Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

1 Δήμος = 1 βουλευτής, 1 Περιφέρεια=1 μικρή κυβέρνηση;

1 Δήμος = 1 βουλευτής, 1 Περιφέρεια=1 μικρή κυβέρνηση;

Αλλαγή φέρνει ο νέος Καποδίστριας στο πολιτικό χάρτη της χώρας μας και κατά συνέπεια του νομού μας. Έχει γραφτεί και είναι γνωστό ότι στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχει σχεδιασμός για 7-8 Δήμους. Επίσης ο αριθμός Περιφερειών θα παραμείνει ως έχει ( 13) με το πιο πιθανό τα όρια των αντιστοιχών σημερινών να μην αλλάξουν. Δηλαδή η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι πιθανό να παραμείνει ως έχει εαν ισχύσει ο “μαγικός αριθμός 13”. ‘Αλλωστε ο επανασχεδιασμός του αυτοδιοικητικού χάρτη σε επίπεδο περιφερειών θα φέρει τριβές και θα έχει πολιτικό κόστος για τη κυβέρνηση, τη στιγμή που οι δύσκολες ώρες στην οικονομία επιβάλλουν μηδενικές πολιτικές παράπλευρες απώλειες..
Θα σταθούμε σε δύο σημεία:
Το πρώτο είναι ότι προωθείται το σύστημα των μονοεδρικών στις εκλογές , κάτι στο οποίο έχουμε αναφερθεί διεξοδικά στο παρελθόν. Σε πολλές περιπτώσεις τα όρια των μονοεδρικών θα ταυτίζονται με αυτά των νέων δήμων. Άλλωστε, με εξαίρεση τις νησιωτικές και κάποιες απομακρυσμένες ορεινές περιοχές το πληθυσμιακό (κατώτατο) όριο για τη δημιουργία των 180 μονοεδρικών (εκλογή με σταυρό) και των δήμων θα είναι παρόμοιο, δηλαδή γύρω στους 60-65.000 κατοίκους. Παράλληλα οι υπόλοιποι 120 από τους 300 της Βουλής θα εκλέγονται με λίστα στις 13 περιφέρειες της χώρας.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την Αιτωλοακαρνανία. Ότι θα ισχύσει το κάθε δήμος και βουλευτής. Θα πεί κάποιος όμως ότι 7-8 θα είναι οι δήμοι ενώ 5 θα είναι οι έδρες των νεοσύστατων μονοεδρικών. ( που προβλέπουν 60.000 κατοίκους η κάθε μια). Προφανώς και σε κάποιες περιπτώσεις οι μονοεδρικές θα ταυτιστούν με δύο ίσως όμορους δήμους. Πχ 2 πιθανοί όμοροι δήμοι στο Ξηρόμερο η στην Τριχωνίδα να βγάλουν έναν βουλευτή.
Δήμος λοιπόν ουσιαστικά και βουλευτής. Και εδώ θα παιχτεί το μεγαλύτερο παιχνίδι, καθώς κάποιοι από τους τόσους πολλους επίδοξους υποψήφιους πιθανόν να “ανταλλάξουν” (υπερ) δημαρχιακό θώκο και βουλευτική έδρα. Οπότε το ανακάτεμα της τράπουλας θα είναι μεγάλο..
Το δεύτερο σημείο είναι το πιο ουσιαστικό αλλά λίγοι από εμάς δίνουμε σημασία. Μέσα στο ντόρο που γίνεται για το ποιες θα είναι οι περιφέρειες, οι δήμοι κτλ ειπώθηκε ότι θα αλλάξουν και οι αρμόδιες τους. Δηλαδή οι αρμοδιότητες της νομαρχίες θα μοιραστούν μεταξύ δήμων και περιφερειών αλλά και οι περιφέρειες θα πάρουν και αρμοδιότητες υπουργείων. Στη Γερμανία πχ.πολλά λειτουργικά ζητήματα των σχολείων την καθορίζει το κάθε κρατίδιο. Δεν είπαμε ότι και εδώ θα γίνει και εδώ το ίδιο σε τόσο βαθμό, αναλογιστείτε όμως εάν πολλά πλέον ζητήματα δεν περνάνε πλέον από τον υπουργό αλλά από τον περιφερειάρχή.
Πλήρη αλλαγή του κέντρου βάρους των τοπικών κοινωνιών και της ελληνικής κοινωνίας κατ’ επέκταση.
Μήπως πρέπει εδώ πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία, δηλαδή για το αν η περιφέρεια θα είναι μια μικρή κυβέρνηση και το τι ακριβώς θα ψηφίζουμε, όταν ψηφίζουμε περιφερειάρχη η και δήμαρχο ακόμα;
Αναμένουμε νεότερες εξελίξεις..

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.