Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

Πως βλέπουν τις εξελίξεις οι κάτοικοι της Μεγάλης Χώρας

Πως βλέπουν τις εξελίξεις οι κάτοικοι της Μεγάλης Χώρας

Μεγάλη Χώρα: Θα γίνει η «χώρα» της PhilipMorris;

Οι πρώτες αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού απέναντι στην είδηση της επένδυσης.Σημειώνουν πως πρέπει να αξιοποιηθεί και το γειτονικό στρατιωτικό  αεροδρόμιο.

philip morris μεγάλη χωραΗ είδηση πως η παγκοσμίου εμβέλειας εταιρία καπνού PhilipMorrisπρόκειται να λειτουργήσει στο Αγρίνιο την κεντρική της καπναποθήκη για την Ευρώπη στο Αγρίνιο και συγκεκριμένα στις καπναποθήκες Παπαστράτου της Μεγάλης Χώρας του Δήμου Αγρινίου, ήχησε ιδιαίτερα θετικά στα αυτιά των περισσότερων Αγρινιωτών.

Μετά την απόφαση της πολυεθνικής να απορροφά το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών ανατολικού τύπου για την επόμενη τριετία ήρθε και η συμφωνία  για την επένδυση αυτή που, χωρίς να έχουν γίνει ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει, ήδη δίνει ελπίδες για ώθηση της οικονομίας του Ελληνικού κράτους αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας ειδικότερα. Από την Αιτωλοακαρνανία θα τροφοδοτούνται πλέον οι δραστηριότητες της PhilipMorris στην Ευρώπη με 15.000 τόνους καπνού κάθε χρόνο, ενώ για τη μεταφορά του καπνού ήδη γίνεται λόγος για την αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών , μέσα σε αυτές και το αεροδρόμιο της 132 Σ.Μ. στο Δοκίμι που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τις καπναποθήκες στη Μεγάλη Χώρας.

Πως όμως βλέπουν τις εξελίξεις αυτές οι κάτοικοι της Μεγάλης Χώρας που έμαθαν ξαφνικά πως το χωριό τους πρόκειται να υποδεχθεί τη μεγαλύτερη ίσως επένδυση των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, σε έναν τομέα μάλιστα που οι ίδιοι, ως κάτοικοι μιας κάποτε κατ’εξοχήν καπνοπαραγωγικής περιοχής γνωρίζουν καλά;

DSCN5799«Αν αυτό πραγματοποιηθεί θα είναι μια πολύ καλή εξέλιξη για την περιοχή, γιατί θα υπάρξουν θέσεις εργασίας και θα απασχοληθούν ελπίζουμε και νέοι άνθρωποι εδώ, απ’το χωριό μας… Θα φέρει υποθέτω πολλά θετικά αποτελέσματα για την οικονομία της χώρας μας και για τον τόπο μας ιδιαίτερα…», σχολιάζει ο κ. Χ.Κ. , μόνιμος κάτοικος Μεγάλης Χώρας. «Το εργοστάσιο αυτό εγώ το έζησα τις καλές εποχές, όταν δούλευε πολύς κόσμος εδώ στην περιοχή. Δεν ξέρω τι έφταιξε και σταμάτησε η λειτουργία του, αυτό που ξέρω είναι πως στη συνέχεια έμεινε ο τόπος μας χωρίς ευκαιρίες για δουλειά … Δεν ξέρω υπό ποιες συνθήκες θα λειτουργήσει τώρα, αν θα υπάρξουν επιπτώσεις… Αν πράγματι χρησιμοποιηθεί και το αεροδρόμιο για το σκοπό αυτό, θα είναι ένα συμπληρωματικό κομμάτι της ανάπτυξης που προσδοκούμε για την περιοχή…», συμπληρώνει ο ίδιος.

«Μετά από χρόνια απραγίας είδαμε πολλούς κατοίκους του χωριού να καταπιάνονται και πάλι με την καλλιέργεια καπνού. Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο φέτος θα πουληθούν τα καπνά… Εάν αυτό που ακούμε τελικά υλοποιηθεί, τα πράγματα θα αλλάξουν πολύ προς το καλύτερο. Οι άνθρωποι πλέον έχουν απελπιστεί από όλα τα υπόλοιπα και λένε «παλιά μας τέχνη…», σχολιάζει η κα. Ε. Κ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του χωριού κ. Καραγεώργο και τα όσα δήλωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Μεγάλης Χώρας σε συνέντευξή του στο «Γεγονός», η ανεργία είναι ο βασικότερος προβληματισμός των κατοίκων και ιδιαίτερα των νέων.

Μετά την είδηση για τη συμφωνία, ο ίδιος φαίνεται να έχει αρχίσει να βλέπει τα πράγματα πιο αισιόδοξα: «Θα είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα, για την Αιτωλοακαρνανία, για το χωριό μας. Ελπίζουμε σε θέσεις εργασίας και σε αξιοποίηση όλων γενικότερα των  προοπτικών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον τόπο».

Το «Γεγονός» ήρθε σε επαφή και με νέους κατοίκους του χωριού, που από την αρχή επιβεβαίωσαν τα λόγια του προέδρου: «Καθόμαστε. Παρακμή. Δεν υπάρχει δουλειά για κανέναν μας», ήταν το πρώτο που σχολίασαν, διατηρώντας παράλληλα τις επιφυλάξεις τους για το πόσο οι ίδιοι, σε προσωπικό επίπεδο θα βοηθηθούν από την επένδυση αυτή που θα βρει στέγη στο χωριό τους: «Δεν ξέρω κατά πόσο θα πάρουν για δουλειά νέα παιδιά απ’το χωριό… Μακάρι… Εμείς οι νέοι άνθρωποι είμαστε χρόνια άνεργοι. Για τη χώρα πάντως υποθέτω πως μόνο θετικά μπορεί να φέρει η επένδυση αυτή», σχολιάζει ο Ανδρέας.

«Κατ’αρχάς δεν έχει κανείς μας ιδέα για το τι ακριβώς θα γίνει. Αν μου λέγατε πως θα γίνει επεξεργασία, θα έλεγα πως μπορεί να απασχοληθούμε και εμείς. Αν όμως μιλάμε για μεταφορά και αποθήκευση, δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί μεγάλος αριθμός εργατικού δυναμικού. Τα 15.000 κοντέινερ προσωπικά δεν μου λένε κάτι… Κάποτε σε αυτές τις καπναποθήκες δούλευαν 3.000 άτομα, επειδή γινόταν και συσκευασία. Αν γίνει και πάλι αυτό, θα δουλέψει κόσμος. Εμείς θα ζητήσουμε να προτιμηθούν για εργασία παιδιά από τον τόπο μας. Μπορεί το ότι είναι 500 μέτρα από τα σπίτια μας να λειτουργήσει υπέρ μας. Για τη χώρα πάντως η επένδυση αυτή μόνο θετικά μπορεί να επιφέρει…», λέει ο Δημήτρης που διατηρεί καφετέρια στο χωριό.

Η είδηση άλλους τους ενθουσιάζει και άλλους, λόγω και των λίγων λεπτομερειών που έχουν στη διάθεσή τους σχετικά με το όλο θέμα, τους αφήνει προς το παρών αδιάφορους ή διστακτικούς.Το μόνο σίγουρο είναι πως οι εξελίξεις που έπονται θα αλλάξουν τα δεδομένα για όλους…

Μαρίνα Ζαρκαβέλη-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΓΟΝΟΣ

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.