Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Στα 586 ευρώ για όλους ο κατώτατος μισθός από τον Απρίλιο

Στα 586 ευρώ για όλους ο κατώτατος μισθός από τον Απρίλιο

εργασίαΑύξηση του κατώτατου μισθού στα 680 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου φέτος και στα 751 ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2016 (πιθανότατα την 1η Ιουλίου) δρομολογεί η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Real Νews, μέχρι το τέλος του μήνα ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή που θα προβλέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού σε δύο στάδια. Η παρέμβαση στον κατώτατο μισθό θα γίνει εφ’ άπαξ και η αύξησή του θα χρησιμοποιηθεί σαν δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Ενας μισθός για όλους

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η εξομοίωση από τον Απρίλιο των κατώτατων αμοιβών για όλους όσοι είναι κάτω των 25 ετών στο ύψος του σημερινού κατώτατου μισθού. Ετσι, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, στα 586 ευρώ, από 511 ευρώ που είναι σήμερα.

Απώτερο στόχος του υπουργείου αποτελεί να μην υπάρχει εργαζόμενος το β’ εξάμηνο του 2016 που να αμείβεται με λιγότερα από 751 ευρώ.

Παράταση της ΕΓΣΣΕ

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Real News, προωθείται διάταξη που θα προβλέπει την παράταση έως τις 30 Ιουνίου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που λήγει στα τέλη Μαρτίου, με στόχο τη διατήρηση όλων των θεσμικών όρων που περιλαμβάνει.

Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό θα προχωρήσει έως το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου στην κατάθεση δεύτερου νομοσχεδίου, που θα αφορά την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οριο απολύσεων, αποζημιώσεις

Επίσης, θα προωθηθεί η μείωση του ορίου απολύσεων στο 2%, από 5% που ισχύει σήμερα, ενώ αναμένεται να υπάρξει και σύνδεση του ποσού της αποζημίωσης των εργαζομένων σε περίπτωση απόλυσης ανάλογα με τα έτη απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη.

iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. τιτορμοs

    Αντε να δουμε κ κατι υπερ των εργαζομενων.μεχρι τωρα στα 100 νομοσχεδια τα 101 ηταν υπερ των εργοδοτων.πιστευω οτι αυτη η καστα,των φιλευσπλαχνων εργοδοτων,θα “εκδικηθει”.

  2. @τιτορμος

    Και ποιος θα τα δώσει αυτά τα λεφτά ρε φίλε; Μιλάμε για τον ιδιωτικό τομέα ε; Θα τους διατάξει ο Σκουρλέτης να δίνουν 586 από μεθαύριο; Και αυτοί θα δώσουν; Ξέρεις τι μισθό δίνουν τα εμπορικά στο Αγρίνιο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.