Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Στο Γιάννη Ψαράκη: Δυο λόγια από ένα φίλο

Δημοσιεύουμε τον επικήδειο που εκφώνησε ο κ.Νίκος Σκιαδάς στην εξόδιο ακολουθία του Γιάννη Ψαράκη:

αρχείο λήψηςΣτο Γιάννη Ψαράκη: Δυο λόγια από ένα φίλο.

Φίλε Γιάννη
Σε θωρώ ακίνητο, ασάλευτο σήμερα μπροστά μου να αγναντεύεις την Αιωνιότητα.
Να αγναντεύεις τον κόσμο των ψυχών εκεί όπου αθόρυβα από προχθές και με ένα αδρό χαμόγελο συγκατάβασης ανήκεις ,αποχαιρετώντας κι αφήνοντας εμάς τους υπόλοιπους με μια απορία και ένα μεγάλο ερωτηματικό.
Γιατί Γιάννη; Γιατί Γιάννη έφυγες, έφυγες τόσο γρήγορα και αθόρυβα από κοντά μας .Εμείς και σε αγαπούσαμε και σε τιμούσαμε και σε ρωτούσαμε.
Οι γεωργοί γιά την καλλιέργεια του μπαμπακιού, του μποστανιού, του περιβολιού.
Οι κτηνοτρόφοι για το πρόβατο που ήταν ανόρεχτο.
Οι άνθρωποι από το συνεταιρισμό για τις τιμές και την αγορά, για τα καμώματα του έμπορα που ήταν αφερέγγυος ,για χίλια δυο πράγματα όλοι σε Ρωτούσαν.
Και πάντα εσύ ακούραστα απαντούσες. Απαντούσες πάντα Πρακτικά, απλά με παραδείγματα και με αριθμούς. Γιατί ήσουν ο άνθρωπος της πράξης και όχι της θεωρίας.
Σε γνώρισα Γιάννη πριν από 17 χρόνια, όταν άρχιζα τη δεύτερη καριέρα μου, μετά το Συνεταιρισμό, στο μάχιμο και πάλι χώρο του Γεωπόνου –Μελετητή, εκεί κάτω στην ευλογημένη Γη της Κατοχής ,μαζί με το Φώτη ,το Δημήτρη, το Γιάννη κι όλα τα παιδιά που μοχθούσαν καθημερινά και προσδοκούσαν, ακουμπώντας σε μας ,για το καλλίτερο.
Τώρα όμως Γιάννη εσύ μας εγκατέλειψες. έφυγες για τη χώρα των Μακάρων, εκεί στα Ιλύσια πεδία όπου δεν υπάρχει πόνος ,δεν υπάρχουν προβλήματα.
Ισως ο Θεός που τα πάντα έκανε σοφά, καλλίτερα γνωρίζει. Γνωρίζει ότι οι Καλοί φεύγουν γρήγορα, γιατί έτσι με το παράδειγμα τους διδάσκουν καλλίτερα και φρονηματίζουν και φωτίζουν.
Ο Καλός σου Λόγος, ο ενάρετος Βίος που σηματοδοτούσε η παρουσία σου μέσα στην Κοινωνία και την καλή σου Οικογένεια—με την άξια σύζυγο σου και τις αγαπημένες σου κόρες—θα αποτελεί σημείο αναφοράς, φωτεινό ορόσημο και μονοπάτι Ελπίδας μέσα στην σημερινή σκοτεινή και κακοτράχαλη πορεία που σαν Λαός πορευόμαστε.
Γιαυτό για μας είναι σαν να μην έφυγες, γι αυτό για μας θα είσαι πάντα ανάμεσα μας ,αξέχαστος ,ατάραχος και αιώνιος.
Με τη ζωή σου και το παράδειγμα σου ,κατάκτησες την αιωνιότητα των άξιων, των έντιμων και των αληθινών παιδιών της Παραχελωίτιδας Γης των πατέρων σου.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της που θα σε σκεπάσει.
Αιωνία σου η μνήμη Αξέχαστε Φίλε.

Μεσολόγγι 30 Μαρτίου 2014-ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ -Γεωπόνος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.