Τρίτη, Αύγουστος 20, 2019

Σαν σήμερα: Τα στρατεύματα του Μοροζίνι λεηλατούν το Βραχώρι

13 Σεπτέμβρη 1684, τα στρατεύματα του Morosini λεηλατούν και κατακαίουν το  (τότε Οθωμανικό) Βραχώρι με τη βοήθεια 1500  Ελλήνων.

Η στρατιωτική αυτή επιχείρηση στο Βραχώρι πρωτοσέλιδο στον Ευρωπαϊκό χώρο.

 

του Αλέξιου Γ. Κατεφίδη, καθηγητή στο Γυμνάσιο Νυρεμβέργης.

protoselido1
Το εξώφυλλο της διακεκριμένης αναφοράς (Distinta Relationi) του FRANCESCO MOROSINI στα 1684 για το WRACORI και το DRAGOMESTRE με στοιχεία κώδικα της κρατικής βιβλιοθήκης της Βαυαρίας στο Μόναχο:Eur.1009q

Σαν σήμερα εδώ και 331 χρόνια, στα 1684,  στη περιοχή μας μεταξύ Οχθίων(Sturmilus) και Μ.Χώρας(Sapandi) στο πέρασμα (τότε) του Αχελώου έχουμε ένα από τα αρχικά γεγονότα του 6ου Ενετοτουρκικού πολέμου. Συγκεκριμένα τα στρατεύματα  του Morosini   με αρχηγό τον στρατηγό κόντε Carlo di Strassoldo που αποτελούνταν  από χίλιους εξακόσιους Ενετούς, χίλιους Μαλτέζους, τριακόσιους στρατιώτες του Πάπα, από Αλβανούς και από Κροάτες, όπως επίσης, από σώμα χιλίων πεντακοσίων Ελλήνων εθελοντών της περιοχής με την εποπτεία του Κεφαλλονίτη συνταγματάρχη του βενετικού στρατού Άγγελου Δελαδέτσιμα, μάχονται κατά των  Οθωμανών  όπου ηγείτο ο Σεφέρ Αγάς, με   χίλιους πεντακόσιους στρατιώτες και διακόσιους ιππείς.

Οι Toύρκοι με αρκετές  απώλειες τρέπονται σε άτακτη υποχώρηση. Οι  Βενετοί περνάνε πλέον  εύκολα στην ανατολική όχθη του Αχελώου. Προελαύνοντας λεηλατούν και κατακαίουν: Πρώτα-πρώτα, το SapandiSipandi SpandiΖappandi [= Ζαπάντι, νυν Μεγάλη Χώρα], και μετά το Βραχώρι που στις Βενετικές ιστορικές πηγές δηλώνεται με τους παραλλάσσοντες λογότυπους Uracori, Viacouij, Vrachori, Vracori, Vurachacori, Vvricori, Wracori, Wrachori. Περνώντας, συνακόλουθα, από το χωριό Caliccia-Caliuia-Caliva–Calivia-CalliuiaCalluia [=Kαλύβια], και συνεχίζοντας νοτιοδυτικά την πορεία τους λεηλατούν επίσης και κατακαίουν, το Angelo Castro-Argirocastro [=Αγγελόκαστρο] , την UvaStiuoria-Striuoria [=Γουριά;], και το Gnocori- Guocori- Neocori [=Νιοχώρι] καταλήγοντας για επιβίβαση στο Porto di Petalá [= όρμο Πεταλά] στις εκβολές του Αχελώου. Εκεί τους περιμένει ο αρχιστράτηγος Φραντσέσκο Μοροζίνι με το στόλο, αφού νωρίτερα είχε καταπλεύσει προς το Πατραϊκό κόλπο και τη Ναύπακτο για αντιπερισπασμό. Κατόπιν αποπλέουν για το Porto di Démata [= όρμο Αγίου Νικολάου] στα δυτικά της Βόνιτσας  προετοιμάζοντας τη πολιορκία  της Πρέβεζας, που έλαβε χώρα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1684.

protoselido2

Χάρτης-χαλκογραφία του Longhi Giuseppe με τίτλο: NOVO DISEGNO della FORTEZA della/PREVESA…,Mπολόνια περίπου 1684. Από :[ http://preveza-cult.gr/content/grav/18/0111.jpg].

 

Το γεγονός αυτό έγινε πρωτοσέλιδο στον ευρωπαϊκό τύπο της εποχής.

protoselido3
Το πρωτοσέλιδο του φύλλου, με αριθμό 1973 και ημερομηνία από Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 1684 έως Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 1684, της εφημερίδας The London Gazette, που αναφέρεται στην πολεμική επιχείρηση των Βενετών, τον Σεπτέμβρη του 1684, ενάντια στους Οθωμανούς, στην Αιτωλία και Ακαρνανία.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το γεγονός αυτό από την ανάτυπη δημοσίευση, “Iστορικές πηγές, σχεδιαγράμματα και χάρτες της μάχης των Βενετών κατά των Οθωμανών ‘‘STONASPRO’’[= στον Αχελώο], στη θέση ‘‘STURMILUS’’[=‘‘ στους Μύλους ’’] Ακαρνανίας, το 1684, στο σύνδεσμο: : http://www.academia.edu/4141935/I_STONASPRO_STURMILUS_14

Η πραγματεία επίσης αυτή παρουσιάστηκε  και δημοσιεύτηκε στο  Διεθνές  Συνέδριο  Τοπικής Ιστορίας & Πολιτισμού Τριχωνίας και Ναυπακτίας 9-10-11 Ιουνίου 2012  Ακρόπολη Θεστίας (Βλοχός) – Θέρµον – Ναύπακτος. Σχετικός οπτικοακουστικός σύνδεσμος της παρουσίασης: http://www.livemedia.gr/video/25306

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.