Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021

Προσοχή στα τσιμπήματα των κουνουπιών

Προσοχή στα τσιμπήματα των κουνουπιών

Ο «πονοκέφαλος» του φετινού καλοκαιριού για τις υγειονομικές υπηρεσίες συνεχίζει να παραμένει το επικίνδυνο τσίμπημα των κουνουπιών, μετά μάλιστα το σχετικό σάλο που έχει προκληθεί σε όλη την Ελλάδα για την επάνοδο της ελονοσίας αλλά και τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου.  Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας κ. Νίκος Φατούρος χαρακτηρίζει την κατάσταση ιδιαιτέρως σοβαρή, παρόλο που μέχρι στιγμής στο νομό δεν έχει καταγραφεί περιστατικό.Συστήνει δε προς τους πολίτες ν’ ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες που ήδη έχουν κυκλοφορήσει ευρύτατα, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως ο νομός ήδη βρίσκεται σε συναγερμό, διατηρώντας από τους μεγαλύτερους βαθμούς επικινδυνότητας.

Τρόποι προστασίας  

– Απομακρύνετε το στάσιμο νερό από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές, βεράντες, κήπους ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε στάσιμα νερά όπου συνήθως αφήνουν τα αυγά τους. Ακόμη και το έδαφος που παραμένει υγρό αποτελεί σημείο εναπόθεσης των αυγών τους.

– Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά. Ο δροσερός αέρας δεν τα σκοτώνει ούτε τα απομακρύνει αλλά μειώνει σημαντικά τη δραστηριότητα των κουνουπιών.

-Κουρεύετε τακτικά γκαζόν, φυλλωσιές και θάμνους διότι εκεί βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια.

-Τοποθετείστε σήτες στα παράθυρα, τους φεγγίτες και γενικά τις εισόδους του σπιτιού για να ανακόψετε την πορεία των κουνουπιών προς το εσωτερικό.

– Χρησιμοποιήστε λάμπες κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

– Προφυλαχτείτε ιδιαίτερα με ατομικά μέτρα όπως χρήση ρούχων, εντομοαπωθητικών κ.α κατά τις ώρες από σούρουπο μέχρι το χάραμα, διότι κατά το χρονικό αυτό διάστημα συνηθίζουν να τσιμπούν τα κουνούπια που μεταφέρουν μολυσματικό ιό.

– Τηρήστε τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε ατομικό επίπεδο, ακόμη κι όταν στην ευρύτερη περιοχή διαμονής σας υλοποιούνται προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών διότι αυτά δεν μηδενίζουν τον κίνδυνο.

 

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.