Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Παραμένει ως έχει το κέντρο εκπαίδευσης στο Μεσολόγγι. Υποβαθμίζεται η σμηναρχία στο Αγρίνιο.

Παραμένει ως έχει το κέντρο εκπαίδευσης στο Μεσολόγγι. Υποβαθμίζεται η σμηναρχία στο Αγρίνιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο «Έθνος» βίους αντίθετους ακολουθούν οι δυο στρατιωτικές μονάδες σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Όπως αναφέρεται στο εισηγητικό της εν λόγω πρότασης, «το ΓΕΣ σεβόμενο απόλυτα τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας, τις απαιτήσεις που επιβάλλονται από την Πολιτική Εθνικής Αμυνας και την ανάγκη εκμετάλλευσης στο έπακρο των διατιθέμενων πόρων για τη διατήρηση του αξιόμαχου του Στρατού Ξηράς, προχώρησε στη σύνταξη μελέτης για τη μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και των διατιθέμενων μέσων». Προτείνεται η μείωση των κέντρων νεοσυλλέκτων από 35 σε 12 πολυδύναμα Κέντρα, πλήρως επανδρωμένα και εξοπλισμένα, ικανά να εκπληρώσουν τη σημαντική αποστολή τους, δηλαδή την ομαλή ένταξη στο Στρατιωτικό Περιβάλλον των νέων στρατιωτών.
Υπό αυτή την έννοια είναι μεγάλη η επιτυχία του Μεσολογγίου να παραμείνει το κέντρο στην περιοχή. Από τη μείωση των κέντρων νεοσύλλεκτων αναμένεται να εξοικονομηθούν 34.200.000 ετησίως, αλλά ήδη εκδηλώνονται αντιδράσεις από βουλευτές -κυρίως κυβερνητικούς- στις περιφέρειες των οποίων βρίσκονται τα υπό κατάργηση Κέντρα Εκπαίδευσης…
Αντίθετα προβλέπεται η εξοικονόμηση 2,1 εκατομμυρίων το χρόνο από τις εξής μεταβολές: α) Μετασχηματισμός τριών Σμηναρχιών Μάχης σε Αεροπορικά Αποσπάσματα. Της 132 ΣΜ στο Αγρίνιο, της 134 ΣΜ στη Σαντορίνη και της 138 ΣΜ στο Τυμπάκι της Κρήτης. β) Μετασχηματισμός των Αεροπορικών Αποσπασμάτων Ιωαννίνων και Κοζάνης σε Μετεωρολογικούς Σταθμούς και κατάργηση του Αεροπορικού Αποσπάσματος Ποτίδαιας. γ) Κατάργηση των Προωθημένων Εφοδιαστικών Κέντρων (ΠΕΚ) στον Aραξο, στο Τυμπάκι και στον Βόλο. Επίσης συμπτύσσονται μονάδες και σταθμοί κα μεταφέρονται μαχητικά και πυροσβεστικά ώστε να είναι συγκεντρωμένα σε πολυδύναμα κέντρα όπως η Αγχίαλος και η Ελευσίνα. Μετά από πολλές αποφάσεις, λοιπόν, που δυσαρέστησαν το Μεσολόγγι έρχεται μια εξαιρετικά καλοδεχούμενη. Η υποβάθμιση της 132 ΣΜ στο Αγρίνιο πάντως ήταν αναμενόμενη, καθώς ακουγόταν από καιρό.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.