Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Σκάνδαλο διαρκείας στον πρώην δήμο Αλυζίας

Σκάνδαλο διαρκείας στον πρώην δήμο Αλυζίας

 

ΑΛΥΖΙΑΣχεδόν 3 χρόνια μετά κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα λείπουν

Δυσεπίλυτο αποδεικνύεται τελικά το οικονομικό σκάνδαλο το οποίο αποκαλύφθηκε στον πρώην δήμο Αλυζίας του Ξηρομέρου και αφορά σε διαχειριστικές παρατυπίες των οικονομικών του δήμου.

Η υπόθεση είχε έρθει στο προσκήνιο στις αρχές του 2011 από τον επικεφαλή της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Λύτρα. Έκτοτε όμως, δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη και μόλις πρόσφατα αποφασίστηκε να τεθεί σε διαθεσιμότητα μια υπάλληλος, υπεύθυνη για τα οικονομικά του πρώην δήμου, δίχως όμως σε καμία περίπτωση να έχει χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από το 1998, οπότε και συστήθηκε ο Δήμος Αλυζίας ως καποδιστριακός, δεν υποχρεούνταν από το νόμο να διαθέτει ταμειακή υπηρεσία η οποία θα διατηρούσε διπλογραφικό αρχείο. Όταν όμως το 2010 οι καποδιστριακοί δήμοι μετατράπηκαν σε καλλικρατικούς και έγιναν οι απαραίτητοι οικονομικοί έλεγχοι, προέκυψε ότι υπήρξαν παρατυπίες στον τρόπο με τον οποίο οι προηγούμενες δημοτικές αρχές διαχειρίζονταν τα οικονομικά του δήμου. Ειδικότερα, δεν βρέθηκαν βεβαιωτικές καταστάσεις του δήμου για την είσπραξη τελών στο τέλος κάθε μήνα.

Το θέμα προέκυψε όταν δημότες του δήμου, Ξηρομέρου πλέον, άρχισαν να λαμβάνουν ειδοποιητήρια για καταβολή δημοτικών τελών τα οποία όμως είχαν ήδη πληρώσει, διαθέτοντας μάλιστα και τις σχετικές αποδείξεις. Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011, ο κ. Λύτρας είχε φέρει το θέμα προς συζήτηση. Τότε, είχε ληφθεί η απόφαση για τις 263 παροχές για τις οποίες ζητήθηκε να καταβληθούν ήδη πληρωμένα τέλη, αυτά να μην καταβληθούν. Ωστόσο η απόφαση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από την περιφέρεια, καθώς δεν υπήρχαν ικανοποιητικές εξηγήσεις για το τι έγιναν τα, τυπικά, εισπραχθέντα ποσά.

Λίγους μήνες αργότερα, μια υπάλληλος υπεύθυνη για την υδρομέτρηση, κατέθεσε στο δήμο 19.000 ευρώ, με την αιτιολογία ότι είχε αμελήσει να τα καταθέσει στο δήμο νωρίτερα. Τα χρήματα δεν έγινα αποδεκτά από το δήμο και τα παρέλαβε επιτροπή για λογαριασμό του δήμου, ενώ σε νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012, αποφασίστηκε ομόφωνα η υπόθεση να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη. Λίγους μήνες αργότερα, έγινε Ένορκη Διοικητική Εξέταση η οποία αποφάνθηκε με πόρισμά της ότι υπάρχει περίπτωση κακοδιαχείρισης, αν και δεν μπορεί να υπολογίσει το ύψος των χρημάτων που έχουν εξαφανιστεί και ως εκ τούτου ζήτησε να επέμβουν οικονομικοί επιθεωρητές, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Μόλις πρόσφατα, αρχές του Σεπτέμβρη και σχεδόν 3 χρόνια από τότε που ξέσπασε αυτό το σκάνδαλο, ο δήμος Ξηρομέρου αποφάσισε να θέσει σε αργία τη συγκεκριμένη υπάλληλο της υδρομέτρησης. Εκκρεμεί όμως η επικύρωση της αργία από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι δύσκολα να γίνει πιστευτό ότι μια υπάλληλος λειτουργούσε αυτόβουλα κατακλέβοντας τα δημοτικά τέλη επί μια ολόκληρη 12ετία, δίχως να γίνει αντιληπτή από κανέναν. Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα και θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση, αν και έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος

Κώστας Καρακώστας
EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ www.sinidisi.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.