Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Το ΣτΕ το…αποδεχόμαστε είτε μας βολεύει είτε όχι

ste

Προσωπικά τα είπα εξ αρχής και αμαρτίαν ουκ έχω. Στο θέμα του Πάρκου, τελικά, αυτό που θα μείνει θα είναι οι ασκήσεις δημοκρατίας στις οποίες υποβαλλόμαστε όλοι και άλλοι περνάμε και άλλοι κοβόμαστε. Μόνο να μη μείνει το Πάρκο ρημαδιό και, σε ότι με αφορά, πλέον το μείζον είναι άλλο από την Ανάπλασή του ή όχι. Ούτως ή άλλως με όλες τις τεχνικές υπηρεσίες να ασχολούνται με αυτό και μόνο, με καθημερινό… έλεγχο, εκτός από γεφύρι της Άρτας τείνει να γίνει και βραχνάς για άλλα σημαντικά έργα.

Μετά την απόφαση προσωρινής αναστολής των εργασιών που  βασίστηκε στο  έγγραφο της Διεύθυνσης  Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της 5/9, που “‘έδειχνε” στοιχεία ελλιπή και το πάτημα που προσέφερε το εξώδικο που έστειλε στο δήμο ο ίδιος ο εργολάβος του έργου, ζητώντας …διευκρινήσεις (για ένα έργο που αμέσως μετά συνέχισε!) δύο πράγματα έχουν μεγαλύτερη σημασία:

Ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν είναι αλά κάρτ, άλλοτε να μας αρέσουν και άλλοτε όχι οι αποφάσεις του και ανάλογα να πράττουμε. Ο δήμος τώρα καλείται να πειθαρχήσει στη προσωρινή αναστολή των εργασιών αλλά πως θα φαινόταν σε κάποιους να έλεγε εκείνο που οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι “το ΣτΕ είναι χωρίς αξία και δεν το αναγνωρίζουμε, γιατί έτσι κι αλλιώς ποιος το ακούει σε περιπτώσεις σαν την εκτροπή του Αχελώου”; Ο σεβασμός στο ΣτΕ πρέπει να ισχύσει και τώρα και μετά την τελική του απόφαση, παρότι  στις πρώτες αποφάσεις του πολλοί ήταν εκείνοι που δεν το…έβλεπαν μπροστά τους. Κι αν αύριο απορρίψει τη δεύτερη αυτή προσφυγή να μην επιστρέψουμε σε ένα έργο υπό ομηρία. Γιατί είπαμε η δημοκρατία είναι για όλους, ακτιβιστές και συμβιβασμένους, αλλά να την αφήνουμε που και που να λειτουργεί, έτσι;

Το δεύτερο που πρέπει να μείνει είναι ότι δεν μπορεί οι εργολάβοι να είναι “διαπλεκόμενα συμφέροντα” και η “ιδιωτικοποίηση της ίδιας της ζωής μας” όταν παίρνουν ένα έργο και από την άλλη να χρησιμοποιούμε τις  ανησυχίες τους όταν ταυτίζονται με τις δικές μας. Γιατί με το περίφημο εξώδικο με το οποίο ο εργολάβος αμφισβητούσε το ίδιο το έργο που ανέλαβε(εξώδικο το οποίο μας μοιράστηκε και με mail με τις σχετικές υποδείξεις για το που μπορούμε να το βρούμε…), συντάχθηκαν τελικά ορισμένοι που πριν λίγο καιρό έλεγαν ότι δεν αναγνωρίζουν καν τα “εργολαβικά συμφέροντα”! Άσχετα, όπως ήδη είπαμε, αν μετά ο εργολάβος αναίρεσε στην πράξη το εξώδικό του, συνεχίζοντας τα έργα κανονικά. Όπως δεν μπορούσε να κάνει πιο πριν όταν είχε αποφάσεις δικαστικές στα χέρια του, μην ξεχνάμε.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.