Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στο Άκτιο

Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στο Άκτιο

Δύο σπουδαία ευρήματα, δύο θεϊκά κεφάλια κολοσσικών αγαλμάτων αποκαλύφθηκαν στο ναό του Άκτιου Απόλλωνα, (του Δήμου Ανακτορίου), μέσα από τον σηκό του ναού, στην ανασκαφή της Καθηγήτριας Αρχαιολογίας Ισμήνης Τριάντη.

Τα δύο κεφάλια βρέθηκαν σε άριστη κατάσταση, λευκά, φτιαγμένα από πεντελικό μάρμαρο εξαιρετικής ποιότητας και πιθανολογείται ότι ανήκουν στον Απόλλωνα και την Άρτεμη.
Για να επιβεβαιωθεί ή όχι αν υπάρχουν και τα σώματα των θεών χρειάζονται τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες. Εκτός, όμως, από τον χρόνο, εξαντλήθηκαν και τα χρήματα της ανασκαφής, της οποίας ένα μέρος του συνολικού της κόστους χρηματοδοτήθηκε από την Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας.
Το σημείο της εύρεσής τους, στο βάθος του δυτικού τοίχου του σηκού, αλλά και το μέγεθός τους, που αναλογεί σε αγάλματα ύψους 3,5 μέτρων, δείχνει πως πρόκειται για τμήματα των λατρευτικών αγαλμάτων, τα οποία δεν αποκλείεται να βρίσκονται ακόμη στο χώμα. Ο χώρος δεν έχει πλήρως ανασκαφεί και ούτε πρόκειται, αφού αύριο λήγει ουσιαστικά η άδεια του ΥΠΠΟ προς την πανεπιστημιακή ομάδα. Ηδη, σκάβουν εκεί τρεις εβδομάδες, από το πρωί στις 6 έως τις 12 το βράδυ για να προλάβουν. Και θα χρειάζονταν άλλες δύο εβδομάδες προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα και να επιβεβαιωθεί αν υπάρχουν ή όχι τα αγάλματα. Εν τω μεταξύ, εκτός από τον χρόνο, εξαντλήθηκε και η χρηματοδότηση.
Η κ. Τριάντη σκάβει τα τελευταία χρόνια στο Ακτιο, απέναντι από την Πρέβεζα, αποκαλύπτοντας τον ναό του Απόλλωνα που είδε ο Οκταβιανός Αύγουστος εκεί και τον μεγέθυνε όταν νίκησε τον Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα στη ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.). Ο ναός είναι πιθανότατα σύγχρονος της ίδρυσης της Νικόπολης και του Μνημείου του Αυγούστου (29-27 π.Χ.). Η θέση του ήταν γνωστή από το 1867, όταν ο Γάλλος πρόξενος στα Γάννενα Φρανσουά Νοέλ Σαμπουαζό έκανε την πρώτη ανασκαφή και βρήκε δύο αρχαϊκούς Κούρους, που έστειλε στο Λούβρο. Πυκνή βλάστηση είχε καλύψει έπειτα από χρόνια τα υπολείμματα του κτιρίου.
Η πανεπιστημιακή ανασκαφή έφερε στο φως ένα ναόσχημο οικοδόμημα (μήκους 24,15 μ. και πλάτους 9,20 μ.) με εγκάρσιο τοίχο (3,43 μ.). Στο κέντρο του σηκού βρέθηκε μια τετράπλευρη βάση (0,55 x 0,55 μ.). Ο Γάλλος πρόξενος είχε δει την τετράπλευση αυτή βάση και είχε αναφέρει πως γύρω της βρέθηκαν θραύσμα κολοσσικού αγάλματος και επιγραφές ελληνικές με αρχαϊκούς χαρακτήρες. Η κ. Τριάντη είχε από πέρυσι παρατηρήσει ότι η βαθειά θεμελίωση της δείχνει πως ανήκει σε προγενέστερο αρχαϊκό ναό.
Φιλολογικές πηγές αναφέρουν ότι εκεί υπήρχε από τον 7ο αι. π.Χ. το ιερό του Ακτίου Απόλλωνα. Το μαρτυρούν τα δύο αγάλματα Κούρων (Λούβρο) που αφιερώθηκαν σε αυτό, όπως επίσης θραύσματα γείσων του αρχαϊκού ναού που έχουν βρεθεί, ένας κίονας ύψους 3 μ. και πλήθος οστράκων της ίδιας εποχής.
Η συγκεκριμένη περιοχή είναι υψίστης ιστορικής σημασίας. Μην ξεχνάμε ότι αποτέλεσε ένα από τα κομβικά σημεία του ελληνιστικού και Ρωμαικού κόσμου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εκεί συγκρούστηκαν το 31 π.χ δύο από τους ισχυρότερους στόλους του τότε κόσμου, του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας με τον Οκταβιανό Αύγουστο. Μια από τις σπουδαίοτερες ναυμαχίες της παγκόσμιας ιστορίας σε έναν τόπο, του οποίου η αξιοποίηση του υπολείπεται κατά πολύ από την αντίστοιχη ιστορική του κληρονομιά..

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.