Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Ότι θαύμαζα στον κ. Γιώργο Μπόκα

Ότι θαύμαζα στον κ. Γιώργο Μπόκα

GMPOKAS_4542801

Βρέθηκα χτες στο Καινούργιο, μέσα σε ένα μεγάλο πλήθος, για τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον κ. Γιώργο Μπόκα. Άκουσα τα όσα ειπώθηκαν γι’ αυτόν πριν το στερνό αντίο. Προσωπικά τον γνώριζα ελάχιστα και είναι ζήτημα αν είχαμε συνομιλήσει μια δυο φορές, παρότι με τον αδερφό του Κώστα μιλάω και συνεργάζομαι εδώ και κάμποσα χρόνια. Δεν έτυχε, δεν τον προλάβαινα κιόλας με τόσες ασχολίες που είχε. Η ευγένειά του και ο τρόπος που μιλούσε ήταν εκείνο που είχα συγκρατήσει.

Γνώριζα πόσο πολυσχιδή παρουσία είχε στα δρώμενα και πόσες ασχολίες είχε, σε σημείο που να απορώ πως τα προλαβαίνει όλα. Γνώριζα και για το φιλανθρωπικό του έργο και για την βαθιά πίστη του. Χτες στους λόγους που τον συνόδευσαν όλα αυτά τονίστηκαν με συγκίνηση. Όμως προσωπικά πρέπει να αναφέρω εκείνο που μου έκανε τη μεγάλη εντύπωση από τη ζωή του εκλιπόντος.

Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που κάποιος άφησε την ασφάλεια και τη θαλπωρή ενός γραφείου σε κρατικό οργανισμό για να βγει έξω να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, να δημιουργήσει. Ασχολήθηκε με δεκάδες πράγματα, σε πάμπολλα μέρη. Παρήγαγε, έφτιαξε πράγματα και καταστάσεις. Δοκίμασε πέτυχε και κάποιες λίγες φορές-ανθρωπίνως- απέτυχε.

Σίγουρα θα υπάρχουν και άνθρωποι που δεν τα πήγαν καλά μαζί του, σίγουρα θα είχε και διαφωνίες στην πορεία του. Αλλά από όλα εγώ κρατάω ετούτο: αν είχε μείνει στη θέση του τότε στον Οργανισμό Καπνού ίσως να ζούσε για άλλα 20 χρόνια ακόμα, μακριά από άγχη. Αλλά δεν θα είχε δώσει μια ευκαιρία σε τόσους και τόσους ανθρώπους που έκαναν πράγματα  ή ξεκίνησαν να κάνουν ή έμαθαν να κάνουν.  Αυτό συνέβη επειδή ο κ. Γιώργος ήταν ανήσυχος και ήθελε να πράξει, να επιχειρήσει ,να προσφέρει. Επειδή δεν έμεινε στη θέση του.

 

Γ.Σ.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. Γιάννης Συμψηρής

  Είμαι σίγουρος Άρη Βελουχιώτη ότι είσαι ή “συνάδελφος” ή καθηγητής ή καθηγητής που θα ήθελες να είσαι συνάδελφος. Από όλο αυτό εσύ έμεινες στο “κύριος”. Ε λοιπόν ρε αντάρτη φιλόλογε παρατηρητή και τιμητή ΕΠΙΤΗΔΕΣ το έβαλα το ΚΥΡΙΟΣ για τον άνθρωπο αυτόν.Γιατί δεν ήθελα να γράψω “ο Γιώργος Μπόκας”. Σε κάλυψα; Βρες μια ζωή να ζήσεις.

  Υ.Γ Αυτό που έγραψες είναι προσβλητικό. Δεν σε σώζει που δεν έχεις στήλη και γράφεις πίκρες και κακίες κάτω από κείμενα άλλων.

 2. dikaios

  ΑΠΟΤΕΛΕΊ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ.ΓΙΑ ΤΟ ΔΕ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ ΑΦΟΥ ΜΕ ΕΥΚΟΛΙΑ ΔΙΝΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ (ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΟΥΣ) ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΕΙΔΕ ΜΙΑ-ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ.ΑΜΠΕΛΟΣΟΦΙΕΣ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ

 3. tzak

  κρίμα!
  καλό ταξίδι !!
  ήταν πολύ καλός άνθρωπος!!

 4. ΣΠΥΡΟΣ

  Να τα διαβάζουν οι ευεργετηθέντες- ευεργετηθείσες και αχαριστοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.