Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Σε πλήρη διάλυση το Κέντρο Υγείας Βόνιτσας

Σε πλήρη διάλυση το Κέντρο Υγείας Βόνιτσας

Το Κέντρο Υγείας Βόνιτσας έχει περιέλθει σε πλήρη διάλυση, οδηγείται σε κλείσιμο, δεν υπάρχει κανένας μόνιμος γιατρός παθολόγος ειδικότητα βασική που στηρίζεται ολόκληρη η λειτουργία μιας μονάδας υγείας. Οι άλλες ειδικότητες γιατρών είναι πολυτέλεια για τους κατοίκους της περιοχής, που είναι περίπου 25.000 και τους θερινούς μήνες πολλαπλασιάζονται. Οι ελλείψεις δεν είναι μόνο στο ιατρικό προσωπικό αλλά και σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, που δυσκολεύουν παραπέρα τη λειτουργία του Κ.Υ. Τις περισσότερες φορές δεν δουλεύει το ακτινολογικό, το μικροβιολογικό και το ΚΥ έχει ασθενοφόρο μόνο για μια βάρδια.
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή υπάρχει το αεροδρόμιο του Ακτίου και ο δρόμος καρμανιόλα που οδηγεί στην Λευκάδα όπου υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση. Έχουν ξεψυχήσει άνθρωποι στην άσφαλτο αβοήθητοι στο δρόμο καρμανιόλα Αμφιλοχία – Βόνιτσα – Άκτιο – Λευκάδα από έλλειψη ασθενοφόρου.
Γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει το Κ.Υ. με αγροτικούς γιατρούς, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι χωρίς ειδικότητα, χωρίς να μπορεί να γίνει αυτό. Ήδη αγροτικά ιατρεία όπως το αγροτικό ιατρείο του τοπικού διαμερίσματος Παλιαμπέλων έχει μείνει χωρίς γιατρό με τεράστια ταλαιπωρία για τους 1.000 περίπου κατοίκους. Σε λίγες μέρες κλείνει και το αγροτικό ιατρείο του διαμερίσματος Θυρρείου με τον ίδιο αριθμό κατοίκων που απέχει από το Κ.Υ. Βόνιτσας πάνω από 25 χλμ. και υπάρχει μόνο ένα δρομολόγιο συγκοινωνίας την ημέρα. Σοβαρά προβλήματα έχουν και τα άλλα αγροτικά ιατρεία της περιοχής. Γιατρός του ΙΚΑ υπάρχει μόνο για 2 ώρες την ημέρα και η ταλαιπωρία περίπου 2.500 εργαζομένων είναι αφάνταστη.
Όλα αυτά περιγράφονται σε Ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη που ζητά από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νίκο Μωραΐτη να λάβει μέτρα για την κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στο Κ.Υ. Βόνιτσας, με μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση, τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και των υποδομών, καθώς και την κάλυψη με μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς όλων των αγροτικών ιατρείων. «Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας συνειδητής αντιλαϊκής πολιτικής που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις χρόνια τώρα. Πολιτική που απαξιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας σπρώχνοντας μεγάλα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων σε ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών υγείας . Ο νέος «υγειονομικός χάρτης» με τις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις υπηρεσιών υγείας θα έχει τραγικές συνέπειες για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων» αναφέρεται στην Ερώτηση.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.