Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Ποιητική βραδιά αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη

Ποιητική βραδιά αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη

Με αφορμή τον 2ο μαθητικό διαγωνισμό ποίηση
poiitikivradia«Η μυστική επικοινωνία είναι το παν. Και η διάρκεια.»… κατόρθωσε και τα δύο. Ο λόγος για τον Οδυσσέα Ελύτη τον οποίο τίμησαν τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Παναγία Προυσιώτισσα» το Σάββατο 26 /04/2014, με ένα αφιέρωμα στο σπουδαίο έργο του νομπελίστα ποιητή. Αφορμή στάθηκε ο 2ος μαθητικός διαγωνισμός ποίησης που διοργάνωσαν και φέτος τα Εκπαιδευτήρια με  δεκάδες συμμετοχές από όλο το Νομό.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε από νωρίς το απόγευμα το Δημοτικό Θέατρο για να παρακολουθήσει μια εξαιρετική εκδήλωση, άψογα οργανωμένη με τη σεμνότητα που αρμόζει στο έργο και τη ζωή του Οδυσσέα Ελύτη.

Η συγκίνηση ήταν το συναίσθημα που κυριάρχησε από από τα πρώτα λεπτά της ποιητικής βραδιάς. Η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων «Παναγία Προυσιώτισσα» συνεπήρε τους θεατές οι οποίοι έμειναν εντυπωσιασμένοι στο άκουσμα μελοποιημένων έργων του Ελύτη. Το ίδιο εντυπωσιακή και άξια συγχαρητηρίων ήταν η απαγγελία ποιημάτων του Οδυσσέα Ελύτη από τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων. Το κοινό ταξίδευε στα κύματα μιας θάλασσας ιδανικών και απαράμιλλης ομορφιάς που ξεπηδούσε μέσα από τα λαμπερά μάτια των μαθητών. Όλοι χειροκροτούσαν δακρυσμένοι και γαλήνιοι.

Με την ίδια συγκίνηση ακολούθησε η απονομή βραβείων και επαίνων από τα Εκπαιδευτήρια «Παναγία Προυσιώτισσα» στους μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και διακρίθηκαν με τα ποιήματά τους. Το πρώτο βραβείο απέσπασε η Μαντώ Τσάτσου από τη Ναύπακτο, το δεύτερο ο Βασίλης Τσούνης από την Ποταμούλα Αγρινίου και το τρίτο η Γαβριέλα Βλαχοπάνου από τον Αστακό. Τον πρώτο έπαινο μοιράστηκαν η Νικολίτσα – Πηνελόπη Τρικάλη από τη Μεσάριστα και η Μαρία Κασούμη από το Αγρίνιο. Το δεύτερο έπαινο μοιράστηκαν επίσης δύο διαγωνιζόμενοι, η Μαρία Πετρίδη από το Αγρίνιο και ο Γεώργιος Μπέρμπεης από την Κατούνα Αιτ/νίας. Τον τρίτο έπαινο απέσπασαν τρεις διαγωνιζόμενοι που ισοβάθμισαν. Η Σοφία Ζώρη από το Λύκειο Παναιτωλίου, ο Οδυσσέας Σκουτέρης από τον Αστακό και η Ελένη Χασαπογιάννη από τη Ναύπακτο.Η απαγγελία των διακριθέντων ποιημάτων συνοδεύτηκε από το θερμό χειροκρότημα των θεατών που επιβράβευσε το ταλέντο και την τόλμη αυτών των νέων ανθρώπων.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι θεατές παρέμειναν στο χώρο του θεάτρου για να συγχαρούν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, την κυρία Ευφροσύνη Σ. Μπαλαούρα, διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων «Παναγία Προυσιώτισσα», την κυρία Ζωή Κουτσικάκη, διευθύντρια του Γυμνασίου, τον κύριο Σωκράτη Κατσιπάνο, διευθυντή του Λυκείου καθώς και τον κύριο Νάκο Κωνσταντίνο, σχολικό σύμβουλο μαθηματικών.

Η Διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της κριτικής επιτροπής για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη διεξαγωγή του διαγωνισμού, την κυρία Αθανασιά Ελένη, τον κύριο Βετσόπουλο Απόστολο, τον κύριο Δρέλλια Παναγιώτη, την κυρία Σπυρέλη Χρυσούλα καθώς και την κυρία Χατζηγεωργίου Κυριακή.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κύριος Παλιούρας Αθανάσιος, καθηγητής Πανεπιστημίου, ο κύριος Μαγκλάρας, Πρόεδρος του Φιλολογικού και Λογοτεχνικού Ομίλου «Κώστας Χατζόπουλος», ο αντιδήμαρχος, κύριος Ράπτης, η κυρία Χρυσικοπούλου, πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου και των Αδερλφών Σωματείων,  η δεσποινίδα Λανάρα Ουρανία, γυμνασιάρχης και συγγραφέας καθώς και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, κύριος Ρόκος Κωνσταντίνος.

Μια υπέροχη βραδιά, ένα αφιέρωμα ομορφιάς και σεμνότητας για έναν ποιητή που με την ποίησή του μας δίδαξε να γινόμαστε άνεμοι για το χαρταετό και χαρταετοί για τον άνεμο, ακόμη και όταν ουρανός δεν υπάρχει. Τα Εκπαιδευτήρια «Παναγία Προυσιώτισσα» τίμησαν με την εκδήλωσή τους  τον ποιητή του ολίγου και του ακριβούς, αυτόν που δίδαξε υψηλά ιδανικά κι έδωσαν τόπο και χώρο στους νέους που αναγνωρίζουν τα ιδανικά αυτά διότι… «Οι καιροί στάθηκαν πάντοτε χαλεποί και η ποίηση πάντα λειτουργούσε»… Ελύτης κι εδώ.poiitikivradia1

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.