Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2020

Ψήφισμα Καθηγητών Πληροφορικής Αιτωλοακαρνανίας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε εκπαιδευτικά site στο στόχαστρο μπαίνουν ξανά οι εκπαιδευτικοί σε ορισμένες ειδικότητες με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς να φέρονται να αντλούν προσωπικό για διαθεσιμότητα από την εκπαίδευση. 

Με αφορμή τα παραπάνω, οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής Αιτωλοακαρνανίας περνούν στην αντεπίθεση, αποκρούοντας τις αιτιάσεις περί “πλεονάζοντος προσωπικού  στην εκπαίδευση”  με συγκεκριμένες προτάσεις:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Με αφορμή τον υπολογισμό των κενών – πλεονασμάτων για την νέα σχολική χρονιά από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  ανά την Ελλάδα, πρέπει να επισημανθεί ότι τα τελευταία χρόνια,  το Υπουργείο Παιδείας μεθοδικά έχει συρρικνώσει τις αναθέσεις διδασκαλίας  των εκπαιδευτικών πληροφορικής  σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις  περί ‘ψηφιακού σχολείου’ και αναγκαιότητας  εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης μέσω των νέων  τεχνολογιών. Αυτή η πολιτική είχε σαν αποτέλεσμα αρχικά την κατάργηση της ειδικότητας πληροφορικής στις ΕΠΑΣ, αλλά και στην Α’ τάξη των Γενικών Λυκείων, την αποσπασματική και χωρίς σχεδιασμό  εισαγωγή της στα Δημοτικά και τη συστηματική απαξίωση του κλάδου, παρότι παγκοσμίως  παρατηρείται το αντίθετο, ενώ παράλληλα έρευνες  αναδεικνύουν την σημασία απόκτησης από τους μαθητές σύγχρονων δεξιοτήτων,   τοποθετώντας την πληροφορική στην κορυφή των προτιμήσεων ως διδασκόμενο κλάδο.

Η παραπάνω πολιτική, σε συνδυασμό με την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, καθιστούν αβέβαιο υπό τις υπάρχουσες συνθήκες το μέλλον της ειδικότητας πληροφορικής  στην εκπαίδευση. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω προτείνουμε :

·         Την επαναφορά στο Νέο Λύκειο των  Εφαρμογών Πληροφορικής ως μαθήματος γενικής παιδείας  και στις τρεις τάξεις,  το οποίο θα συνυπολογίζεται στον Μέσο Όρο βαθμολογίας.

·         Την υποχρεωτική παρουσία εκπαιδευτικού πληροφορικής στα μαθήματα που διεξάγονται στο εργαστήριο πληροφορικής,  αλλά και  ως 2ου εκπαιδευτικού στις Ερευνητικές Εργασίες της Α’ και Β’ Τάξης, αφού αποδεδειγμένα πλέον ο χαρακτήρας των Project απαιτεί διαρκή ενασχόληση των μαθητών με υπολογιστές.

·         Τον αντίστοιχο με τις υπάρχουσες υποδομές καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μαθητών στα εργαστήρια πληροφορικής.

·         Την αύξηση στο Γυμνάσιο των εβδομαδιαίων ωρών  διδασκαλίας του μαθήματος της πληροφορικής σε δύο (2) και την σύνδεση του με διαδικασίες πιστοποίησης στην τελευταία τάξη.

·         Την  οργανωμένη θεσμοθέτηση της πληροφορικής στο Δημοτικό.

·         Την ποιοτική αναβάθμιση του μαθήματος της πληροφορικής, έτσι ώστε να μην έχει μόνο ως στόχο την απόκτηση των σχετικών βασικών δεξιοτήτων (εκμάθηση εφαρμογών γραφείου και πλοήγηση στο διαδίκτυο), αλλά την εμβάθυνση των μαθητών στη σημασία και την ουσία της επιστήμης της πληροφορικής.

·         Την απόδοση μαθημάτων δεύτερης ανάθεσης στην ειδικότητα πληροφορικής (π.χ Μαθηματικά)

Επίσης πρέπει να τονιστεί προς κάθε κατεύθυνση ότι οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής προέρχονται από σχολές οι οποίες βρίσκονταν ανέκαθεν στην κορυφή των προτιμήσεων και παρείχαν  το υψηλότερο επίπεδο σπουδών. Δεν πρόκειται ως κλάδος να ανεχθούμε οποιαδήποτε στοχοποίηση, αφού άπαντες οι  εκπαιδευτικοί πληροφορικής έχουν διοριστεί με αξιοκρατικές διαδικασίες,  επιλέγοντας  την προσφορά  στο δημόσιο σχολείο και φυσικά παραμένουν μέχρι σήμερα οι χαμηλότερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, λαμβάνοντας υπόψη και τα λίγα σχετικά χρόνια υπηρεσίας. Τέλος πρέπει να αναγνωριστεί  ότι όλα αυτά τα χρόνια οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής επιτελούν σημαντικό έργο σε διοικητικό επίπεδο στα σχολεία τους (ενημέρωση  βάσεων δεδομένων, τεχνική υποστήριξη, έκδοση αποτελεσμάτων πανελληνίων, μηχανογραφικά) χωρίς μάλιστα να έχουν κάποια θεσμοθετημένη μείωση ωραρίου.

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΑΛΕΞΑΚΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΑΡΑΠΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΑΡΓΥΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΓΚΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΚΟΡΓΚΟΛΗ ΕΛΕΝΗ
ΓΚΟΥΡΝΕΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΓΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΔΕΔΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΖΑΦΕΙΡΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ
ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΛΑΜΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΚΑΡΑΣΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
ΚΑΡΕΤΣΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ
ΚΑΡΚΑΜΠΟΥΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΚΑΡΥΜΠΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΑΤΣΑΚΙΩΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΟΝΤΟΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΚΟΤΣΑΦΤΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ
ΚΟΤΣΩΝΗ ΑΣΠΑΣΙΑ
ΚΟΥΒΑΡΝΤΑ ΕΛΕΝΗ
ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΥΡΑΤΣΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΛΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΛΥΤΡΑ ΖΩΗ
ΜΑΝΘΑΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΜΑΡΝΕΖΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ
ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΗ
ΜΠΑΡΜΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΠΑΣΤΑΝΗ ΟΛΓΑ
ΜΠΕΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΜΠΕΡΤΣΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΝΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΝΤΕΚΑ ΜΑΡΙΑ
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΧΑΡΗΣ
ΠΑΠΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
ΠΑΠΑΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΠΑΤΡΕΧΑ ΣΟΦΙΑ
ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΠΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΡΑΠΤΗ ΜΑΡΙΝΑ
ΡΑΠΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΣΚΑΡΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΚΙΑΔΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΣΟΛΩΜΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΣΠΑΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΤΑΛΑΝΤΖΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΤΑΤΣΗ ΜΑΡΙΑ
ΤΑΧΤΣΙΔΟΥ ΕΥΑ
ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΤΙΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΟΛΗ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΤΡΑΓΟΥΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ
ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ ΦΩΤΗΣ
ΤΣΟΥΚΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΤΣΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΦΟΥΚΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

alfavita.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.