Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η παραδοσιακή συγκομιδή καλαμιών στο χωριό μας, και πολλοί εργάτες και χωριανοί μας που εμπορεύονται αυτό το φυτό, δουλεύουν καθημερινά στους καλαμιώνες που αφθονούν στην περιοχή μας! Με κοπίδια, πριόνια και αλυσοπρίονα τα καλάμια κόβονται, τεμαχίζονται, δένονται σε δεμάτια και φορτώνονται κατόπιν στα τρακτέρ ή στα φορτηγά, για να μεταφερθούν στη συνέχεια σε ντόπιους αγοραστές ή σε αγροτικές φάρμες κυρίως της Βόρειας Ελλάδας! Σε πολλά σημεία του οδικού και αγροτικού δικτύου του χωριού, συναντάμε συνεργεία που κόβουν καλάμια ή έτοιμες στοίβες από δεμάτια καλαμιών που περιμένουν τη σειρά τους για να «φύγουν» σε άλλες περιοχές. Μια παραδοσιακή εργασία που φαινομενικά δείχνει εύκολη, αλλά απαιτεί προσοχή για πιθανά ατυχήματα των εργατών και αποτελεί έναν τρόπο για όσους το πωλούν στην αγορά να βγάλουν ένα καλό εισόδημα. Το καλάμι ή καλαμιά είναι κοινή ονομασία πολλών μονοκότυλων πολυετών συνήθως φυτών τα οποία βρίσκονται σε τέλματα, έλη σε όχθες λιμνών, ποταμών, ρυακιών, χειμάρρων και γενικά αρέσκεται σε υγρά εδάφη.
Να πούμε ότι υπάρχουν πολλά είδη καλαμιών και στην περιοχή μας αναπτύσσεται μεταξύ άλλων, το κοινό καλάμι ή Φραγμίτης ο νότιος, ιθαγενές της Ευρώπης, πολυετές φυτό που μοιάζει με μπαμπού, έχει δε την επιστημονική ονομασία Αρούντο Ντόναξ. Οι βλαστοί του είναι όρθιοι, με πολλά φύλλα, ξυλώδεις που φτάνουν σε ύψος και τα 8 μέτρα και αναπτύσσονται με πολλά υπόγεια ριζώματα. Τα φύλλα του φτάνουν σε μήκος τα 60-70 εκατοστά. Σε πρόσφατες μελέτες, έχει επιβεβαιωθεί η δυνατότητα του φυτού να παράγει αξιόλογες ποσότητες βιομάζας, γι΄αυτό καλλιεργείται για εμπορικούς σκοπούς. Η καταλληλότερη εποχή της συγκομιδής για το καλάμι, είναι από τον Ιανουάριο έως και τις αρχές του Μαρτίου. Αυτή την εποχή το καλάμι είναι σχετικά παγωμένο, χωρίς χυμούς και έτσι αντέχει την μετέπειτα επεξεργασία, αλλά έχει και την μέγιστη αντοχή στις εξωτερικές κατασκευές. Χρησιμοποιείται σαν μέσο στήριξης φυτών, σε αγροτικές καλλιέργειες ντομάτας, φασολιάς, αρακά, αγγουριάς κ.ά. σε κατασκευές ελαφρές και ανθεκτικές όπως τα πρόχειρα καταλύματα (καλύβες) και μικρά θερμοκήπια. Ακόμη η χρήση καλαμιών στην δόμηση, οδηγεί σε κατασκευές οικολογικές, αφού είναι αντισεισμικό, διαθέτει άριστη μόνωση με οικονομία ενέργειας, μεγάλη διάρκεια ζωής, είναι οικονομικό, είναι όμορφο, δεν απαιτεί συχνή συντήρηση, έχει τέλεια ακουστική και παρέχει ένα υγιεινό περιβάλλον.
www.kalyvia.gr
2 Σχόλια
ΰχαριστω πολυ για οσα χρησιμααναφερατε για τη συγκομιδη ΚΑΛΑΜΙΟΥ
Παρακαλω ενημερώστε μας και για την επεξεργασια του καλαμιιυ
γιατι . ..εχω ακουσει ότι αφαιρούνται τα φυλλα -υπαρχει μηχανημα- κατοπιν τα βαφτιζουν σε διαλυμμα με καοιο χημικι και τα αφηνουν ένα μηνα να σκοτωθουν μοκροοργαμισμοι και κατοπιν τα ξηραινουν γιαυτο προτιμαται να γινει το καλοαιρι ξηρανση. Λενε ότι αν δεν γινουν αυτά αναπτυσσνυται μικεοοργανισμοι και κττρεφονται γρηγορα τα καλαμια. ΕΝΗΜΡΩΣΤΕ ΜΑΣ
Παρακαλω θα ηθελα να αγορασω καλαμια Αν μπορειτε στειλτε μου πληροφοριες απο εμπορους \
Σας ευχαριστω
Thl 6944474722