Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Προς νέα επέκταση της τραπεζικής αργίας

bbc-kai-capital-contros-cf83cf84ceb7cebd-ceb5cebbcebbceb1ceb4ceb1Νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα διευρύνει τις υπηρεσίες, τις οποίες προσφέρουν οι τράπεζες στο κοινό, αλλά και θα διευκολύνει τις καταβολές φόρων και εισφορών προς το Δημόσιο αναμένεται να εκδώσει αύριο η κυβέρνηση. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η τραπεζική αργία που ισχύει έως αύριο, αναμένεται να παραταθεί, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να ανοίξει άμεσα την στρόφιγγα της ρευστότητας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης αναμένεται σήμερα να εξετάσει την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), ενώ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του «κουρέματος» της αξίας των ελληνικών ενέχυρων.
Με την απόφαση της ΕΚΤ προχθές Δευτέρα να αυξηθεί το κούρεμα των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών αναλώθηκαν τα 2/3 από το απόθεμα των εγγυήσεων που είχαν οι τράπεζες για την άντληση κεφαλαίων μέσω του ELA.
Σημειώνεται πως χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε τους ηγέτες της ευρωζώνης ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.
Καθώς η ρευστότητα που παραμένει εντός του τραπεζικού συστήματος οριακά επαρκεί για να καλύψει τις αναλήψεις και τις συναλλαγές εάν δεν υπάρξει ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ άμεσα, τότε σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους θα εξετασθούν δραστικότερα μέτρα για να προφυλαχθούν τα ισχνά αποθέματα ρευστότητας των τραπεζών, που ήδη είναι πολύ αποδυναμωμένες.
Πάντως, παρά τους περιορισμούς εξετάζεται να δοθεί επιπλέον ποσό 120 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτα για την ανάληψη χρημάτων από το λογαριασμό τους. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση να δοθεί στους συνταξιούχους χωρίς κάρτα η δυνατότητα να λαμβάνουν 240 ευρώ σε εβδομαδιαία βάση από το λογαριασμό τους.

Newsroom ΔΟΛ-in.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. σφηκοφωλια

    συμφωνια σε 48 ωρες και οι τραπεζες θα ανοιξουν την Τριτη και η μερα ειναι ωραια και ο ηλιος. και το 80% θελει ευρω και το 60% να βγει απο αυτο.
    πιο βλακας λαος πεθαινεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.