Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020

Πόσο ευθύνονται οι δήμοι για το χρέος;

Συζήτηση και για τις εξελίξεις από το Μεσοπρόθεσμο και τον έλεγχο στην Αυτοδιοίκηση. Πέρασε κατά πλειοψηφία η ρύθμιση για τα δάνεια του δήμου που προβλέπεται από τη νέα Δανειακή Σύμβαση και τον Προϋπολογισμό

Ένα μεγάλο μέρος του σημερινού δημοτικού συμβουλίου στο Αγρίνιο είχε να κάνει με τις αλλαγές από το Μεσοπρόθεσμο και τον νέο Προϋπολογισμό στα των δήμων. Η συζήτηση ξεκίνησε με τη παρακίνηση του κ. Νικάκη για μείωση των δημοτικών τελών στους επαγγελματίες και εμπόρους της πόλης. Σε αυτό απάντησε ο κ. Ράπτης, αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα οικονομικά, που θύμισε ότι είναι η 5η χρονιά που δεν αυξήθηκαν τα τέλη, αποδεχόμενος πάντως για τη νέα χρονιά να συζητηθεί το θέμα, παρότι, όπως είπε, τα τέλη είναι ανταποδοτικά και τα έσοδα του δήμου πέφτουν διαρκώς, ακριβώς λόγω της κρίσης.

-Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες ραγδαίες αλλαγές στα δημοσιονομικά. Ο δήμαρχος Αγρινίου έκανε λόγο για προσπάθεια ποδηγέτησης και ελέγχου της αυτοδιοίκησης καθώς δεν εξηγείται διαφορετικά να μπαίνει στο κάδρο της διαφθοράς το κομμάτι εκείνο της διοίκησης που ευθύνεται λιγότερο για το χρέος, όπως είπε. ‘Ίσως θέλουν να διαλύσουν τον τελευταίο θεσμό που μένει όρθιος κοντά στον πολίτη, αλλά ο θόρυβος αν πέσει κι αυτός θα είναι εκκωφαντικός”, τόνισε κάνοντας λόγο για νέες αρμοδιότητες που μπαίνουν την ώρα που δεν έχουν πάρει ευρώ οι δήμοι από τη ΣΑΤΑ εδώ και δύο χρόνια ή την ώρα που δεν έχει γίνει τίποτε με τα παρακρατηθέντα χρήματα. Σύμφωνα με τον κ. Μοσχολιό-που προανήγγειλε και σύνοδο των αυτοδιοικητικών του Νότου της Ευρώπης για τα κοινά τους προβλήματα- μόνο οι δήμοι εντάσσουν έργα στο ΕΣΠΑ και μόνο εκείνοι δίνουν κάποιες δουλειές με την αυτεπιστασία και τους εποχικούς υπαλλήλους.  Απορώντας, μάλιστα, σε τι μπορεί να χρειάζεται Επιτροπεία και Παρατηρητήριο την ώρα που κάθε απόφαση περνά από 12 ελέγχους και την ώρα που κάθε ευρώ πρέπει να το εγκρίνει ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που μάλιστα δεν είναι μόνιμος στην περιοχή και καθυστερεί πολλές φορές τα εντάλματα πληρωμής. Για το θέμα της  διαθεσιμότητας, δήλωσε ότι πρόκειται για τελείως άδικο μέτρο ενώ έφερε και παραδείγματα για το πόσο λίγο συμμετέχει η Αυτοδιοίκηση στο πρόβλημα του δημοσίου στη χώρα. Όπως επεσήμανε η Αυτοδιοίκηση μείωσε τα ληξιπρόθεσμα χρέη της τον τελευταίο χρόνο κατά 11%(το Αγρίνιο κατά 41%)την ώρα που το υπόλοιπο κράτος τα αύξησε! Παράλληλα στην οικονομία η συμμετοχή της είναι μόνο 3,3%, ενώ της αντιστοιχεί το 0,7% του χρέους ή αλλιώς 2,5 δις από τα οποία τα 0,8 δις μόνο είναι δανειακές υποχρεώσεις. Κι όμως παρουσιάζεται σαν πρώτη στη διαφθορά, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και κακοί διαχειριστές στην Αυτοδιοίκηση. Στο θέμα για την Πανδημοτική πήρε το λόγο ο κ. Γκρίζης επαναφέροντας το παλιό θέμα των πόρων που παρακρατεί το κράτος από την αυτοδιοίκηση και λέγοντας ότι με συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια δεν θα πετύχουν κάτι οι αυτοδιοικητικοί, ζητώντας παράλληλα περισσότερη αυτοκριτική. Στο θέμα πάντως επανήλθε και ο κ. Μοσχολιός λέγοντας ότι η ΚΕΔΕ έχει δηλώσει επίσημα ότι θα διεκδικήσει και με νομικά μέσα τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους δήμους, ενώ έχει θέσει και θέμα αντισυνταγματικότητας για την κατάργηση της αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης.

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση το λόγο πήρε ο κ. Νικάκης ρωτώντας τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουν όλοι ότι ο Καλλικράτης είναι όχημα για νέους φόρους και ότι οι Γερμανοί Επίτροποι και οι διάφορες ΜΚΟ στόχο έχουν τη φτηνότερη εργασία και την προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων ακόμα και σε δήμους που είναι νοικοκυρεμένοι(αυτό το ανέφερε αφού ο δήμαρχος δήλωσε ότι χωρίς τον Καλλικράτη και τα μεγάλα σχήματα οι πιο πολλοί δήμοι που σήμερα αποτελούν το Αγρίνιο θα είχαν βάλει λουκέτο). Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Δήμας που παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε σε επιταγές από συμφωνίες που έχουν υπογραφεί πολλά χρόνια πριν και για επιβεβαίωση όσων έλεγε η παράταξή του σχετικά με τα σχέδια ειδικά των Γερμανών και των άλλων μεγάλων χωρών.

-Πάντως υπήρξε ψηφοφορία για το κατά πόσο θα ενταχθεί ο δήμος στην ευνοϊκή ρύθμιση που υπάρχει στο Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό, σύμφωνα με την οποία μπορεί ο δήμος να παρατείνει για 8 χρόνια τις δανειακές υποχρεώσεις του χωρίς χρεολύσια και με ευνοϊκό επιτόκιο σε σημείο που να “αποφύγει” 1,2 εκατομμύρια οφειλές που θα έπρεπε να εξοφλήσει σύντομα. Η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία από τους συμβούλους της δημοτικής αρχής και με αρκετές διαρροές πάντως από την μείζονα αντιπολίτευση, της οποίας ορισμένοι σύμβουλοι πείστηκαν ότι πρόκειται για ένα ευνοϊκό μέτρο για τα οικονομικά του δήμου.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.