Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021

Τι άφησαν πίσω οι εκλογές αυτές για την Αιτωλοακαρνανία.

Τι άφησαν πίσω οι εκλογές αυτές για την Αιτωλοακαρνανία.

Ανατροπή επεφύλλασσαν οι εκλογές της 6ης Μαίου σε πανελλαδικό επίπεδο. Το ίδιο ανατρεπτικές ήταν τόσο στον εκλογικό χάρτη του Νομού σε επίπεδο κομμάτων όσο και σε επίπεδο σταυρών αλλά και εντυπώσεων.

Έμειναν τα εξής:

– Η αλλαγή των 4 από τους 8 βουλευτές που εκπροσωπούσαν το Νομό Αιτωλοακαρνανίας από την προηγούμενη αναμέτρηση

– Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κράτησαν οριακά τις θέσεις τους στην Αιτωλοακαρνανία  ενώ από τα αστικά κέντρα μόνο στο Αγρίνιο ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερο κόμμα θυμίζοντας λίγο ποσοστά μεγαλουπόλεων ( Αθήνας, Α Θεσσαλονίκης, Πάτρας)

-Η σταυροδοσία είχε τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά στα κόμματα:

Στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τις πρώτες θέσεις ( εκλόγιμες και μη) κατέλαβαν τόσο βουλευτές με  θητεία στο κοινοβούλιο ( Καραγκούνης.Μακρυπίδης)αλλά και σε Υπουργικούς θώκους( Σαλμάς, Μωραίτης, Βερελής) . Σε αυτούς προστίθενται και άτομα με έντονη πολιτική δράση. Αντίθετα νέα πρόσωπα δεν προτιμήθηκαν στη σταυροδοσία και κατέλαβαν τις τελευταίες θέσεις.

Αντίθετα στο ΣΥΡΙΖΑ το να είσαι νέο πρόσωπο δεν αποθάρρυνε τους ψηφοφόρους να δώσουν σταυρούς σε νέα πρόσωπα. Βέβαια η παρουσία και η αναγνωρισιμότητα του δημοσιογράφου Γιώργου Βαρεμένου ήταν  καταλυτική που βγήκε πρώτος σε ψήφους με διαφορά.Κανείς βέβαια δεν μπορούσε να κάνει πρόβλεψη στη ψήφο καθώς πολύς κόσμος ψήφισε το ΣΥΡΙΖΑ έστω τη τελευταία στιγμή χωρίς να γνωρίζει τους υποψηφίους του.

Η απρόβλεπτη ψήφος λειτούργησε  σαν καταλυτικός παράγοντας στη ΔΗΜ.ΑΡ: Με δυνατές υποψηφιότητες όπως π.χ. του καθηγητή Βασίλη Πατρώνη και του επιχειρηματία Παύλου Θεοδωρίδη, η νεαρή Νίκη Φούντα  έκανε την έκπληξη σε ένα  εκλογικό σώμα μη σχηματοποιημένο, άγνωστο για τους υποψηφίους στο σύνολο του, μιας και το κόμμα αυτό κατέβαινε πρώτη φορά στις εκλογές.

Αντίθετα στο νέο κόμμα του Πάνου Καμμένου που έκανε την έκπληξη η καταλυτική αναγνωρισιμότητα  του Δ. Σταμάτη του έδωσε άνετα την πρωτιά, ανάμεσα σε πολλούς και νέους πάντως υποψηφίους. Στο ΚΚΕ οι σταυροί λειτούργησαν όπως και στις προηγούμενες εκλογές, επανεκλέγοντας τον Ν. Μωραίτη.

Το διαδίκτυο έκανε θράυση με συμβατικούς αλλά και ασύμμετρους τρόπους: Η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων το επέλεξε χρησιμοποιώντας τις πολλές και διαδραστικές δυνατότητες του, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις όπως του Μπαρμπαρούση της Χρυσής Αυγής  που η κάρτα του λόγω του  προφιλ του “περπάτησε” παντού διαδικτυακά με αποτέλεσμα να αποσπάσει χιλιάδες σταυρούς.

Αντίθετα οι συγκεντρώσεις δεν αποτέλεσαν βαρόμετρο εντέλει σε επίπεδο δυναμικής των κομμάτων παρά μόνο σε προσωπικό επίπεδο. Στη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όντως οι συγκεντρώσεις αποτέλεσαν ένα βαρόμετρο στη σταυροδοσία καθώς όσοι “γέμισαν” τις αίθουσες παράλληλα τα πήγαν πολύ καλά σε σταυρούς.Άλλωστε στα κόμματα αυτά έγιναν όμως ανοικτές συγκεντρώσεις υποψηφίων σε κλειστούς χώρους.

Αντίθετα σε επίπεδο κομμάτων ίσχυσε το αντίθετο: Παρόλο που δεν υπήρξε και η πολύ μεγάλη μαζικότητα στο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την πρώτη θέση στο Αγρίνιο και τερμάτισε σε απόσταση αναπνοής από το ΠΑΣΟΚ που  έκανε συγκέντρωση προεκλογική ως κόμμα.

Αποδείχθηκαν εκλογές βουβές με πολιτική συζήτηση τραπεζιού και με αντίδραση που πολύ καιρό πολύς κόσμος την περίμενε, ενώ ένα σεβαστό ποσοστό δεν εξωτερίκευε σαφώς την πρόθεση ψήφου του περιορίζοντας μόνο τις προβλέψεις του για τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων ( όσο μεγαλύτερα προέβλεπε, τόσο περισσότερο φαίνονταν και η πρόθεση να παραμείνει στα δύο κόμματα)

Τι γίνεται τώρα με την εκπροσώπηση του Νομού;

Τα ερωτήματα τώρα που υπάρχουν είναι πολλά και διατυπώνονται ερωτήματα:

Περιμένουμε να δούμε στη πορεία:

1) Ποιοι θα κάνουν ερωτήσεις στη Βουλή, το περιεχόμενο τους και τι απαντήσεις θα παίρνουν.

2) Ποιές πρωτοβουλίες θα αναλάβουν για Ιόνια Οδό, Πανεπιστήμιο, υποδομές, αγρότες, τοπική οικονομία και άλλα ζητήματα που μας απασχολούν.

2) Αν θα επισκέπτονται το Νομό και φροντίσουν για την ενημέρωση-διατήρηση επαφής με την τοπική κοινωνία.

3) Αν κάποιος από αυτούς θα γίνει υπουργός ή  υφυπουργός.

4) Ποιες προτάσεις θα κάνουν, ποια θα είναι η συνεργασία τους με τους Δήμους και ποια προβλήματα θα επιλύνουν.

5) Αν θα παρίστανται σε όλες τις εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης

 

Ίσως στο ρευστό πολιτικό περιβάλλον όλα τα παραπάνω σε τοπικό επίπεδο να μην έχουν καμιά ιδιαίτερη  σημασία. Άλλωστε την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο δεν έχει ξεκαθαρίσει αν αυτή η Βουλή θα συνεδριάσει ποτέ ή αν θα πάμε απευθείας σε εκλογές με λίστα. Είτε πάντως συνεχίσουμε αυτή τη κατηφορική μνημονιακή πορεία είτε πάμε σε καθεστώς ανατροπής το επόμενο διάστημα ( που θα έχει ή πολύ ευχάριστες ή δυσάρεστες συνέπειες), η εκπροσώπηση του Νομού αναμφίβολα αποτελεί την χαρτογράφηση της τοπικής κοινωνίας. Ας μην προτρέχουμε, μένει να δούμε…

 

Λ.Υ.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.