Κυριακή, 9 Μαΐου, 2021

Το ΟΧΙ ήταν τελικά περισσότερο Τσίπρας-Η αποϊδεολογικοποίηση της πολιτικής ζωής

Το ΟΧΙ ήταν τελικά περισσότερο Τσίπρας-Η αποϊδεολογικοποίηση της πολιτικής ζωής

oxiΤα αποτελέσματα των εκλογών δεν χωράνε αναλύσεις, παρά μόνο μερικές πλατιά ξεκάθαρες αναγνώσεις.

Το ΟΧΙ του Ιουνίου, όπως αποδείχθηκε ήταν κατά κύριο λόγο Τσίπρας. Και όταν λέμε Τσίπρας εννοούμε Τσίπρας και κυβέρνησης  και δευτερευόντως κομματικού ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λαός φάνηκε ότι χθες έδωσε μια ψήφο ανοχής στον Τσίπρα, χρεώνοντας του θετικά κατά την άποψη του τον συντελεστή δυσκολίας των διαπραγματεύσεων του Ιουνίου. Οι περισσότεροι που το έριχναν ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν  έξω από τα εκλογικά κέντρα “να δώσουμε στον Τσίπρα μια ευκαιρία” χωρίς να αναφέρουν την επωνυμία του κόμματος.

Αυτή ήταν και η πλάγια ανάγνωση του ΟΧΙ του Ιουνίου. Από το 60%, το 35, 69% ήταν του Τσίπρα, το 3,69% ήταν του Καμμένου ( Καμμένος και οχι ΑΝΕΛ, τα ίδια ισχύουν και εκεί) και το υπόλοιπο μόνο ήταν γινάτι περισσότερο κάθε πολιτικής προέλευσης. Ένα ελάχιστο μόνο ήταν της συνειδητής ρήξης και επιστροφής στη δραχμή με κάθε κόστος.

Αυτή ήταν η βασική πλάγια επίκαιρη  ανάγνωση. Το δεύτερο είναι πλέον ότι τα νέα ιδίως κόμματα είναι προσωποπαγή γιατί λόγω των εξελίξεων δεν μπορούν να δυσκολεύουν με ιδεολογήματα τις πρακτικές λύσεις που απαιτούνται. Πέραν των προαναφερθέντων ,αποδείχθηκε με τη ΔΗΜ.ΑΡ και το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. αυτό, ενώ Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων κατά τον γράφοντα θα κινδυνέψει και αυτών η συνοχή και η ύπαρξη τους, αν αποχωρήσει ο αρχηγός τους. Στον αντίποδα,  σε ιδεολογικά ακροατήρια απευθύνεται το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή. Η ΛΑΕΝ περισσότερο ακούμπησε και αυτή περισσότερο  ιδεολογικό ακροατήριο, αν και από τα σπλάχνα της η απώλεια Λαφαζάνη θα δημιουργούσε αναταράξεις. Αντίθετα   το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν μπορεί να ειπωθεί ότι είναι ιδεολογικά με την στενή έννοια του όρου αλλά η λέξη” καθ ‘έξιν” θα ταίριαζε περισσότερο με αχνές αναφορές στο πάλαι ποτέ κέντρο και δεξιά αντίστοιχα,  με προσβάσεις κατά περίπτωση σε επαγγελματικές ομάδες πολιτών.

Μένει να δούμε τις εξελίξεις και το κατά πόσο θα δικαιωθούν οι επιλογές των ψηφοφόρων

Άγριος

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

 1. antikeimenikos

  Τελικά όλοι μνημονιακοί είμαστε. Απλά η πλειοψηφία όσων ψηφίζουν είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

 2. Γιώργος Κ.

  Πού είσαι λεβέντη μου – αντικειμενικέ – και χάθηκες;
  Αγαπητέ “Άγριε”, αν θέλουμε να μιλάμε για ιδεολογία και πολιτική, δείχνουμε όλοι μας το ΚΚΕ. Όλα τα άλλα κόματα παίζουν παιγνιδάκια στη πλάτη ενός απολίτικου λαού. Δεν είναι τυχαίο το ότι δεν συμφωνούν στο ποιό απλό, άν είναι βιώσιμο ή όχι το χρέος. Δεν ξέρουν; Δεν νομίζω. Επομένως κάτι άλλο κρύβεται πίσω απ΄όλα αυτά. Αν προσθέσουμε τα “Λάθη” των δημοσκόπων όλων και την τακτική των καναλιών, μπορούμε εύκολα να εξηγήσουμε, γιατί πήρε τα ίδια ποσοστά ο Τσίπρας.
  Όσον αφορά τη Ν.Δ. όσο τρώγονται για την αρχηγία, από το κακό στο χειρότερο θα πηγαίνουν, δεν θέλω να αναφερθώ στο ΠΑΣΟΚ το οποίο κατήντησε να βγάζει αδιαφιλονίκητο βουλευτή τον Κωνσταντόπουλο.
  Εκεί που κρέμαγαν οι κλέφτες τ΄άρματα, κραμάνε οι γυφταίοιοι τα νταούλια….

 3. antikeimenikos

  @Γιώργος Κ.
  Πήγαινε σκίσε κανένα καλτσόν, γιατί προς το παρόν το σκίσιμο μνημονίων το ανέλαβε ο αρχηγός σας.

  Πρόβαταααα, α ρε πρόβατα!!

 4. Γιώργος Κ.

  Αυτό κατάλαβες μεγάλε; Έβαλες ταμπέλα και καθάρισες; Επί της ουσίας μούγγα στη στρούγκα… Και όποτε αλλάζεις καλσόν, άλλαζε και στριγκάκι, την πολιτική άφησέ τη στους επαίοντες. Για μετακίνηση μαντριών, άσε ότι φοράς, το ίδιο κάνει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.