Κυριακή, 18 Απριλίου, 2021

Πανσέληνος στην Πλευρώνα: Ενόχλησε το μπουζούκι και το ζεμπέκικο!

Πανσέληνος στην Πλευρώνα: Ενόχλησε το μπουζούκι και το ζεμπέκικο!

Στα παρελειπόμενα της εκδηλώσης για Πανσελήνου στην Πλευρώνα που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Ι. Π. Μεσολογγίου  και η εταιρεία Λόγου και Τέχνης Συντεχνία με έδρα το Αγρίνιο συνέβη το παρακάτω θλιβερό αλλά τραγελαφικό γεγονός:
Κατά τη διάρκεια του μουσικού μέρους της εκδήλωσης και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το μουσικό πρόγραμμα, η ορχήστρα των εθελοντών νέων έκανε το λάθος, σε τραγούδια για τη πανσέληνο( όπως ‘‘φεγγάρι μάγια μου κανες‘‘,  “έχει ένα φεγγάρι απόψε”‘) να χρησιμοποιήσει μπουζούκι! Κι όμως: Αυτό προκάλεσε δυσφορία σε κάποιους παρευρισκομένους , οι οποίοι αντέδρασαν στο μπουζούκι, με το αιτιολογικό ότι δεν αρμόζει σε αρχαιολογικούς χώρους !
Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό, όταν τα παιδιά της ορχήστρας σήκωσαν το κέφι και προσέθεσαν τη δικιά τους νότα στη μαγευτική ατμόσφαιρα, μια κυρία σηκώθηκε αυθόρμητα να χορέψει αλλά αμέσως μια άλλη από το κοινό (που καθόταν στις πρώτες σειρές…) έσπευσε να …διακόψει το χορό της, επικαλούμενη και αυτή ότι δεν αρμόζει στον αρχαιολογικό χώρο.
Ακολούθησαν διαβουλεύσεις ενώ παράλληλα υπήρχαν προτροπές ακόμα και να διακοπεί η συναυλία λόγω της χρήσης μπουζουκιού.
Ψυχραιμότερες φωνές δεν συμμερίστηκαν τις προτροπές για διακοπή τις συναυλίας, αλλά περιορίστηκαν σε …συστάσεις για τα ζεμπέκικα που τόσο “κακό” έκαναν στους αρχαιολογικούς χώρους.
Εν τέλει η συναυλία διακόπηκε νωρίτερα από το κανονικό της πρόγραμμα, πλημμυρίζοντας οργή και απορία τα παιδιά της ορχήστρας, που ήταν  φοιτητές .
Στους θεματοφύλακες αυτούς του πολιτισμού η απάντηση βρίσκεται στο παρακάτω βίντεο, όπου στο Ηρώδειο, εναν επίσης σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, η Χάρις Αλεξίου δίνει συναυλία: Ξαφνικά μπαίνει το ” Ζειμπέκικο της Ευδοκίας “. Το κοινό ενθουσιασμένο αρχίζει να χειροκροτεί ρυθμικά, ενώ εμφανίζεται στην άκρη της σκηνής ένας φαντάρος που ζητά από την τραγουδίστρια να ανέβει να χορέψει ! Εκείνη με ένα νεύμα τον προσκαλεί και τότε ξεκινούν οι δυο τους να χορεύουν ζεϊμπέκικο, ο φαντάρος με τον κλασσικό ελληνικό μάγκικο τρόπο και η Αλεξίου να τον υποστηρίζει με τον κλασσικό θεατρικό της τρόπο ! Η σκηνή που διαδραματίζεται είναι πολύ όμορφη και ξεχειλίζει από το ” μεράκλωμα ” των πρωταγωνιστών:

Αλήθεια τι έχουν να πουν με βάση το παραπάνω οι “θεματοφύλακες του πολιτισμού” της 13ης Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο της Πλευρώνας;
Τι επιχειρήματα έχουν για να αιτιολογήσουν όλα αυτά τα γεγονότα κυρίως προς αυτούς που πρόσφεραντο πρόγραμμα εθελοντικά δηλαδή χωρίς να έχουν καμια οικονομική απαίτηση
Το Υπουργείο Πολιτισμού η κάποιος εκπρόσωπος τους, αν ήταν παρών και αυτήκοος θα ενέκρινε αυτή τη πράξη τους;
Η προτιμά εν μέσω οικονομικής κρίσης να πληρώνει αδρά επαγγελματίες αυτού του είδους και να βάζει στην άκρη νέους εθελοντές που αγαπούν το τόπο τους με αφορμή το ότι παίξανε μπουζούκι η χορέψαν ζεμπέκικο;
Ενοχοποιείται το μπουζούκι και δεν έχει θέση σε εκδηλώσεις  που γίνονται σε αρχαιολογικούς χώρους?.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.