Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Το νέο νομοσχέδιο για την αθλητική βία παίρνει κεφάλια

Το νέο νομοσχέδιο για την αθλητική βία παίρνει κεφάλια

Τα…άτεγκτα σημεία και πως τα βλέπει ο επικεφαλής των Warriors- Θ6

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης μέχρι το επόμενο καλοκαίρι όλα θα αλλάξουν στις σχέσεις των οπαδών με τις ομάδες τους. Δυο είναι τα σημεία κλειδιά που συγχρόνως αποτελούν και τα σημεία τριβής, Η επιστροφή του χαρακτηρισμού ως ιδιώνυμου αδικήματος, για ότι αφορά αποδεδειγμένη αθλητική βία και η κατάργηση των συνδέσμων με τη σημερινή τους μορφή.

Το ιδιώνυμο αδίκημα αφορά στις περιπτώσεις όσων συλλαμβάνονται και καταδικάζονται για επεισόδια στα γήπεδα. Οι περιπτώσεις αυτές είναι η υποτροπή και η στερητική της ελευθερίας ποινή δεν θα αναστέλλεται και δεν θα μετατρέπεται σε χρηματική ποινή. Κοινώς αν αποδειχθεί ότι συμμετείχες σε επεισόδια και πιαστείς δεύτερη φορά πας φυλακή για τουλάχιστον έξι μήνες! Συγχρόνως παύουν οι χαρακτηρισμοί επεισοδίων όπως «ευρείας κλίμακας» και «εκτεταμένα»Παράλληλα όποιος καταδικάζεται για πράξεις βίας σε αθλητικές εκδηλώσεις δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει αγώνα των ομάδων που μετείχαν από δύο έως πέντε έτη. Η απαγόρευση θα ισχύει και για αγώνες των ίδιων ομάδων στο εξωτερικό. Σε περίπτωση που η απαγόρευση παραβιαστεί, προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως τρία έτη.

Οι οργανωμένες μετακινήσεις

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η ειδική κάρτα φιλάθλου και η κεντρική βάση δεδομένων σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ επανέρχονται και υπάρχουν διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση μη λειτουργίας του. Παράλληλα μια σειρά μέτρων αφορά στις μετακινήσεις οπαδών που στοχοποιεί τον οδηγό και τον οργανωτή της εκδρομής. Η παραβίαση απαγόρευσης οργανωμένης μετακίνησης φιλάθλων επιφέρει στον οδηγό του μέσου ποινή προστίμου και αφαίρεσης άδειας κυκλοφορίας για έξι μήνες. Αν η μετακίνηση είναι νόμιμη και έχει ως συνέπεια τη δημιουργία σοβαρών επεισοδίων ή άλλων πράξεων βίας, τιμωρούνται ο διοργανωτής της μετακίνησης και ο χρήστης του μεταφορικού μέσου με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και πρόστιμο. Οι μετέχοντες σε οργανωμένη ή παράνομα οργανωμένη μετακίνηση οπαδών τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους και χρηματική ποινή!
Σε περίπτωση δημιουργίας οργανωμένων επεισοδίων θα επιβάλλεται απαγόρευση οργανωμένης μετακίνησης των φιλάθλων για πέντε αγώνες και η παραβίαση της απαγόρευσης θα επισύρει την ποινή φυλάκισης τριών μηνών. Οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες είναι υποχρεωμένες να συνεργάζονται με εταιρείες σεκιούριτι, τα ονόματα των οποίων θα δίνονται στην αστυνομία δύο ημέρες πριν από την τέλεση του αγώνα. Οι σεκιούριτι έχουν δικαίωμα να συλλαμβάνουν και να παραδίδουν στην αστυνομία αλλά θα έχουν εξοντωτικές ποινές σε περίπτωση υπόθαλψης «ταραξία» ή συμμετοχής σε επεισόδια. Ο έλεγχος για την είσοδο στο γήπεδο θα γίνεται από την αστυνομία.

Οι λέσχες φιλάθλων και οι οπαδοί. Τι λέει ο επικεφαλής των Warriors

Όλοι οι σύνδεσμοι θα κλείσουν με τη σημερινή τους μορφή και θα μετατραπούν σε λέσχες φιλάθλων, αφού αναγνωριστούν από το Πρωτοδικείο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υποβάλουν γραπτή συναίνεση από το σωματείο και απόσπασμα ποινικού μητρώου των ιδρυτικών μελών. Κάθε λέσχη θα πρέπει να διατηρεί βιβλίο εσόδων – εξόδων θεωρημένο από τη ΔΟΥ και να ορίζει υπεύθυνο, στο όνομα του οποίου εκδίδεται η άδεια λειτουργίας των γραφείων της λέσχης από την αστυνομία. Κάθε Ιούλιο οι λέσχες θα καταθέτουν στοιχεία της λειτουργίας τους στη ΓΓΑ καθώς και την ανανέωση της συναίνεσης από το σωματείο. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται η διάλυσή τους. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι ο νόμος επιχειρεί να αλλάξει τη σχέση οπαδού-ομάδας κάνοντάς τον απογαλακτιστεί από το σύνδεσμο που πολλές φορές ήταν πάνω από την ομάδα. Σε αυτή τη διαδικασία πολλοί έχουν πει «κλείστε τους όλους» ενώ άλλοι προειδοποιούν ότι η βία θα μεταφερθεί αλλού. Τι λέει όμως ο επικεφαλής του πιο οργανωμένου πυρήνα οπαδών του Παναιτωλικού, των Warriors-Gate 6, Χρήστος Διαμαντής; «Πρέπει να πω ότι δεν έχω μελετήσει όλα τα άρθρα του νέου νόμου αλλά έχω μια αρκετά σχηματισμένη εικόνα. Είναι σαφές ότι νομίζουν πως το πρόβλημα του αθλητισμού και ειδικά του ποδοσφαίρου είναι οι οπαδοί. Και ερωτώ: Σε ένα ποδόσφαιρο με τόσα στημένα, αλλοιώσεις και τόσους «σοβαρούς» παράγοντες βουτηγμένους στη διαφθορά το θέμα είναι τι κάνουν οι οπαδοί; Και μιλάω βέβαια για τους κανονικούς οπαδούς, τους ανιδιοτελείς. Να μην κοροϊδευόμαστε κάτι τέτοια είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να πάνε την κουβέντα αλλού. Ο οπαδός δεν είναι εγκληματίας από τη φύση του όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν και ειδικά στο δικό μας το επίπεδο που είμαστε μακριά από παραγοντιλίκια και όλα όσα ακούγονται. Αλλά όταν πας μια εκδρομή και βλέπεις ότι σε ολόκληρη εθνική οδό μέχρι τη Θεσσαλονίκη π.χ δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για να πάμε κάπου και να δοθεί εκεί η τελική λύση τότε κάπου πονηρεύεσαι. Αν είναι έτσι και το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιους περίεργους να μην υπάρχει αστυνομία. Να είμαστε εμείς οι «ταραχοποιοί» και απέναντί μας οι δικαστές! Θέλω να πω ότι ο οπαδός φορτώνεται και την ανικανότητα πολλών και διαφόρων»

Πάντως το θέμα έχει πολλές πτυχές και όταν σχηματοποιηθεί θα επιδιώξουμε πιο εκτενή κουβέντα γι’ αυτό όπως μας υποσχέθηκε και ο συνομιλητής μας. Ίσως όμως το πιο σημαντικό όλων είναι που θα διοχετευτεί όλη η βία που «βολευόταν» στα γήπεδα και τι θα κάνουν όλοι αυτοί που ζούσαν παρασιτικά γύρω από το ποδόσφαιρο. Η απάντηση δεν είναι απλή γιατί πρέπει η κοινωνία και οι κρατικές υπηρεσίες να είναι έτοιμες να δώσουν μάχες σε άλλους χώρους…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.