Κυριακή, 18 Απριλίου, 2021

Παρέμβαση του τοπικού ΤΕΕ για το πρόβλημα στην έκδοση αδειών για φωτοβολταϊκά πάρκα

Παρέμβαση του τοπικού ΤΕΕ για το πρόβλημα στην έκδοση αδειών για φωτοβολταϊκά πάρκα

Το Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ αναφέρει πως λόγω εφαρμογής του Ν.Ο.Κ. έχει ανακύψει πρόβλημα στην έκδοση αδειών για εργασίες μικρής κλίμακας. Το πρόβλημα επηρεάζει άμεσα (εκτός των άλλων) και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.

Με δεδομένο ότι στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας η δραστηριότητα αυτή είναι αυξημένη , στάλθηκε επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Καλαφάτη Σταύρο και τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Αλεξιάδη Σωκράτη. Η επιστολή έχει ως εξής:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Προς

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

  • Αναπληρωτή Υπουργό κ. Καλαφάτη Σταύρο
  • Γεν. Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Αλεξιάδη Σωκράτη

Αμαλιάδος 17, Αθήνα

Θέμα: «Αδυναμία Έκδοσης Αδειών Εργασιών Μικρής Κλίμακας»

 

Αξιότιμε Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ

Αξιότιμε Κύριε Γενικέ Γραμματέα

 Είναι γνωστό ότι από τις 4/7/2011 βρίσκεται σε εφαρμογή ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (Ν.Ο.Κ. – Ν. 4067/9-4-2012). Είχε προβλεφθεί ότι θα ανακύψουν προβλήματα με την εφαρμογή του, για τα οποία αρχικά υπήρχε η ελπίδα να υπερκεραστούν,  είτε με την παράλληλη εφαρμογή Ν.Ο.Κ. και Γ.Ο.Κ. είτε με την αναβολή ισχύος του Ν.Ο.Κ. κατά ικανό χρονικό διάστημα. Μετά την απομάκρυνση των δύο αυτών ενδεχομένων έχει παρέλθει ένας μήνας και πλέον και η έκδοση είτε Υπουργικών Αποφάσεων είτε Εγκυκλίων είτε Κανονιστικών διατάξεων οι οποίες θα επιλύσουν προβλήματα που δημιουργούνται γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

Είναι αναγκαίο όμως να επισημανθεί έτι περαιτέρω, το πρόβλημα της αδυναμίας Έκδοσης Αδειών Εργασιών Μικρής Κλίμακας από τις Υπηρεσίες Δόμησης.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει δημιουργήσει δυστοκία υλοποίησης ενός πλήθους εργασιών για τις οποίες προβλέπεται να εκτελούνται με αυτόν τον τρόπο αδειοδότησης.

Μια τέτοια εργασία είναι και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων (όχι οικιακών) η οποία συναρτάται εκτός των άλλων, σε πολλές των περιπτώσεων, με καταληκτικές ημερομηνίες. Συνεπώς η συγκεκριμένη έκφανση του προβλήματος συνοδεύεται από αυξανόμενη όχληση τόσο από πλευράς επενδυτών-πολιτών όσο και από πλευράς συναδέλφων Μηχανικών, η οποία είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ

Κύριε Γενικέ Γραμματέα

Είναι αντιληπτό ότι το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να επιλυθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, ειδικότερα ως προς το ζήτημα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων, το οποίο στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας λόγω των πολλών αιτήσεων είναι   καίριο και πιεστικό.

Παρακαλούμε όπως προβείτε σε ανάλογες ενέργειες προκειμένου να επέλθει θεραπεία του ζητήματος.

 

                                                                                 Με εκτίμηση

                                   Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.

                                       του ΤΕΕ/ Τμήμα Ν. Αιτωλ/νίας

                                                                    Ρόκος Κωνσταντίνος

 

Κοινοποίηση:

  1. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Πρόεδρο κ. Σπίρτζη Χρήστο

  1. Περιφερειακά ΤΕΕ

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.