Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Παρέμβαση της Ν.Φούντα για τον “Κήπο των Ηρώων”

Παρέμβαση της Ν.Φούντα για τον  “Κήπο των Ηρώων”

 DSC_0069Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση της ανακήρυξης του “Κήπου των Ηρώων”

στη Ι.Π. Μεσολογγίου σε μνημείο νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο Κήπος των Ηρώων που βρίσκεται στην Ι.Π. Μεσολογγίου, ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, σύμβολο της Επανάστασης, δεν έχει ανακηρυχθεί ακόμα από την Πολιτεία σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η μοναδικότητά του και η ιστορική του αξία οφείλει να αναδειχθεί, καθώς συνδέεται με την εθνική μας μνήμη και οφείλει να συμβάλει ως ιδέα στην διάδοση του ελληνικού πνεύματος και παιδείας.

Στοιχεία που δυστυχώς δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό χαρακτηρίζουν τον «Κήπο των Ηρώων»:

Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως κοιμητήριο στα χρόνια των Πολιορκιών.
Ιστορικές πηγές αναφέρουν πως το τείχος της Πόλης κατασκευάστηκε με κατεδάφιση πολλών οικιών ντόπιων αγωνιστών, μπροστά στην ανάγκη για αντίσταση.
Το 1830, ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας, Ιωάννης Καποδίστριας έδωσε την εντολή για οριοθέτησή του και οργάνωσή του.
ο 1838, ο τότε βασιλιάς Όθωνας ζήτησε την κατασκευή του σημερινού τείχους, που αντικατέστησε τα αρχικά ίχνη του φράκτη.

Εντός του Κήπου των Ηρώων ξεχωρίζουν σημαντικά μνημεία. Μεταξύ αυτών ο Τύμβος των Ηρώων, όπου τοποθετήθηκαν τα λείψανα των αγωνιστών, ο ανδριάντας του ποιητή και Φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, το μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη, το μνημείο του εκδότη της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» και Ελβετού Φιλέλληνα Ιωάννη-Ιακώβου Μάγιερ, καθώς και το μνημείο των Φιλελλήνων, η κατασκευή του οποίου έγινε με σπασμένα κανόνια, μπάλες του Αγώνα και λίθους.

Ο συγκεκριμένος χώρος είναι συνδεδεμένος με την Έξοδο του Μεσολογγίου, ένα μοναδικό γεγονός που συμβολίζει πανανθρώπινες αξίες. Με κοινοβουλευτική της παρέμβαση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, ζητά την αυτονόητη προστασία του Κήπου των Ηρώων, καθώς θα συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης τόσο στην παρούσα όσο και στις μελλοντικές γενεές.

Ταυτόχρονα, ζητά να ανακηρυχθεί επιτέλους ο χώρος σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, βάσει του Ν. 3028/2002 (ΦΕΚ: Α 153/28.06.2002), «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Η μακροχρόνια αυτή παράλειψη ενδέχεται να δυσχεράνει τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για ανάδειξη του Μεσολογγίου ως μνημείου διεθνούς εμβέλειας και την ένταξή του στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Η προσπάθεια αυτή πρέπει να στηριχθεί από όλους μας. Το οφείλουμε στην εθνική μας μνήμη. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές. Είναι συνταγματικό καθήκον της Πολιτείας να προστατεύσει την Πολιτιστική μας Κληρονομιά.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.