Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Παιδεία: Διευθύνσεις μόνο στο Μεσολόγγι, ταλαιπωρία για τον υπόλοιπο Νομό

Παιδεία: Διευθύνσεις μόνο στο Μεσολόγγι, ταλαιπωρία για τον υπόλοιπο Νομό

Ο δήμαρχος Αγρινίου Π.Μοσχολιός προτείνει τη δημιουργία Ενιαίας Δ/νσης Εκπαίδευσης με έδρα το Αγρίνιο ή ως εναλλακτική πρόταση τη δημιουργία Δ/νσης και Υπ/νσης σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα της Αιτωλοακαρνανίας το γεγονός πως σύντομα στο νομό θα παραμείνουν μόνο οι Διευθύνσεις στο Μεσολόγγι για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μετά τον «Καλλικράτη» στα κατά τόπους Γραφεία τους.

Σήμερα διανύουμε ένα μεταβατικό στάδιο καθώς μέχρι τη λύση των μισθώσεων για τη στέγαση των Γραφείων και τη μεταφορά των θέσεων και του προσωπικού στις Διευθύνσεις (που προβλέπεται μετά την έκδοση σχετικής διαπιστωτικής απόφασης του Υπουργού Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.), το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό θα παραμείνει στη θέση του για να διεκπεραιώνει τις τρέχουσες υποθέσεις.

Ωστόσο η δημιουργία μιας μοναδικής υπερμεγέθους Δ/νσης με έδρα μακριά από το Αγρίνιο που φιλοξενεί το μισό μαθητικό πληθυσμό και πλέον, αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι από τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού Αιτωλ/νίας οι περισσότεροι γεωγραφικά και χιλιομετρικά είναι πιο κοντά στο Δήμο Αγρινίου, καθώς και ότι τα 2/3 των εκπαιδευτικών του Νομού είναι κάτοικοι Αγρινίου, είναι φανερό ότι μόνο προβλήματα θα προκαλούσε στη διοικητική λειτουργία των Σχολείων , όπως εξάλλου αναφέρει ο δήμαρχος Αγρινίου Π. Μοσχολιός σε επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Τι εισηγείται ο Γκοργκόλης

Ο Διευθυντής Π.Ε. Αιτ/νίας Συμεών Γκοργκόλης παράλληλα στην εισήγηση του για τη διοικητική δομή της Π.Ε. στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτ/νίας υπογραμμίζει ότι «δημιουργείται μία και μοναδική υπερμεγέθης Διεύθυνση, με έδρα το Μεσολόγγι, στοιχείο που θα αποτελέσει αφετηρία σωρείας δυσεπίλυτων προβλημάτων σε επίπεδο διοικητικής εποπτείας, ελέγχου λειτουργίας σχολικών μονάδων και προσβασιμότητας υπαλλήλων, καθώς ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση της χώρας, με χιλιομετρικές αποστάσεις που υπερβαίνουν, από τη σημερινή έδρα της υπάρχουσας Διεύθυνσης, τα 150 χιλιόμετρα, στοιχείο που αναλυτικά φαίνεται στον επίσημο πίνακα χιλιομετρικών αποστάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας».

Έχοντας απόλυτη εικόνα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Νομού, όπως το γεωγραφικό ανάγλυφο, τις χιλιομετρικές αποστάσεις από την έδρα της σημερινής Διεύθυνσης, την κατανομή του μαθητικού και κατ΄ αναλογία εκπαιδευτικού προσωπικού, τη διοικητική διαίρεση του Νομού σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ο κ.Γκοργκόλης εισηγείται τη δημιουργία τουλάχιστον μιας επιπλέον Διεύθυνσης Π.Ε. με έδρα το Αγρίνιο, όπου σήμερα συγκεντρώνεται το 54% του συνόλου του μαθητικού και εκπαιδευτικού πληθυσμού της Αιτωλοακαρνανίας.

Αποκαλυπτικοί οι αριθμοί

Θυμίζουμε ότι στο διευρυμένο Δήμο Αγρινίου ανήκουν εξ ολοκλήρου το 2ο & 3ο Γραφεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το μεγαλύτερο κομμάτι των 6ου & 4ου Γραφείων που εδρεύουν στο Θέρμο και το Μεσολόγγι αντίστοιχα. Η δυναμικότητα του μαθητικού πληθυσμού των ανωτέρω Γραφείων φθάνει τους 8.500 μαθητές σε σύνολο 15.507 μαθητών του Νομού Αιτωλ/νίας, ήτοι το 54% του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού του Νομού Αιτωλ/νίας και η δυναμικότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στους 794, επίσης στην πόλη του Αγρινίου διαμένουν τα 3/4 του συνολικού αριθμού των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αιτωλ/νίας.

Αντίστοιχα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η δυναμικότητα του 1ου Γραφείου και μέρους του 3ου Γραφείου, ανέρχεται σε 7.730 μαθητές σε σύνολο 14.500 μαθητών του Νομού Αιτωλ/νίας, δηλαδή το 54% του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού του Νομού και των εκπαιδευτικών στους 979.

Η πρόταση Μοσχολιού

Ο δήμαρχος Αγρινίου Π.Μοσχολιός προτείνει τη δημιουργία Ενιαίας Δ/νσης Εκπαίδευσης με έδρα το Αγρίνιο ή ως εναλλακτική πρόταση τη δημιουργία Δ/νσης και Υπ/νσης σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, γεγονός που θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες και την ιδιαιτερότητα του χάρτη της Εκπαίδευσης στο Νομό Αιτωλ/νίας.

Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες του agrinionews.gr η λειτουργία Δ/νσης στο δήμο Αγρινίου δε θα δημιουργεί οικονομικό κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς υπάρχει η δυνατότητα στέγασης του συνόλου των εκπαιδευτικών διοικητικών δομών, σε κτίριο που ανήκει στο Δήμο Αγρινίου (παλαιό Δημαρχείο συγχωνευθέντος καποδιστριακού Δήμου), το οποίο διατίθεται για το σκοπό αυτό.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.