Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Aλέξης Τσίπρας στο agrinionews.gr: “Ο πρωθυπουργός αναζήτησε συνενόχους, όχι συναίνεση”

Aλέξης Τσίπρας στο agrinionews.gr: “Ο πρωθυπουργός αναζήτησε συνενόχους, όχι συναίνεση”

“Τα κέντρα υποδοχής δεν είναι λύση” λέει για τους μετανάστες o Aλέξης Τσίπρας.Τι απαντά για Παιδεία, Εργασία.

tsipras_alexis“Ο πρωθυπουργός αναζήτησε συνενόχους, όχι συναίνεση”

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μία μέρα μετά το «όχι» στη συναίνεση που ζήτησε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλάει στο agrinionews.«Ο πρωθυπουργός αναζήτησε συνενόχους, όχι συναίνεση. Είμαι σίγουρος ότι θα βρει, πάντα κάποιοι είναι πρόθυμοι να κάνουν την βρώμικη δουλειά με αντάλλαγμα λίγη εξουσία» λεει χαρακτηριστικά. Ο κ.Τσίπρας αναφερεται και στα θέματα των μεταναστών ενώ σημειώνει πως “τα κέντρα υποδοχής δεν είναι λύση” . Συμπληρώνει εξάλλου πως «η γκετοποίηση δεν είναι λύση, η εξαθλίωση δεν είναι λύση, αλλά ούτε και η ξενοφοβία, και η τυφλή ρατσιστική βία επιτρέπεται να θεωρούνται απαντήσεις».

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμψηρή

Χθες στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό αρνηθήκατε κάθε περίπτωση συναίνεσης στο θέμα των σαρωτικών αλλαγών που ζητούν οι δανειστές μας. Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση που πρεσβεύετε; Γιατί για παράδειγμα δεν θα μπορούσε να υπάρξει και εδώ συναίνεση τύπου Πορτογαλίας;

Ο πρωθυπουργός αναζήτησε συνενόχους, όχι συναίνεση. Είμαι σίγουρος ότι θα βρει, πάντα κάποιοι είναι πρόθυμοι να κάνουν την βρώμικη δουλειά με αντάλλαγμα λίγη εξουσία. Εμείς είπαμε όχι, αλλά να θυμίσω ότι ένα χρόνο τώρα συνεχώς καταθέτουμε έγκυρες και αξιόπιστες προτάσεις ικανές να βγάλουν την χώρα από την κρίση χωρίς να βλάψουν τον κοινωνικό ιστό. Καμία πρότασή μας δεν καταδέχτηκαν, αντίθετα ο κ. Παπακωνσταντίνου μας έλεγε Κασσάνδρες. Σήμερα η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει αυτά που είχαμε προβλέψει, κάνοντας λάθη πάνω στα λάθη.
Τι εννοώ; Οι δανειστές μας δεν έχουν στο μυαλό τους την έξοδο της χώρας από την κρίση, ούτε την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Λεφτά θέλουν να πάρουν. Και για να τα πάρουν θα εξαντλήσουν κάθε πόρο και κάθε δυνατότητα, καταδικάζοντάς μας σε μια ύφεση χωρίς τέλος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον μας επέβαλλαν ένα απολύτως καταστροφικό Μνημόνιο, το οποίο μάλιστα στα δημοσιονομικά μεγέθη έχει αποτύχει ολοκληρωτικά. Το πρόβλημα όμως δεν είναι τι θέλουν αυτοί. Αλλά ότι η κυβέρνηση συναινεί απολύτως σε αυτά τα σχέδια. Και επειδή βυθίζεται μαζί με την πολιτική της, και είναι αναγκασμένη να πάρει ακόμα σκληρότερα μέτρα, αναζητά αγωνιωδώς συναινέσεις.
Για εμάς η διέξοδος είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Απαιτείται απεμπλοκή από το Μνημόνιο, επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, και μια πολιτική που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη, την αναδιανομή του πλούτου και την στήριξη της απασχόλησης, Πριν από όλα αυτά, απαιτείται ισχυρή κοινωνική αντίσταση σε όσα συμβαίνουν σήμερα. Αν δεν βάλει πλάτη η ίδια η κοινωνία, αν δηλαδή δεν αντιδράσει, θα υποστεί τα πάντα.
Όσο για την διενέργεια δημοψηφίσματος  που ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, είναι επικοινωνιακό τρικ! Επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τα νέα μέτρα, πετώντας  την μπάλα στην κερκίδα! Μετατοπίζουν τη συζήτηση με δόλο. Ελπίζουμε ότι δεν γίνεται κατόπιν συνεννόησης με την κυβέρνηση

tsipras_alexisΘεωρείτε ότι με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν ειδικά στο κέντρο των μεγάλων πόλεων(Αθήνα, Πάτρα κ.λπ.) τελικά η πλειοψηφία έφτασε να θεωρεί το μεγαλύτερο πρόβλημα την ασφάλεια και τη λαθρομετανάστευση ή είναι μια πλαστή εντύπωση που υπάρχει και υπάρχουν περιθώρια ανοχής; Υπάρχει η λεγόμενη «μεταναστευτική πίεση» όπως την περιγράφει ο κ. Καμίνης για παράδειγμα; Εξάλλου στην Αιτωλοακαρνανία αποφασίστηκε να δημιουργηθεί κέντρο υποδοχής μεταναστών, πως θεωρείτε ότι πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο η τοπική κοινωνία;

Πολύ μεγάλη και δύσκολη συζήτηση ανοίγετε με αυτή την ερώτηση! Ελπίζω ότι δεν θα κουράσουμε το αναγνωστικό κοινό αν επεκταθώ. Όμως επειδή το θέμα πλέον αφορά την περιοχή είναι χρήσιμο η τοπική κοινωνία να γνωρίζει. Κατ΄αρχάς να διευκρινίσω ότι εμείς δεν δεχόμαστε την ορολογία λαθρομετανάστευση και λαθρομετανάστες. Τι είναι; Πακέτα τσιγάρα ή κούτες με ποτά που ήρθαν από την Αμερική; Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος! Είναι άνθρωποι χωρίς χαρτιά. Οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, έρχονται από χώρες όπου υπάρχει λοιμός ή πόλεμος. Με αυτή την έννοια δεν έρχονται για να ζήσουν καλύτερα. Έρχονται μπας και ζήσουν. Γι’ αυτό και θαλασσοπνίγονται ή καραβοτσακίζονται. Διότι είναι απελπισμένοι.
Η Ελλάδα αντικειμενικά, δεν είναι η χώρα που θα λύση αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα. Όμως επειδή η φτώχια και η εξαθλίωση είναι σαν την άμμο της Αφρικής, που έρχεται και σκεπάζει τις βεράντες μας χωρίς να μας ρωτήσει, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και κατανόηση. Χρειάζεται λογική και ευαισθησία. Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να πω το εξής: η πλειοψηφία των μεταναστών δεν θέλει να μείνει στη χώρα μας, θέλει να πάει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί και να τους προωθήσει προς τις άλλες χώρες διότι έχει υπογράψει (δια χειρός Παπανδρέου και Χρυσοχοΐδη) την συνθήκη «Δουβλίνο 2» που απαγορεύει την προώθησή τους. Ούτε μπορεί να τους επαναπατρίσει (πού να τους βάλει; σε ένα καράβι και να αρχίσει να τους μοιράζει στις εμπόλεμες χώρες τους; ή από όπου αλλού ήρθαν;).
Πάντως τα κέντρα υποδοχής δεν είναι λύση. Πρόβλημα ασφάλειας υπάρχει, και είναι υπαρκτό. Αυτό που λέμε εμείς είναι: να δοθεί άσυλο σε όσους μετανάστες το δικαιούνται βάσει των διεθνών κανόνων. Να δοθεί άδεια παραμονής σε όσους διαμένουν και εργάζονται στη χώρα για κάποιο χρονικό διάστημα. Και να δοθούν χαρτιά σε όσους θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα, ακόμα και αν αυτό παραβιάζει τις δεσμεύσεις μας έναντι της ΕΕ. Και για τους υπόλοιπους να ισχύσει ότι προβλέπει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η γκετοποίηση δεν είναι λύση, η εξαθλίωση δεν είναι λύση, αλλά ούτε και η ξενοφοβία, και η τυφλή ρατσιστική βία επιτρέπεται να θεωρούνται απαντήσεις. Πρέπει να πολεμήσουμε την εξαθλίωση, όχι τους εξαθλιωμένους.

Πόσο ευαισθησία να δείξουν οι πολίτες με τόση εγκληματικότητα;
Μιλήσατε για εγκληματικότητα. Εμείς δεν προσπερνάμε την πρόσφατη δολοφονία του Έλληνα συμπολίτη μας. Μας σοκάρισε βαθύτατα και μας συγκλόνισε. Όπως μας συγκλόνισε εξ ίσου ο αποτρόπαιος θάνατος της 16χρονης μαθήτριας στην Κρήτη, το Πάσχα, που την πότισαν αλκοόλ μέχρι θανάτου και την βίασαν δύο Έλληνες, οι αποτρόπαιες δολοφονίες των δύο νεαρών αστυνομικών στο Ρέντη της Αθήνας που έγιναν από Έλληνες. Τι προσπαθώ να πω; Ότι η μεταναστευτική πολιτική του Συνασπισμού δεν υποθάλπτει εγκληματικές πράξεις, διότι το έγκλημα δεν έχει εθνικότητα, έχει αιτίες.

Πριν από μερικές μέρες βουλευτές της Αριστερά έκαναν ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός της Υπηρεσίας Μια Στάσης που υπάρχει στα Επιμελητήρια. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για την υπηρεσία που έχει αναλάβει σε μια μέρα να εκδίδει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και να ανοίγει μια καινούρια επιχείρηση. Ο ΣΥΝ αντιλαμβάνεται ότι στην οικονομία και τις επιχειρήσεις χρειάζονται ταχύτεροι ρυθμοί και λιγότερη γραφειοκρατία;

Αυτά που λέτε, είναι όντως προβλήματα. Αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για τι πράγμα μιλάμε. Αν «γραφειοκρατία» θεωρούμε την υποχρέωση μια επιχείρησης να υποβάλλει σαφείς περιβαλλοντικές μελέτες, να τηρεί τις πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις ή να σέβεται την εργατική νομοθεσία, τότε δεν θα συμφωνήσουμε. Διότι σε πολλές περιπτώσεις έτσι ερμηνεύεται το πρόβλημα. Αλλά αν πρόκειται απλώς για ταχύτερη διεκπεραίωση κάποιων διαδικασιών, χωρίς να παραβιάζονται οι νόμοι, τότε προφανώς, κανείς δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση.

Τι γνώμη έχετε για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και για το ΤΕΙ στο Μεσολόγγι; Πρέπει να μείνουν ως έχουν, πρέπει να εξειδικεύσουν το αντικείμενό τους σε όσες σχολές υπάρχει ροή φοιτητών ή πρέπει να γίνουν σαρωτικές αλλαγές γιατί «δεν μπορεί να υπάρχουν τόσες πολλές σχολές σε κάθε πόλη και χωριό» όπως γράφεται σε αθηναϊκά ΜΜΕ;

Τα πανεπιστήμια βρίσκονται σήμερα στο μάτι του κυκλώνα. ΟΙ περικοπές δαπανών θα προκαλέσουν τεράστια λειτουργικά προβλήματα ενώ το εκπαιδευτικό έργο οδηγείται σε υποβάθμιση. Για την έρευνα ας μη μιλήσουμε καλύτερα. Προφανώς κάθε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ οφείλει να επανακαθορίζει και να αναβαθμίζει το γνωστικό του αντικείμενο έτσι ώστε να προσελκύει φοιτητές, να είναι ψηλά στις προτιμήσεις των εισακτέων, να λειτουργεί ως ζωντανό κύτταρο μόρφωσης και να συνδέεται με τις τοπικές παραγωγικές ανάγκες. Αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που θα έπρεπε να εντάσσεται σε ένα σχέδιο αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η λογική κόβουμε τις δαπάνες και όποιος επιβιώσει, είναι μια λογική που καταστρέφει ολοκληρωτικά την μόρφωση.
Δεν θεωρούμε ότι οι σχολές και τα στρατόπεδα πρέπει να είναι διάσπαρτα στην επικράτεια ως μέσον επιβίωσης της τοπικής οικονομίας. ΟΙ τοπικές κοινωνίες πρέπει να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν ολοκληρωμένες απαντήσεις, νέο παραγωγικό προσανατολισμό και ολοκληρωμένα αναπτυξιακά σχέδια. Αλλά αυτή τη στιγμή το σημαντικό είναι ότι η παιδεία, όπως άλλωστε και η υγεία και η κοινή ωφέλεια, θυσιάζονται για να ικανοποιηθούν οι «αγορές». Και με τον τρόπο αυτόν, υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας μας.

Εδώ και δεκαετίες στην Αιτωλοακαρνανία δεν έχει ανοίξει καμιά δουλειά επί της ουσίας και η μόνη σοβαρή επένδυση που υπήρξε ήταν το Πλατυγιάλι. Έχετε κάποια πρόταση για να έχει δουλειά ο κόσμος σε περιοχές όπως το Αγρίνιο που είναι η ενδοχώρα ή τα παράλια που περιλαμβάνουν και το Μεσολόγγι ή το Πλατυγιάλι;

ΤΣΙΡΑΚαι αλλού που γίνονται επενδύσεις, ένα σημαντικό ερώτημα είναι τι θέσεις εργασίας δημιουργούν. Διότι η δουλειά με 500 ευρώ, χωρίς ωράρια και χωρίς ασφάλιση δεν διασφαλίζει κάποιο μέλλον για την κοινωνία της περιφέρειας. Εμείς θεωρούμε ότι ο τόπος έχει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες. Και στον τουρισμό και στην αγροτική οικονομία, σε επενδύσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον και τις ήπιες μορφές ενέργειας, σε αποκεντρωμένες παραγωγικές μονάδες, συνεταιρισμούς, και σε ένα σωρό άλλους τομείς. Και ο δικός σας νομός, επειδή τον διασχίζω συχνά πηγαίνοντας στα δικά μου μέρη στην Ήπειρο, έχω διαπιστώσει ότι είναι μία προικισμένη από τη φύση περιοχή. Για να προχωρήσει οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης στον νομό σας χρειάζεται σχέδιο, δημόσιες επενδύσεις, υποδομές, σοβαρή αξιοποίηση προγραμμάτων, διάλογος με την τοπική κοινωνία. Χρειάζεται ένα σχέδιο που θα μπορέσει να κρατήσει τους νέους ανθρώπους στον τόπο τους και να τους εξασφαλίζει αξιοπρεπή ζωή.
Τι ορίζοντας υπάρχει για όλα αυτά, στην Ελλάδα του Μνημονίου; Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι επενδύσεις οι οποίες θα αποφέρουν κέρδος σε κάποια ανώνυμη πολυεθνική εταιρεία. Και για προσελκύσουν τέτοιες επενδύσεις, είναι αποφασισμένοι να θυσιάσουν το περιβάλλον, τα εργασιακά δικαιώματα, το δημόσιο συμφέρον ,ακόμα και την φορολόγηση των κερδών. Δεν είναι προοπτική αυτή, η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει μια καινούρια Κίνα. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα προωθεί την ανάπτυξη, εστιάζοντας στις ανθρώπινες ανάγκες, και όχι στα κέρδη. Και αυτό, οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιφέρειας πρέπει να το απαιτήσουν και να το διεκδικήσουν.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.