Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020

Το προσκυνητάρι του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού στο Καινούριο και η ιστορία του

epi-proskinitari-agiou-kosma-kainourgioΣύμφωνα με διηγήσεις το μικρό εικόνισμα προς τιμή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού,δημιουργήθηκε…
στο σημείο όπου ο Άγιος, κατεβαίνοντας από το χωριό του, το Μέγα Δέντρο Θέρμου,σταμάτησε στη  Ντέμη,το σημερινό Καινούργιο να ξεκουραστεί και να ξεδιψάσει.Κάθισε κάτω από τον μεγάλο πλάτανο δίπλα στο ρέμα, που τότε υπήρχε στο σημείο,οι κάτοικοι του πρόσφεραν νερό και Αυτός κάλεσε τους Έλληνες κατοίκους του χωριού να τους μιλήσει.
Λίγοι ανταποκρίθηκαν φοβούμενοι τον Ντεμ Αγά μήπως το μάθει και τους αποκεφαλίσει.Έτσι κατά την ομιλία του έδωσε και προφητείες για τον τόπο και για το μέλλον.
Ο πλάτανος πολλά χρόνια μετά ,το 1974 ξεράθηκε λόγω τσιμενταρίσματος του ρέματος και ξεριζώθηκε.
Και δίπλα ακριβώς έχτισε το σπίτι και την ταβέρνα του , ο Τασούλης,ο οποίος τα βράδια έβλεπε μια σκιά να τριγυρίζει.Όταν λοιπόν πληροφορήθηκε ότι εκεί στάθηκε ο Άγιος και μίλησε ,συγκινημένος δείχνοντας την ευλάβειά του ,έχτισε το ιστορικό εικόνισμα-προσκυνητάρι και από τότε δεν ξαναείδε την σκιά.
Στο σημείο πάνω στον κεντρικό δρόμο του Καινουρίου, δίπλα στην ταβέρνα του “Τασούλη” υπάρχει ως και σήμερα το εικόνισμα.

Μάλιστα κατά την περιφορά του επιταφίου του Αγίου Δημητρίου προς την κεντρική πλατεία του Καινουρίου την Μεγάλη Παρασκευή,η πομπή σταμάτα και ο ιερέας διαβάζει το ειδικό τροπάριο προς τιμήν του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού.

kainourgiopress

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.