Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Τα άκρως απαραίτητα στο δήμο και…εξορθολογισμός

Τα άκρως απαραίτητα στο δήμο και…εξορθολογισμός

Τα άκρως απαραίτητα στο δήμο και…εξορθολογισμός

Πλήρης διαφωνία από την αντιπολίτευση, μπηχτές για ανύπαρκτο Τεχνικό Πρόγραμμα.

Πέρασαν τεχνικό πρόγραμμα με τα απολύτως απαραίτητα και 17,4, μικρές αυξήσεις σε τέλη καθαριότητας- ηλεκτροφωτισμού στην περιφέρεια και μηδενική αύξηση στο νερό. Κόντρες για το ΧΥΤΑ.

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

Με περιπέτειες ξεκίνησε όπως πάντα, πλέον, το δημοτικό συμβούλιο του Αγρινίου, χτες Τετάρτη, που επρόκειτο να πάρει αποφάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα, τα τέλη του νέου δήμου, το σύνδεσμο του ΧΥΤΑ αλλά και το ύψος των λογαριασμών της ΔΕΥΑΑ.

Η πλευρά Σταμάτη εξαπέλυσε μια ακόμα επίθεση προς κάποια ΜΜΕ λέγοντας ότι κάποιο blog υπερέβη τα εσκαμμένα και ζήτησε από τον δήμαρχο Αγρινίου να τον πληροφορήσει σε ένα εύλογο διάστημα ποια είναι η οικονομική σχέση του δήμου με τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους της πόλης. Σε ερώτηση πάντως του κ. Μοσχολιού σε ποιο δημοσίευμα αναφέρεται, απάντησε ότι δεν επιθυμεί να το αποκαλύψει τώρα και θα κάνει αναφορά όταν μάθει τι χρήματα έχει δαπανήσει ο δήμος για τις επαφές του με τα ΜΜΕ.

Τώρα σε ότι αφορά τα κυρίαρχα ζητήματα αυτό που πήρε την πιο πολύ ώρα και τις πιο πολλές αντεγκλήσεις ήταν το Τεχνικό Πρόγραμμα που εισηγήθηκε ο κ. Τσούκαλης. Παρότι μάλιστα είχε ξεκινήσει η συζήτηση ο κ. Σταμάτης ζήτησε την αναβολή της λόγω πλημμελούς ενημέρωσης, κάτι που όμως δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία, ενώ αργότερα ο κ. Σιδέρης της ελάσσονος αντιπολίτευσης τόνισε πως πρώτη φορά βλέπει θέμα να ξεκινάει και στην πορεία να γίνεται συζήτηση για το αν πρέπει να συζητηθεί. Σημειωτέον πως σε ένα από τα γνωστά ανεβάσματα των τόνων και παρέμβαση του προέδρου ο κ. Καλαντζής από την παράταξη Σταμάτη κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του προέδρου του σώματος κ. Γρίνου για μεροληπτική στάση. Αυτή απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία και παρά την διαφοροποίηση του κ. Γκρίζη που θεώρησε την όλη διαδικασία άνευ αντικειμένου αλλά και του κ. Σιδέρη που είπε προς το προεδρείο ότι έπρεπε να κατέβει από την έδρα και να διεξάγει άλλος την ψηφοφορία!

Σε ότι, τώρα, αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα από τον κ. Μοσχολιό και την πλειοψηφία παρουσιάστηκε σαν ένα αναγκαίο πρόγραμμα διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης που όσο μπορεί θα προσπαθήσει να συγκλίνει με τους στόχους της παράταξής του. Μεγάλη έμφαση όπως είπε θα δοθεί στον καθαρισμό και την προστασία των οικοσυστημάτων των λιμνών και των ποταμιών για να γίνουν αυτά προορισμός επισκεπτών. Αντίθετα από την πλευρά Σταμάτη αλλά και τον ίδιο τον επικεφαλής τονίστηκε ότι είναι ένα φτωχό έως ανύπαρκτο πρόγραμμα που απλά διαχειρίζεται τις επιταγές του Μνημονίου. Ψευδεπίγραφο χαρακτήρισε, στη δική του ομιλία, το πρόγραμμα ο κ. Καζαντής. Παράλληλα υπήρξαν και διαφωνίες για τα ποσά που πρόκειται να διατεθούν στους παλιούς δήμους και πως κρίθηκαν οι ανάγκες τους. Και η πλευρά Νικάκη δια του ιδίου πάντως τόνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για Τεχνικό Πρόγραμμα όταν η ΣΑΤΑ που παίρνουμε πια είναι μειωμένη δραματικά και όταν έχουμε απεμπολήσει τεράστια ποσά από τα παρακρατηθέντα χρήματα από τη Τ.Α. που απλώς θα φέρουν 1,711 δις σε 8 μηνιαίες δόσεις την στιγμή που το ποσό που απεμπολήθηκε από ΠΑΣΟΚ. ΝΔ, και ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε, ήταν περίπου 12 δις. Το πρόγραμμα πέρασε κατά πλειοψηφία και προβλέπει κατά 90% συνέχιση των έργων για ένα ποσό 17,4 εκατομμυρίων με τα συνεχιζόμενα να αγγίζουν τα 10,5 εκατ, ευρώ.

Τα τέλη

Επόμενο πεδίο διαφωνιών και αντιπαράθεσης υπήρξαν τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού τα οποία σύμφωνα με τη λογική της πλειοψηφίας πρέπει να εξισορροπηθούν σε όλους τους δήμους αν και όπως δήλωσε ο κ. Μοσχολιός «η μερίδα του λέοντος θα πέφτει πάντα στο Αγρίνιο και αυτό είναι το πιο δίκαιο, όπως δίκαιη είναι και η ανταποδοτικότητα αυτών των τελών καθώς το ιδανικό να πληρώνει πιο πολύ αυτός που έχει και αυτός που ρυπαίνει δεν είναι δυνατόν όπως είναι η σημερινή ελληνική κοινωνία». Και σε αυτή την πρόταση που, επίσης, πέρασε κατά πλειοψηφία, υπήρξε τρανταχτό παράδειγμα ανισότητας, αφού σε λίγα μέτρα απόσταση από Γραμματικού σε Γαβαλού υπάρχει τεράστια διαφορά στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Η αντιπολίτευση και εδώ διαφώνησε, με τον κ. Σταμάτη να τονίζει τη δυσχερή οικονομική κατάσταση των αγροτών κυρίως της περιφέρειας λέγοντας ότι σε μια μικρή αύξηση θα συναινούσε αν πίστευε ότι θα έπαιρναν οι γύρω δήμοι αυτό που τους αναλογεί αλλά πως δεν πρόκειται κάτι τέτοιο να γίνει. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο κ. Καλαντζής που ζήτησε μικρές μειώσεις. Ο κ. Νικάκης ζήτησε γενικότερες μειώσεις στα τέλη και οπωσδήποτε για μικρά εισοδήματα, ανέργους, πολύτεκνους και ΑμεΑ ενώ μια μικρή εισήγηση έκανε και ο κ. Δήμας από την ίδια παράταξη όπου τόνισε ότι η παράταξή του αρνείται το μοντέλο ανάπτυξης που υπάρχει και διεκδικεί πόρους από τη κεντρική εξουσία ενώ δεν αποδέχεται τον ανταποδοτικό χαρακτήρα για υπηρεσίες που είναι δικαίωμα όλων. Ενδεικτικά οι αυξήσεις εξισορρόπησης που εγκρίθηκαν με την ψήφο της πλειοψηφίας είναι: Στο Αγρίνιο 1,30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κατοικίες και 3,25 για τα καταστήματα, δηλαδή καμιά αλλαγή και στους δήμους Παναιτωλικού: από 1,30 στο 1,10, Αγγελοκάστρου από 1,24 στα 1,10 ευρώ, ανά τ.μ., Μακρυνείας από 0,52 στο 0,70, Αρακύνθου από 1,09 στα 1,10, Παραβόλας από 1 ευρώ στο 1,10,  Στράτου από 0,69 στο 0,85,  Θεστιέων από 0.92 στο 1 ευρώ , Νεάπολης από 0,72 στο 0,85 ευρώ ανά τ.μ. και Παρακαμπυλίων όπου είναι 0,70 πάει 0,85 ευρώ και όπου είναι 0,90 στο ένα ευρώ ανά τ.μ.

Ένταση

Τα αίματα ξανάναψαν στη συζήτηση για την αλλαγή του Δ.Σ. του συνδέσμου για το ΧΥΤΑ Στράτου όταν ο κ. Μοσχολιός άφησε αιχμές και για τον τρόπο που έχει γίνει μέχρι τώρα η διαχείριση αλλά και για το ότι ενώ έχουν μαζί με τον κ. Κοιμήση συνεννοηθεί για τιμή 20 ευρώ τον τόνο ο σημερινός πρόεδρος κ. Μουρτζιάπης επιμένει στην τιμή που υπέγραψε ο ίδιος δηλαδή στα 30 ευρώ τον τόνο. Παράλληλα ο δήμαρχος Αγρινίου δήλωσε ότι όλο το Δ.Σ. κανονικά έπρεπε να έχει υποβάλει τις παραιτήσεις του κάτι που μπορεί να μη στέκει νομικά αλλά στέκει πολιτικά. Τόνισε, δε, ότι από όταν θα είναι αιρετά τα μέλη του Δ.Σ. θα πάψουν και τα πολλά έξοδα όπως τα 30 χλιάδες ευρώ έξοδα παράστασης του προέδρου. Ο κ. Μουρτζιάπης απάντησε ότι δεν παραιτείται γιατί έχει θητεία μέχρι τον Ιούνιο και πως οφείλει να υποστηρίξει την τιμή που έχει η σύμβαση που έχει υπογράψει αν θέλει να είναι νομότυπος.

Τέλος, θέμα που συζητήθηκε ήταν και αυτό των τιμολογίων του νερού όπου η πλειοψηφία εισηγήθηκε μηδενική αύξηση για Τρίτη συνεχή χρονιά ενώ ο κ. Ζαμπάρας που είναι και πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ δήλωσε ότι το Αγρίνιο είναι χαμηλά σε έναν ενδεικτικό κατάλογο που έχει για την τιμή του νερού σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Και αυτή η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία ενώ απορρίφθηκε πρόταση της παράταξης Σταμάτη για μείωση τιμής στο 3% σε όλους, όπως και η πρόταση Νικάκη για μείωση στις λαϊκές οικογένειες, τους ανέργους κλπ αλλά και παράλληλη αύξηση στα μεγάλα εισοδήματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.