Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Χειρουργική Χεριού και Άνω Άκρου στην Κλινική «Ιπποκράτειο Ίδρυμα Αγρινίου»

Χειρουργική Χεριού και Άνω Άκρου στην Κλινική «Ιπποκράτειο Ίδρυμα Αγρινίου»

genika01Ξεκινά η συνεργασία της Γενικής Κλινικής «Ιπποκράτειο Ίδρυμα Αγρινίου» με τον ορθοπεδικό ιατρό άνω άκρου κ. Παναγιώτη Γιαννακόπουλο . Ιατρείο θα λειτουργεί δύο φορές τον μήνα στο Ιπποκράτειο Ίδρυμα Αγρινίου και η έναρξη θα γίνει την Παρασκευή 5 Ιουνίου. Η εξέταση μάλιστα την ημέρα αυτή θα είναι δωρεάν.

Η Χειρουργική Χεριού και Άνω Άκρου είναι η υπο-ειδικότητα της Ορθοπαιδικής που έχει σαν αντικείμενο την αντιμετώπιση των παθήσεων και των τραυματισμών του Άνω Άκρου. Το Άνω Άκρο λειτουργεί σαν ενιαίο όργανο και οποιαδήποτε παθολογία του Ώμου του Αγκώνα ή του Χεριού πρέπει να αντιμετωπίζεται συνολικά σαν να είναι μια πάθηση. Η γνώση Μικροχειρουργικών και Αρθροσκοπικών Τεχνικών κρίνονται απαραίτητες, καθώς πολλές παθολογίες απαιτούν για την αντιμετώπιση τους αυξημένη μεγέθυνση στις περιπτώσεις που χρειάζεται Χειρουργική θεραπεία, με το λιγότερο δυνατόν χειρουργικό τραύμα. Έτσι σήμερα προσφέρεται η δυνατότητα σε ασθενείς με τραυματισμό του ώμου ή του Χεριού τους, καθώς και σε εκείνους που η πολύχρονη χρήση εμφανίζει σημάδια φθοράς να έχουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία και τη γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητές τους, ανεξαρτήτως ηλικίας. .

PHOTO-CV-smlΟ Χειρουργός Ορθοπαιδικός Παναγιώτης Ν. Γιαννακόπουλος είναι από τους πρώτους Έλληνες Ορθοπαιδικούς που ασχολήθηκαν αποκλειστικά με το αντικείμενο αυτό της Χειρουργικής, συμπληρώνοντας πλέον των είκοσι (20) ετών παρουσίας στο χώρο. Αποφοίτησε από το Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου και στη συνέχεια από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στη Χειρουργική του Άνω Άκρου, στη Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου του Pittsburgh της Αμερικής ( University of Pittsburgh Medical Center, Pittsburgh, PA, USA).
Από το 1993, αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, όπου μέχρι σήμερα έχουν αντιμετωπισθεί πάνω από 80.000 ασθενείς και εκ των οποίων οι 15.000 έχουν υποβληθεί σε Χειρουργική Θεραπεία.
Από το 2011, είναι Visiting Professor στο Drexel University, USA. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου το 2003, και της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής το 2009.
Είναι επίσης μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και της Ευρωπαικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού.
Έχει δημοσιεύσει ή ανακοινώσει περισσότερες από 100 εργασίες σε Διεθνή και Ελληνικά Επιστημονικά Περιοδικά και Συνέδρια ενώ έχει υπάρξει ομιλητής σε περισσότερες από 120 Διαλέξεις, σε Συνέδρια και Σεμινάρια στη Ελλάδα και το εξωτερικό.
Είναι ένας από τους λίγους Έλληνες Χειρουργούς που ασχολείται αποκλειστικά με την Χειρουργική του Άνω Άκρου.

 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ  ΧΕΡΙΟΥ – ΑΝΩ  ΑΚΡΟΥ

 ΜΙΑ  ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ  ΤΗΣ  ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ

ΙΑΤΡΙΚΗΣ  ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Η  Χειρουργική  Χεριού  και  Άνω  Άκρου  τείνει  να  γίνει  μια  νέα  ειδικότητα. Είναι γνωστό ότι ζούμε σε μια εποχή που η υπερεξειδίκευση των Ιατρικών ειδικοτήτων αποτελεί μια πρακτική γενικευμένη σε όλα τα επίπεδα της Ιατρικής. Η χειρουργική ειδικότητα ακολούθησε τον κανόνα αυτόν και ο Xειρουργός από θεραπευτής όλων των χειρουργικών παθήσεων του ανθρώπινου σώματος, από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, απέκτησε εξειδίκευση και εμφανίστηκαν οι ειδικότητες της Γενικής Χειρουργικής, της Ορθοπαιδικής, της Μαιευτικής, της Νευροχειρουργικής κλπ. Η μεγάλη όμως εξέλιξη κάθε τομέα οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε περαιτέρω διάσπαση των ειδικοτήτων. Έτσι σύμφωνα με το πνεύμα της μοντέρνας Ιατρικής  Επιστήμης  γεννήθηκε μια νέα ειδικότητα :

Για την καλύτερη χειρουργική πρακτική, απαραίτητη είναι η γνώση της Μικροχειρουργικής Τεχνικής. Κατ’ αυτήν με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και ειδικών λεπτών εργαλείων, επιτυγχάνεται η υπό μεγάλη μεγέθυνση χειρουργική. Η τεχνική είναι απαραίτητη σε σειρά επεμβάσεων όπως είναι η “συγκόλληση” ακρωτηριασμένων μελών, η χειρουργική του βραχιονίου πλέγματος και των περιφερικών νεύρων, και η ελεύθερη μεταφορά ιστών (μεταφορά τμήματος δέρματος ή μυός από ένα σημείο του σώματος σε άλλο, μεταφορά δακτύλου του ποδιού στο χέρι κλπ.).

Παράλληλα η γνώση ενδοσκοπικών χειρουργικών μεθόδων κρίνεται απαραίτητη, καθώς όλο και περισσότερων  παθολογιών  του καρπού, του αγκώνα ή του ώμου είναι δυνατόν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν Αρθροσκοπικά.

Η Χειρουργική Χεριού – Άνω Άκρου  τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει ξεχωριστή ειδικότητα και τούτο διότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων του Άνω Άκρου απαιτεί εξειδικευμένη γνώση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Χειρουργική του Άνω  Άκρου  εφαρμόζεται, σχεδόν  αποκλειστικά,  από εξειδικευμένους στο αντικείμενο.

Με τι ασχολείται η χειρουργική του Χεριού – Άνω Άκρου;

Η χειρουργική του χεριού ασχολείται με τη χειρουργική ή τη συντηρητική θεραπεία όλων των παθήσεων του Χεριού και του Άνω Άκρου. Είναι αυτές οι παθήσεις, οι οποίες καθιστούν το άτομο ανίκανο στο να εκτελέσει διάφορες λειτουργίες, οι οποίες είναι απαραίτητες στη καθημερινή ζωή. Είναι δυνατόν να οφείλονται σε τραυματισμούς, η σε χρόνια νοσήματα. Οι τραυματισμοί του Άνω Άκρου αποτελούν ποσοστό 30% και πλέον των συνολικών τραυματισμών του ανθρωπίνου σώματος φθάνοντας σε ποσοστό 60% ή 70% στα εργατικά ατυχήματα. Τούτο είναι προφανές, καθώς το χέρι είναι  το πλέον εκτεθειμένο τμήμα του σώματος, και συνεπώς το πλέον ευαίσθητο στους τραυματισμούς. Είναι δυνατόν να είναι απλή (π.χ. μεμονωμένο κάταγμα ενός οστού), ή και περισσότερο σύνθετη (ταυτόχρονες βλάβες οστών, νεύρων, τενόντων, δέρματος κ.α.). Η άμεση αντιμετώπιση των τραυματισμών αυτών, εγγυάται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τα χρόνια νοσήματα αφορούν σύνδρομα που οφείλονται σε υπερχρησιμοποίηση των χεριών, νεοπλασίες, ακόμα και σε συγγενείς ανωμαλίες, σε παραμορφώσεις δηλαδή του άνω άκρου, με τις οποίες το παιδί γεννιέται.

Aναλυτικά  το αντικείμενο της Χειρουργικής του Άνω Άκρου περιλαμβάνει :

 • Αντιμετώπιση τραυματισμών του Άνω Άκρου (από απλό τραυματισμό μέχρι συγκολλήσεως πλήρως ακρωτηριασμένου Άκρου)
 • Αντιμετώπιση  χρόνιων παθήσεων του  Χεριού
 • Αντιμετώπιση  χρόνιων παθήσεων του  Αγκώνα και  του  Ώμου
 • Επανορθωτική χειρουργική περιφερικών νεύρων Άνω και Κάτω άκρων
 • Επανορθωτική χειρουργική τραυματικών βλαβών του  Βραχιονίου  Πλέγματος και  της  Μαιευτικής   Παραλύσεως
 • Μεταφορά αγγειούμενων – νευρούμενων ιστών ολικού πάχους (free flaps)
 • Κάλυψη μικρών ή μεγάλων δερματικών ελλειμμάτων στα Άνω και Κάτω Άκρα
 • Αντιμετώπιση συστηματικών νόσων όπως είναι η Ρευματοειδής  Αρθρίτιδα
 • Αντιμετώπιση όγκων των Άνω και Κάτω άκρων
 • Αρθροσκοπική χειρουργική του Άνω Άκρου,  δηλαδή του  Ώμου  του  Αγκώνα  και  του  Καρπού  (διαγνωστική – θεραπευτική)
 • Θεραπεία ειδικών παθήσεων όπου είναι απαραίτητη η Μικροχειρουργική τεχνική (νέκρωση μηριαίας κεφαλής – ελεύθερη μεταφορά περόνης)
 • Χειρουργική αντιμετώπιση συγγενών ανωμαλιών του  Άνω  Άκρου
 • Αντικατάσταση αρθρώσεων στο Άνω Άκρο (ολική αρθροπλαστική) – ώμος, αγκώνας, καρπός  και  δάκτυλα
 • Αποκατάσταση λειτουργικών ανεπαρκειών και παραμορφώσεων ολοκλήρου του ανθρώπινου σώματος  όπου απαιτείται Μικροχειρουργική  Τεχνική

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.