Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020

100.000 «κόκκινα» δάνεια σε εκκρεμότητα στα Ειρηνοδικεία

kokkinadaneia-paratash-708

Κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας χιλιάδες δανειολήπτες «κόκκινων» δανείων, καθώς δεν έχουν λάβει ακόμη τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την επικαιροποίηση των φακέλων και η προθεσμία εκπνέει στις 14 Φεβρουαρίου.

Περισσότεροι από 100.000 φάκελοι βρίσκονται σε εκκρεμμότητα στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας και για να συζητηθεί το αίτημα της ένταξης στο νόμο Κατσέλη, πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολητικά από τις τράπεζες.  Ο κίνδυνος να απορριφθεί η αίτηση τους είναι κάτι παραπάνω από ορατός, καθώς ο μεγάλος όγκος απαιτήσεων για τα σχετικά δικαιολογητικά από την πλευρά των τραπεζών έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση τους.

Η ανάγκη παράτασης της προθεσμίας εως το τέλος του χρόνου είναι  επιτακτική, επισημαίνει η ΕΚΠΟΙΖΩ ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο δικηγορικός σύλλογος, που εγκαίρως είχε προειδοποιήσει για τις καθυστερήσεις και είχε ζητήσει την αναστολή εφαρμογής του νόμου  έως 29/02/2016 για λόγους ανωτέρας βίας την έναρξη ισχύος του αρθ. 14 Ν. 4346/2015 για όσους έχουν αιτηθεί έως και την 31/12/2015 αναλυτικές βεβαιώσεις οφειλών και αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθούν οι δανειολήπτες, που επιθυμούν να ασκήσουν την αίτηση υπαγωγής στον ν. Κατσέλη υπό το προηγούμενο ευνοϊκό γι΄ αυτούς καθεστώς και έτσι θα τους παρασχεθεί η δυνατότητα να προστατεύσουν τα σπίτια τους.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά να παραταθεί η προθεσμία για την επικαιροποίηση των φακέλων έως το τέλος του χρόνου και σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: επειδή οι τράπεζες πληροφορούν τους καταναλωτές, οι οποίοι, όπως μας καταγγέλλουν προσέρχονται επανειλημμένα για να λάβουν τις καταστάσεις οφειλών και η απάντηση των τραπεζών είναι ότι έχουν πολύ φόρτο και θα καθυστερήσουν. Ήδη σημειώνουμε καθυστερήσεις έως και τρεις μήνες. Επιπροσθέτως σε ορισμένες περιπτώσεις τους ενημερώνουν εσφαλμένα ότι η προθεσμία λήγει τον Μάιο (έχει παραταθεί), με κίνδυνο να παραπλανηθούν με ότι αυτό συνεπάγεται.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.