Δευτέρα, 6 Ιουλίου, 2020

Ψάχνουν 40 εκατομμύρια για συν 15 χιλιάδες παιδιά στους παιδικούς σταθμούς

Μειώνοντας την επιδότηση σε τροφεία και στα ΚΔΑΠ

Ήδη άρχισαν οι πρώτες διαμαρτυρίες γονέων από τη Θεσσαλονίκη και συνεχίζονται σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στην Αθήνα, από 27 Σωματεία της Αττικής που αφορούν στην μη απορρόφηση των παιδιών τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Για το λόγο αυτό,  ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος συνανταται σήμερα, στις 9 το πρωί, με την ΚΕΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, θα επιχειρήσει να λειτουργήσει «πυροσβεστικά», σε κοινωνία και δημάρχους με το να προτείνει μια λύση, που θα φέρει «κέρδη» στους δήμους περίπου 40 εκατ. ευρώ, αλλά και περίπου 15.000 παιδιά περισσότερα στους παιδικούς.

Αναλυτικότερα, η πρόταση που επεξεργάζονταν οι συνεργάτες του υπουργού προβλέπει τα εξής:

  • Τη μείωση κατά 75% της επιδότησης που δίδεται ανά παιδί σταΚέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ). Δηλαδή, από 2000 ευρώ που είναι σήμερα το κόστος ανά παιδί να διαμορφωθεί στα 500 ευρώ, με στόχο να εξοικονομηθούν 10 εκατ. ευρώ.
  • Τη μείωση από 15%-20% των τροφείων που δίδεται ανά παιδίστους παιδικούς σταθμούς και που σήμερα είναι κατά μέσο όρο 3.700 ευρώ. Δηλαδή, να κυμανθεί το κόστος γύρω στα 3.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν άλλα 10 εκατ. ευρώ.
  • Τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, κάτι άλλωστε που είχε αφήσει ανοιχτό και ο ίδιος ο υπουργός με την απαντητική του επιστολή προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ.

Με την εξοικονόμηση των 40 εκατ. ευρώ και με βάση α) το κόστος των 3.000 ευρώ κατά μέσο όρο στους παιδικούς σταθμούς και β) το κόστος των 500 ευρώ στα ΚΔΑΠ, προκύπτει ότι στα 43.000 παιδιά που έχουν ήδη γίνει δεκτά σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς μέσω της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ μπορούν να προστεθούν τουλάχιστον 15.000 ακόμη. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι από τις περίπου 42.000 αιτήσεις που δεν έχουν γίνει δεκτές λόγω έλλειψης κονδυλίων (οι περίπου 11.000 δεν πληρούν τα τυπικά κριτήρια-εισόδημα κ.λπ.) θα είναι δυνατόν να καλυφθεί περίπου το 40%.

Το μέγα ερώτημα βέβαια είναι πως θεωρείται δυνατό να κοπούν 700 ευρώ από τη διατροφή κάθε παιδιού και  πως θεωρείται δυνατό να φτάσει η επιδότηση για κάθε παιδί στα ΚΔΑΠ στο 1/4 της σημερινής της αξίας! Με πόσους εργαζόμενους π.χ. θα μείνουν τα ΚΔΑΠ και αν αυτό είναι αποτέλεσμα μελέτης ή είναι προτεραιότητα. Διότι είναι προφανές ότι μπροστά στην ανάγκη για περισσότερα παιδιά στους παιδικούς τα ΚΔΑΠ περνάνε σε δεύτερη μοίρα αλλά έτσι μήπως μείνουν κι άλλοι άνεργοι; Εκτός κι αν υπάρξουν μετακινήσεις. Με τη μείωση πάντως του ποσού για τη διατροφή κάθε παιδιού είναι σχεδόν βέβαιο ότι και οι λίγες πόλεις που δεν έχουν τροφεία-μια από αυτές είναι το Αγρίνιο-θα χρειαστεί να βάλουν αναγκαστικά.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.