Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020

Την προστασία του Αμβρακικού κόλπου ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ με θέμα την προστασία του Αμβρακικού κόλπου κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής,Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το κείμενο της Ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Η κατάσταση στον Αμβρακικό κόλπο έχει φτάσει σε οριακό σημείο εξαιτίας της πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Πολιτική που καθοδηγείται από την αντίληψη της παράδοσης των ακτών και θαλασσών στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κάνουν επιλογές για τον Αμβρακικό κόλπο που επιβαρύνουν και καταστρέφουν το θαλάσσιο περιβάλλον και την αλιευτική παραγωγή χτυπώντας πλήθος μικρών και μεσαίων ψαράδων. Πολιτική που καθορίζεται από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική.
Η κατασκευή του Φράγματος του Πουρναριού της Άρτας στον ποταμό Άραχθο στέρησε από τον Αμβρακικό κόλπο μια πολύτιμη και διαχρονική πηγή εμπλουτισμού των νερών του με οξυγόνο, με φερτές ύλες και ζωικές ουσίες που οξυγόνωναν και ανανέωναν τα νερά του Αμβρακικού κόλπου.
Τα τελευταία χρόνια έχει επιβαρυνθεί αρκετά με την ασύδοτη εγκατάσταση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας.
Εγκληματική είναι η ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, της Νομαρχίας Αιτ/νιας και της Τοπικής Διοίκησης του πρώην Δήμου Ανακτορίου για την συνεχή επίχωση και καταπάτηση θαλάσσιας έκτασης από την ναυπηγική εταιρεία ΤΕΦΑΣ στην πιο στενή λωρίδα του Αμβρακικού κόλπου, το Άκτιο για την κατασκευή τουριστικού καταφυγίου.
Πρόκειται για ένα καραμπινάτο περιβαλλοντολογικό έγκλημα γιατί στενεύει ακόμη περισσότερο την επικοινωνία με την ανοιχτή θάλασσα και κατά συνέπεια επιβαρύνει την ποιότητα των νερών.
Σοβαρή μόλυνση προκαλούν και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των εταιρειών Chell και EKO στις ακτές του Αμβρακικού κόλπου (Αμφιλοχία) όπου διακινούνται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου σε Βαλκανικές χώρες. Πηγή μόλυνσης και εν δυνάμει εστία καταστροφής .
Τεράστια είναι και η επιβάρυνση από την ΝΑΤΟϊκη βάση Ακτίου που επιφέρει ζημιές στο οικοσύστημα του Αμβρακικού κόλπου με τα απόβλητα και τους θορύβους που παράγει. Επίσης σοβαρή εστία μόλυνσης είναι τα βιομηχανικά και αστικά απόβλητα και υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που καταλήγουν στον Αμβρακικό κόλπο.
Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους των τριών νομών Άρτας, Πρέβεζας, Αιτ/νιας να κάνουν δική τους υπόθεση την προστασία του Αμβρακικού και του περιβάλλοντος συνολικά. Να παλέψουν να γίνουν τα λιμάνια και οι θάλασσες λαϊκή περιουσία και όχι πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα παρθούν ώστε:
• να απομακρυνθούν άμεσα οι δεξαμενές από τον Αμβρακικό κόλπο.
• να μη γίνει καμία νέα εγκατάσταση , ούτε εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων.
• να ανοίξει άμεσα το στόμιο στη Μπούκα όπου υπάρχει παρέμβαση τσιμεντοποίησης μέσα στη θάλασσα.
• να διασφαλιστεί η σταθερή ροή των νερών του Άραχθου ποταμού στον Αμβρακικό κόλπο.

Ο βουλευτής
Νίκος Μωραΐτης

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.