Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020

Τους ακατονόμαστους τους ρωτήσατε;

νοσοκομειο κεντικη(Για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του υγειονομικού χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας που εισηγείται η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής περιφέρειας).

Θα μπορούσαμε να σκεφθούμε ότι συζητούμε τους όρους βελτίωσης των δομών υγείας του νομού. Πως θα μπορούσαμε δηλαδή να οργανώσουμε καλύτερα το σύστημα , να δούμε τις υφιστάμενες αδυναμίες και να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις καλύπτοντας τα κενά έχοντας πάντα σαν στόχο την ανύψωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον ελληνικό λαό.

Θα μπορούσαμε να σκεφθούμε ότι υπάρχουν καλές και κακές εποχές και άρα σε μια δύσκολη περίοδο σαν αυτή εδώ σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας θα πρέπει να βγάλουμε σε πέρας ένα δύσκολο έργο . πως δηλαδή με λιγότερες δυνάμεις με λιγότερα μέσα και λεφτά θα πάρουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Στα χρόνια της κρίσης το πολύπαθο καράβι της υγείας πέρασε πολλά με αποτέλεσμα κανείς μα κανείς να μη μπορεί να πει ότι έχουμε εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό σύστημα. Από μείωση σε μείωση από περικοπή σε περικοπή το ΕΣΥ πνέει τα λοίσθια. Οι ελλείψεις είναι τρομακτικές και ολοένα και περισσότερο στρέφουμε τον κόσμο προς τα ιδιωτικά κέντρα. Επιστρέφουμε ολοταχώς στην δεκαετία του 60.

Πραγματικά κύριοι υπεύθυνοι δεν πάει άλλο. Αυτή τη στιγμή η συζήτηση που προωθείτε καταντάει προσχηματική και προσβάλλει την νοημοσύνη μας. Η πραγματική συζήτηση θα έπρεπε να είναι: ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΝΤ. Έχουμε τέτοιο περιθώριο; Έχουμε περιθώριο να απαξιώσουμε ή να κλείσουμε μονάδες και κλινικές και χιλιάδες άνθρωποι να μείνουν ουσιαστικά χωρίς περίθαλψη και να περιφέρονται με ή χωρίς ασθενοφόρο μεταξύ Αστακού και Αντιρρίου Άνω χώρας και Κατούνας ψάχνοντας τη ζωή τους; Και αυτό αφορά κυρίως τους οικονομικά πιο αδύνατους που σε όλους τους τόνους κύριοι υπεύθυνοι προσπαθείτε να μας πείσετε ότι ενδιαφέρεστε.

Αντί λοιπόν καλυμμένα ή μη να έρχεστε και να προωθείτε τις απαιτήσεις των δανειστών βαμπίρ, σαν άλλες μαριονέτες, θα έπρεπε να είχατε το θάρρος (για να θυμηθούν κάποιοι από εσάς ότι υπήρξαν και αριστεροί στη ζωή τους ) να καταγγείλετε ότι τα νούμερα που προσπαθούν να επιβάλλουν στην υγεία δεν βγαίνουν και να πείτε στους κατοίκους του νομού ότι δεν γίνονται συνένοχοι στο έγκλημα. Κάποιος πρέπει να αντισταθεί. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν δεν μπορείτε ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΊΤΕ.

ΥΣ. Όταν το θράσος περισσεύει μπορεί να ακούσεις και πράγματα που αφορούν το: « άμα η γιαγιά μου είχε καρούλια θα ήταν………». Στην συζήτηση που έγινε στο Αγρίνιο ενώ δεν αναφέρθηκε το παραμικρό για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί ούτε μια λέξη αυτοκριτικής ούτε μια υπόσχεση έστω για επίλυση κάποιου άμεσου επιτακτικού προβλήματος η 6ηΥΠΕ παρουσίασε το φαραωνικό σχέδιο της. το όραμα της το πώς βλέπει να διαμορφώνεται το σύστημα της υγείας στο νομό με χρονικό ορίζοντα ….δευτέρας παρουσίας…

Αρκεί να ειπωθεί ότι ενώ δεν υπάρχουν πολλές φορές ούτε ράμματα στα κέντρα υγείας ούτε καρδιολόγος στο νοσοκομείο παρουσίασαν σχέδιο που περιλαμβάνει την πρόσληψη 500 ατόμων (ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού) συνολικού επιπλέον κόστους 9 εκατομμυρίων το χρόνο. Κάλεσαν λοιπόν σε διαβούλευση για να πούμε τη γνώμη μας και να διαφωνήσουμε ή να συμφωνήσουμε στο αν θέλουμε 4 καρδιολόγους στο κέντρο υγείας ή 12 παθολόγους στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Αν θέλουμε ενιαίο φορέα στα νοσοκομεία Αγρινίου Μεσολογγίου ή αλλιώς μας απειλούν ότι μπορεί να σκεφθούν να το κλείσουν κιόλας εκείνο του Μεσολογγίου και πολλά άλλα τέτοια νόστιμα. Με λίγα λόγια οργάνωσαν μα παράσταση μήπως και βρουν αφελείς να τσιμπήσουν . Ένα πράγμα δεν μας είπαν τα παλληκάρια . Τους ακατονόμαστους (τρόικα, θεσμούς, κουαρτέτο, Τόμσεν, Δρακουλέσκου) τους ρώτησαν; Ρώτησαν δηλαδή αυτούς που πραγματικά αποφασίζουν για τις τύχες μας; Γιατί αν όχι τι ακριβώς συζητάμε;

Μεσολόγγι 7/3/2016

Σοφοκλής Πολυχρονιάδης

sofopoly@freemail.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.