Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Σπήλαιο Κωνωπίνας: ένας θησαυρός θαμμένος από την αδιαφορία των υπευθύνων

Σπήλαιο Κωνωπίνας: ένας θησαυρός θαμμένος από την αδιαφορία των υπευθύνων


Στις 25 Οκτωβρίου 2008 επισκέφθηκαν το Χωριό μας τα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε) Ανδρέας Κάσσης και Γιάννης Γεωργιάδης με σκοπό να εξερευνήσουν το Σπήλαιο Κωνωπίνας και να καταγράψουν ενδιαφέροντα επιστημονικά ευρήματα.

Την αποστολή υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Χωριού κ. Κων/νος Κωστακιώτης, τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου κ.κ. Παντελής Γραβάνης και Απόστολος Σ. Ράπτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου κ. Θεόδωρος Χολής και ο Ταμίας κ. Κων/νος Γεροχρήστος.
Η εξερεύνηση κράτησε τρεις ολόκληρες ώρες με τους σπηλαιολόγους κυριολεκτικά μαγεμένους από το καταστόλιστο σπήλαιο με τον εκπληκτικό σταλακτικό διάκοσμο που παραμένει θαμμένο από την αδιαφορία των υπευθύνων.
Ήταν τόσο εντυπωσιακά τα ευρήματα και η ομορφιά του σπηλαίου που εύλογα δημιούργησε απορία στους σπηλαιολόγους, γιατί ακόμη παραμένει αναξιοποίητο αυτό το αριστούργημα που έφτιαξε η Ξηρομερίτικη φύση στα σπλάχνα της Κωνωπινιώτικης γης.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, όλες οι αποστολές σπηλαιολόγων που από το έτος 1982 διαχρονικά έχουν επισκεφθεί το σπήλαιο με επικεφαλής την αείμνηστη Άννα Πετροχείλου όχι μόνο έμειναν εντυπωσιασμένοι από το θέαμα που αντίκρισαν αλλά εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα ευρήματα και τον εκπληκτικό του διάκοσμο.
Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, ως θεματοφύλακας της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς και με γνώμονα πάντα το συμφέρον του τόπου μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς πάσα κατεύθυνση, για την αξιοποίηση του σπηλαίου.
Κάνει έκκληση στις υπηρεσίες – φορείς που είναι καθ’ ύλη αρμόδιοι γιαυτό (Δήμος Μεδεώνος, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτ/νίας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Υπουργείο Πολιτισμού), να εξετάσουν το θέμα ώστε να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που είναι διακαής πόθος όλων των Ξηρομεριτών και παρακαλεί όλους όσους μπορούν να συνδράμουν την προσπάθεια ανάδειξης του θέματος (έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο), να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί η αξιοποίησής ενός πανέμορφου σπηλαίου.

Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Κωνωπινιωτών.

Ο Γ. Γραμματέας Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Θ. Κοθρούλας Θεόδωρος Σπ. Χολής

Το σχόλιο μας
Με βάση τα θέματα και τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν τελευταία οι τοπικοί σύλλογοι και αναρτήθηκαν σε αυτή τη σελίδα, διαπιστώνουμε ότι σιγά σιγά ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη δράση τους, πιο παρεμβατικό και δημιουργικό.
Σειρά είχε ο σύλλογος Κονωπιωτών Ξηρομέρου και η προσπάθεια που κάνει για ανάδειξη του σπηλαίου της Κονωπίνας.
Τελικά τίποτα δεν λείπει από το τόπο μας σε φυσική ομορφιά. Δυστυχώς η ευτυχώς όμως καταγεγραμμένο τουριστικά είναι μόνο που αυτό αναδυκνείεται..

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.