Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020

«Ψαλίδι» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων -Θα πληρώνονται με βάση την απόδοσή τους

dim-708_3

Κύμα αντιδράσεων πρόκειται να προκαλέσουν τα νέα νομοσχέδια για την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και την αξιολόγηση και την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, μέχρι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι «σε συνάρτηση με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις και τις αρμοδιότητες και τη θέση του προσωπικού», όπως αναφέρεται στο μνημόνιο.

Παράλληλα, μέχρι το 2018 θα πρέπει να δημιουργηθεί και να τεθεί σε ισχύ το «καθηκοντολόγιο» των υπαλλήλων το οποίο φυσικά θα συνδέεται αυτόματα με τις απολαβές τους.

Μειώνονται οι μισθοί

Μειωμένους πρόκειται να δουν τους μισθούς τους ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, οι δανειστές θέλουν να ανοίξει σταδιακά η μισθολογική «ψαλίδα» μεταξύ των διοικητικά ανώτερων και κατώτερων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει η λογική του εξισωτισμού.

Παρόλα αυτά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι αντίθετο και προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο την ένταξη των επιδομάτων στον βασικό μισθό κάτι το οποίο όμως θα οδηγήσει και αυτό σε μείωσης από 5% έως 10%.

Νέο σύστημα κινητικότητας

Σε ένα νέο σύστημα μόνιμης κινητικότητας θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Eσωτερικών και Διοικητικής Mεταρρύθμισης. Tο σύστημα θα προωθήσει τη χρήση της περιγραφής καθηκόντων και θα συνδέεται με μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλες τις κενές θέσεις. Tην τελική απόφαση για την κινητικότητα του προσωπικού θα λαμβάνει η εκάστοτε υπηρεσία.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.