Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

Στο Αγρίνιο το νέο ξεκίνημα για τις δημόσιες συμβάσεις

Στο Αγρίνιο το νέο ξεκίνημα για τις δημόσιες συμβάσεις

Στο Επιμελητήριο  θα παρουσιαστεί πως θα γίνονται ηλεκτρονικά όλες οι συμβάσεις με το δημόσιο για πάνω από 1000 ευρώ

sythim

Καθώς υπάρχουν και τα πρακτικά θέματα και δεν είναι όλη η ζωή μας ο τσακωμός για το ποιος θα κυβερνάει αύριο, καλό είναι να προβληθεί μια πολύ σημαντική αλλαγή που πρόκειται να συμβεί στο δημόσιο και τις συναλλαγές του με τον πολίτη. Μια αλλαγή που είναι βέβαιο ότι έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια και είναι από κείνες που θα κατεβάσουν τελικά το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών σε τούτη τη χώρα και θα το φέρουν σε λογικά επίπεδα. Παρά τις αντιρρήσεις των χιλιάδων μικρών και μεγάλων συμφερόντων που θέλουν το αντίθετο.

Μέσα στους επόμενους μήνες, λοιπόν, οποιοδήποτε αγαθό, υπηρεσία ή έργο χρειάζεται το ελληνικό κράτος από όλες τις βαθμίδες του(ευρύτερος ή στενότερος δημόσιος τομέας) ξεπερνά τα 1000 ευρώ θα διεκδικείται μέσω μια ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα λέγεται Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων. Για όλες τις δημόσιες συμβάσεις πάνω από το ποσό αυτό θα γίνεται ηλεκτρονική υποβολή πρότασης και-όπως συμβαίνει στον υπόλοιπο κανονικό κόσμο-τα δικαιολογητικά και τα πιστοποιητικά θα αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι πιο πολύς κόσμος θα μπορεί να συμμετέχει, λιγότερο «να σου πω, να μου πεις» θα υπάρχει, ενώ τελικά και οι τιμές των ίδιων των αγαθών που προσφέρονται δεν θα εμπεριέχουν και χαμένο χρόνο και εργατώρες, τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιώτη που κάνει δουλειές μαζί του.

Με ένα Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο ο ενδιαφερόμενος αλλά και ο ελεγκτής θα μαθαίνει ποιο πρόσωπο θέλει να μετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία πριν ακόμα προκηρυχθεί!

Ακόμα και αν δεν σε αφορά επαγγελματικά μια τέτοια διαδικασία, σε αφορά ως πολίτη σίγουρα το όφελος στη διαφάνεια, αλλά και στην δυνατότητα πρόσβασης σε αυτοματοποιημένες και δίκαιες διαδικασίες. Οι επιχειρηματίες, επαγγελματίες, οι έμποροι μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά όπως ασφαλώς και ο μέσος πολίτης.

Γι’ αυτή λοιπόν την αλλαγή, με την μεγάλη σημασία, την Τρίτη στις 6 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας(Παπαστράτου και Σμύρνης) θα γίνει η πρώτη παρουσίαση σε πανελλαδικό επίπεδο(!) του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, στην οποία θα μετάσχει και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Κομνηνός.

Ακόμα και αν σας ξενίζουν τα ξεκινήματα και  οι παρουσιάσεις ή ακόμα και η παρουσία επισήμων, καλό θα ήταν να ακούσετε από πρώτο χέρι για το εγχείρημα, αφού το σίγουρο είναι πως τέτοιες αλλαγές  θα βοηθήσουν- ανεξάρτητα ποιος θα κυβερνά αύριο- γιατί θα εκριζώσουν νοοτροπίες και δομές που κράτησαν κάτω τη δουλειά και την επιχειρηματικότητα για δεκαετίες.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.