Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Ψηφίστηκε ο ισολογισμός του δήμου Αγρινίου

Ψηφίστηκε ο ισολογισμός του δήμου Αγρινίου

DSCN3054

Τελικά η δεύτερη ειδική συνεδρίαση για το θέμα του ισολογισμού/ απολογισμού από ορκωτό λογιστή  πέρασε μετά από διπλή χωριστή ψηφοφορία και αφού ξεκαθαρίστηκαν δύο πράγματα:  Ότι ο νομοθέτης λέει, επί της ουσίας,  ότι δεν μπορεί να μην εγκριθεί ο ισολογισμό παρά μόνο  να αποτιμηθεί και να σημειωθούν οι ενστάσεις του σώματος, ενώ την ίδια ώρα μπορούν οι δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίζουν αρνητικά! Και ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε με τη δεύτερη αυτή συνεδρίαση ήταν για να καταγράψει η πλειοψηφία τις πολύ σημαντικές ενστάσεις της πάνω σε ότι παραλαμβάνει. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αγρινίου «το θέμα δεν είναι  η ψήφιση ή μη του ισολογισμού πάνω στις παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών αλλά να φανεί ότι η προηγούμενη δημοτική παρουσίασε μια μαγική εικόνα και ότι ο δήμος έχει συσσωρευμένα χρέη και όχι πλεονάσματα». Τις παραπάνω αιτιάσεις αντέκρουσε ο πρώην δήμαρχος κ. Μοσχολιός λέγοντας ότι η ερμηνεία του ισολογισμού είναι μονοσήμαντη και η όλη διαδικασία έγινε για τις εντυπώσεις παράλληλα με ένα σχεδιασμό για το μέλλον με αυξήσεις σε υπηρεσίες του δήμου ή με παραδοχή της αποτυχίας της νέας αρχής. «Δεν σας πρέπει κάτι τέτοιο» ανέφερε ο κ. Μοσχολιός στη δευτερολογία του(δεν έκανε χρήση της πρωτολογίας όπως και ο κ.κ.  Τραπεζιώτης, Παπανικολάου και Μερμίγκης που είτε δεν μίλησαν καθόλου είτε  τόνισαν ότι όλα γίνονται για τις εντυπώσεις) γιατί κερδίσατε με ένα μεγάλο ποσοστό τις εκλογές».

Οι δυο ψηφοφορίες για απολογισμό/ χρήσεις και για ισολογισμό έφεραν την παράταξη Παπαναστασίου να ψηφίζει τον ισολογισμό τελικά πλην του κ. Αδάμη(πρώτη σοβαρή διαφοροποίηση σε ψηφοφορία), ενώ και η παράταξη Μοσχολιού ψήφισε σύσσωμη. Καταψήφισαν ακόμα οι κ.κ. Δήμας, Παπανικολάου και Μερμίγκης ενώ η παράταξη Τραπεζιώτη δήλωσε ότι δεν ψηφίζει  τον ισολογισμό καταγράφοντας τις αντιρρήσεις της για το ότι παρουσιάστηκε ο νόμος σαν να υποχρεώνει το σώμα να περάσει τον ισολογισμό σε κάθε περίπτωση. Στο θέμα αυτό υπήρξε αντιπαράθεση για το τι προβλέπει ο νόμος μεταξύ του κ. Τραπεζιώτη και του προέδρου του συμβουλίου, κ. Ρόκο με τον τελευταίο να φέρνει στο σώμα περίπτωση δήμου που απέρριψε ισολογισμό και το Ελεγκτικό Συνέδριο επέστρεψε την απόρριψη αναφέροντας ότι μόνο ενστάσεις μπορούν να υπάρξουν. Στην ομιλία του είχε δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει και ο κ. Καλαντζής που όμως τελικά ψήφισε.

Πάντως και αυτό το δημοτικό συμβούλιο δεν έμεινε χωρίς εντάσεις καθώς ο κ. Παπανικολάου ζήτησε «να μην εκβιάζεται το σώμα» για τις αποφάσεις που θα πάρει ενώ κι ο κ. Μερμίγκης παίρνοντας το λόγο ανέφερε ότι ενώ στο παρελθόν γινόταν λόγος για νοικοκυρεμένη πόλη και για «πρωτεύουσα πόλη», τελικά δεν είχαν νερό και υποδομές οι συμπολίτες μας, διερωτώμενος αν δεν πλήρωναν τέλη «όσοι δεν είχαν ή οι ημέτεροι».

Σε ότι αφορά τη σύγκρουση Παπαναστασίου και Μοσχολιού ο δεύτερος εκτός από τα παραπάνω τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα αλλά « μακάρι να παραδώσει ετούτη η αρχή έναν τέτοιο ισολογισμό του χρόνου», αναφέροντας ότι τα ανείσπρακτα τέλη εκτινάχθηκαν γιατί ο κόσμος δεν πλήρωνε πουθενά, ενώ κάποιοι «τσάμπα μάγκες δήμαρχοι από τους δήμους που συνενώθηκαν » είχαν τέλη για όμορους δήμους ακόμα και τα μισά από άλλους με αποτέλεσμα η Σκουτεσιάδα να έχει ακριβότερο νερό από το Παναιτώλιο και διπλανά χωριά στη Μακρυνεία να έχουν τεράστιες διαφορές». Ο κ. Παπαναστασίου αντίθετα  παρουσίασε στοιχεία για πολύ χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ(γύρω στο 12%), ενώ επέμεινε στον αχρείαστο, όπως είπ,ε δανεισμό των 2,5 εκατομμυρίων για το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος που δεν διέτρεχε κίνδυνο εκποίησης ή κακής χρήσης. Ανέφερε ότι δεν υπάρχει πλεόνασμα, ότι υπάρχει αύξηση στα έξοδα στο ρεύμα κατά 40% και πολλά ακριβά ενοίκια ενώ για τον δανεισμό που τώρα-μετά από ρύθμιση-φέρνει τον δήμο να πληρώνει μόλις 236 χιλιάδες το χρόνο, από το 2015 αυτό το ποσό θα πάει στα 1.436.000 ευρώ το χρόνο και θα κληθεί να τα πληρώσει η νέα δημοτική αρχή αυτά τα λεφτά με τεράστιες δυσκολίες στον προϋπολογισμό. «Τα σκούπιζαν όλα και τα έβαζαν κάτω από το χαλί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγρινίου για να απαντήσει ο κ. Μοσχολιός ότι τα πιο πολλά δάνεια ήταν από τους παλιούς δήμους που συνενώθηκαν και ότι πριν τη ρύθμιση ο δήμος πλήρωνε ότι θα κληθεί να πληρώσει και μετά το 2015, προτείνοντας να διεκδικηθεί να συνεχιστεί ή περίοδος χάριτος με πολιτικό τρόπο.

*Σε  τακτική συνεδρίαση που ακολούθησε, προ ημερήσιας διάταξης, αποφασίστηκε να γίνουν κινήσεις μαζί με τους εργαζόμενους ΟΤΑ του δήμου για τα θέματα που τους απασχολούν ενώ και για το νοσοκομείο επαναβεβαιώθηκε ότι αναμένουμε εξελίξεις. Στην ημερήσια διάταξη σημαντικότερο θέμα που βγήκε ήταν ότι πρόεδρος στην ΔΕΥΑΑ θα είναι και πάλι ο δήμαρχος όπως συνέβαινε και στην προηγούμενη δημοτική αρχή.

DSCN3064DSCN3045 DSCN3046 DSCN3048 DSCN3049 DSCN3052DSCN3055 DSCN3058 DSCN3061

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. Akis Roditis

    ”pane6” Εγώ έχω και την πληρωνω! Εσύ μάλλον εμεινες ”ανεργος”….. μην καρφωνεσαι!

  2. Warrior 7

    Με τοσους ασχετους απο τει μεσα στον δημο τι περιμενατε κατι καλυτερο?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.