Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Τσεκάρει αντιδράσεις το υπουργείο Παιδείας για τα ΑΕΙ

Τσεκάρει αντιδράσεις το υπουργείο Παιδείας για τα ΑΕΙ

Τι δηλώνει στο agrinionews.gr ο πρόεδρος της Διοικούσας του ΠΔΕ κ. Δ. Σερπάνος. 

Οι αναφορές του Τύπου και ειδικά της Καθημερινής στο σχέδιο “Αθηνά”, δηλαδή στον Πανεπιστημιακό “Καλλικράτη” που θα κληθεί να συμμαζέψει τα έξοδα των κρατικών-δημοσίων ΑΕΙ της χώρας, δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι παλιά τέχνη τέτοιες αλλαγές να “συζητιούνται” εν μέσω Ιουλίου-Αυγούστου και ειδικά όταν άλλο είναι το πρώτιστο. Διότι καλός ο Καλλικράτης, η Αθηνά και η περιστολή των δαπανών αλλά αυτές τις μέρες άνοιξε η συζήτηση για την αλλαγή του νόμου για τα ΑΕΙ που ουδέποτε εφαρμόστηκε αν και ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή. Στο νόμο αυτό υπάρχουν δύο τεράστια ζητήματα που μπορούν να συνδυαστούν- εκτός από οικονομικά στοιχεία ή προθέσεις για λιγότερες δαπάνες- και με υποσχέσεις σε εναπομείναντες κομματικούς στρατούς και σε ενδοπανεπιστημιακές συντεχνίες που αφορούν και την χωροταξία των ΑΕΙ: α) η συμμετοχή και πάλι των φοιτητών στην εκλογή των Πρυτάνεων(και για να είμαστε ακριβείς των…πεπειραμένων φοιτητών) και β)η συνέχιση ή όχι της συμμετοχής και εξωπανεπιστημιακών παραγόντων στα Δ.Σ των Πανεπιστημίων. Όλα τα υπόλοιπα έπονται, διότι και οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι οικονομικές παράμετροι πάνω στους νέους Πρυτάνεις και στα Δ.Σ. θα κληθούν να “πατήσουν”. Άλλωστε οι επικεφαλής του υπουργείου είναι σαρξ εκ της σαρκός του παλιού status quo και είναι λογικό να θεωρούν ανεφάρμοστο τον νόμο ακόμα και με το επιχείρημα ότι εκείνη η Βουλή δεν ήταν…αντιπροσωπευτική και ήδη έχει αλλάξει η σύστασή της!

Δήλωση Σερπάνου από τις ΗΠΑ 

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου του Αγρινίου κ. Δ.Σερπάνος προέβη στην εξής δήλωση στο agrinionews.gr από την Αμερική όπου βρίσκεται σε συνέδριο: “Aπ’ όσα γνωρίζω, δεν έχουν οριστεί ακόμη οι ακριβείς στόχοι και τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η αναδιάρθρωση του ιστού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι στόχοι και τα κριτήρια είναι απαραίτητα για να μπορέσει να εκτιμήσει κάποιος εάν ένα ίδρυμα ικανοποιεί τα κριτήρια η όχι.Σημειώνω ότι τα κριτήρια που αναφέρονται κατά καιρούς στα ΜΜΕ δεν συνάδουν με τις αναφερόμενες επιλογές ιδρυμάτων. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας ούτε γεωγραφική διασπορά έχει, ούτε επικαλύψεις αντικειμένων με τα ιδρύματα της Δυτικής Ελλάδας (όλων των περιφερειών της Δυτικής Ελλάδας)”

Σε επικοινωνία, ακόμη, του agrinionews.gr με το μέλος της Διοικούσας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας  με έδρα το Αγρίνιο, κ. Γιάννη Βαϊνά, τέθηκαν τα παραπάνω ζητήματα και ρωτήθηκε για το αν έχει κάποια πληροφόρηση: “Δεν υπάρχει καμιά πληροφόρηση από το υπουργείο. Από την Καθημερινή που βγήκε το θέμα υπάρχουν συχνά ανάλογα δημοσιεύματα από αρκετούς συντάκτες. Μπορώ να πως από την πείρα μου ότι και το υπουργείο διαρρέει πράγματα για να τσεκάρει και αντιδράσεις, μόνο που είναι φανερό ότι αυτό γίνεται σε μια εποχή που οι αντιστάσεις είναι μειωμένες και που ο κόσμος που ασχολείται είναι διεσπαρμένος. Πάντως, ξαναλέω, ότι δεν έχουμε καμιά πληροφόρηση π.χ. για το αν η συζήτηση γίνεται με βάση τη νεότητα των ιδρυμάτων ή το γνωστικό αντικείμενο. Mε την επιστροφή του προέδρου της Διοικούσας μας, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, θα δούμε πως θα κινηθούμε επισήμως…”.

Πάντως στην Καθημερινή σήμερα υπάρχει και ένα άρθρο του Γιάννη Μπουτάρη, δήμαρχου Θεσσαλονίκης, καθόλου συντηρητικού που πολλοί στο υπουργείο μπορεί να βρουν ενδιαφέρον στη διεύθυνση http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_65_31/07/2012_490790

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.