Με λαμπρότητα έλαβαν χώρα στο Αγρίνιο οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Τον Πανηγυρικό της ημέρας στην Επίσημη Δοξολογία εκφώνησε ο κ. Ευάγγελος Σύρρος, επίτιμος Διευθυντής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Είναι ο ακόλουθος:
Αγαπητοί φίλες και φίλοι , κατ΄ αρχάς σας εύχομαι “ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ” για την Μεγάλη ημέρα της 25ης Μαρτίου του 1821.
Μέσα στην ανθοστόλιστη άνοιξη της φύσης , γιορτάζουμε χαρούμενοι και εθνικά υπερήφανοι με υψωμένα τα λάβαρα της Νίκης, την άνοιξη της λευθεριά μας. Απ΄άκρη σ΄άκρη , όλη η Ελλάδα γιορτάζει , την έναρξη του Μεγάλου Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Προγόνων μας, για την αποτίναξη του βάρβαρου τούρκικου ζυγού.
Όσο κι αν κυλούν τα χρόνια η ΜΕΡΑ αυτή θα στέκεται πάντοτε, σαν ένα φωτεινό ορόσημο, σαν ένα μαγικό ΑΣΤΕΡΙ , για να δείχνει το δρόμο του Εθνικού ΧΡΕΟΥΣ , να μας εμπνέει το ιδανικό της ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ και να μας θυμίζει την ΔΙΠΛΗ ΛΥΤΡΩΣΗ από τα δεσμά της ΣΚΛΑΒΙΑΣ και της ΑΜΑΡΤΙΑΣ – ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ. Το τέλος δύο δραμάτων , μας θυμίζει , η ΜΕΡΑ αυτή. Παναθρώπινο το ένα , Εθνικό το άλλο. Και το ένα και το άλλο για την ΛΕΥΘΕΡΙΑ , μιλάνε , μέσα στις καρδιές μας. Χαράς Ευαγγέλια για τον Χριστιανό που έλαβε το μήνυμα του Θεού για την λύτρωση του, από το προπατορικό αμάρτημα και χαράς ευαγγέλια για τον ΕΛΛΗΝΑ ραγιά που πήρε το μήνυμα της απελευθέρωσης του, από τον ανελέητο τουρκικό ζυγό. Η φαντασία μας, πλανιέται την ημέρα αυτή, από την μυροβόλο ΝΑΖΑΡΕΤ , ως την τρισένδοξη ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ , Αυτή την μέρα διάλεξαν οι ΕΛΛΗΝΕΣ να επαναστατήσουν. Η φαντασία ξεπέρασε το όνειρο της ΛΕΥΘΕΡΙΑΣ , που κοιμόταν , για τετρακόσια χρόνια μέσα στο πυκνό σκοτάδι της σκλαβιάς.
Η Ελλάδα μας , διαβαίνοντας, τα δύσκολα χρόνια, στην Ιστορία της , βρέθηκε, την 29η ΜΑΙΟΥ του 1453 , κάτω , από τον βάρβαρο τουρκικό ζυγό. Ο λαός μας, βάδιζε τα δίσεκτα , εκείνα χρόνια, τον ανηφορικό δρόμο ενός άλλου Γολγοθά , όπου καθημερινά σταυρονόταν η λευθερια του και η αποσταμένη ΕΛΠΙΔΑ του. Σκοτάδι και ερήμωση , απλώθηκε εκεί που άλλοτε ανθούσε ο πιο λαμπρός πολιτισμός. Οι εκκλησίες αυτές έγιναν τζαμιά , χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες σύρθηκαν δούλοι. Και αυτή η μαύρη ζωή του Έλληνα ραγιά δεν κράτησε, μόνον πέντε ή δέκα χρόνια. Κράτησε περίπου τέσσερις αιώνες. Έτσι πολλές γενιές γεννήθηκαν και πέθαναν με την ελπίδα της ΛΕΥΘΕΡΙΑΣ . Οι ξένοι πίστευαν ότι η Ελλάδα έσβησε οριστικά σαν Έθνος. Πόσο λάθος όμως, ΑΛΗΘΕΙΑ είχαν κάνει!!!
Γιατί , μόνο η γή μας , είχε υποδουλωθεί και όχι το φρόνημα μας , που παρέμεινε ΑΔΟΥΛΩΤΟ και ανυπότακτο πάντα . Ποτέ δεν εγκατέλειψε τους Έλληνες , η ΠΙΣΤΗ , πως μετά τον Γολγοθά , θα ακολουθήσει η ΑΝΑΣΤΑΣΗ και πως τα ΑΓΙΑ τούτα χώματα “ ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ , ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑ ΝΑΙ” . Την ξεχασμένη ΕΛΠΙΔΑ, θέρμαινε κάθε τόσο ο ΠΑΠΠΑΣ και ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ στην ώρα του “ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ” . Κάποτε όμως θα έφθανε και το πλήρωμα του χρόνου.
Την Χαραυγή της 25ης Μαρτίου του 1821, στο ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ , ο σεβάσμιος ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ , ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης και όλοι μαζί , ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΙ , ΚΛΕΦΤΕΣ, ΑΡΜΑΤΩΛΟΙ και ΛΑΟΣ ορκίστηκαν στο “ΛΕΥΘΕΡΙΑ ΄ή ΘΑΝΑΤΟΣ”.
Ίσως , εκείνη, την ΜΕΡΑ , ο ΕΛΛΗΝΑΣ , να βρήκε τον εαυτό του, ν΄ αγγίζει με την ψυχή του το αστέρι της “ΛΕΥΘΕΡΙΑΣ” που πλέον δεν ήταν μακριά του. Η ομολογία της ΛΕΥΘΕΡΙΑΣ που άναψε , εκείνη την άνοιξη “ δρομολόγησε” , τα όνειρα και τις ελπίδες του σκλαβωμένου γένους που δεν ήταν άλλο από την “ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ” και την δημιουργία , του “ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ”.
Ολόκληρο το σκλαβωμένο ΕΘΝΟΣ , ανταποκρίθηκε σύσσωμο , στο πρόσταγμα , χωρίς καμμία ξένη από κυβερνήσεις βοήθεια, για να δικαιωθεί, ο ΕΘΝΙΚΟΣ και ποιητής “Κωστής Παλαμάς”
“Μοναχή το δρόμο επήρες
εξανάλθες μοναχή
Δεν είν΄ εύκολες οι θύρες
εάν η χρεία τες κουρταλεί”
Εξαίρεση , βέβαια , σίγουρα αποτελούν οι Φιλέλληνες , οι οποίοι βοήθησαν τον αγώνα μας και υλικά και ηθικά , και μάλιστα πολλοί απ΄ αυτούς έπεσαν στα πεδία των μαχών. Αυτούς δεν μπορούμε, όμως σε αυτή την ΑΓΙΑ ΜΕΡΑ , δούλεψαν πάλαιψαν , έχασαν την ζωή τους , μέσα στο πυκνό σκοτάδι της σκλαβιάς ΑΜΕΤΡΗΤΟΙ ΕΠΩΝΥΜΟΙ και ΑΝΩΝΥΜΟΙ , ΑΔΟΥΛΩΤΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ . Οι δάσκαλοι του Γένους , οι αρματωλοί και κλέφτες οι πρώτοι που έδωσαν το βροντερό παρών στον αγώνα του Έθνους.
Η ορθοδοξία ( με ήρωες κληρικούς-καλόγερους-δασκάλους) συμπαραστάθηκε με κάθε τρόπο , αξιοποιώντας στο έπακρον τα προνόμια που παραχώρησε ο κατακτητής στην Εκκλησία , αναδείχθηκε , Η ΚΙΒΩΤΟΣ και ο ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ των Εθνικών ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ (ΠΑΤΡΙΔΑ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ).
Οι Δάσκαλοι του Γένους , ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ , ΚΥΡΙΛΛΟΣ , ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ, ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ, ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ και ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΡΑΙΟΣ , δημιούρησαν το Μεγαλοπνευματικό Ρεύμα που αφύπνισε την Ελληνική Συνείδηση , εξύψωσε το φρόνιμα και δυνάμωσε τις ψυχές των Ελλήνων “Να τολμήσουν , αποφασιστικά την μεγάλη εξέγερση του 1821” που έθρεψε στα χρόνια της σκλαβιάς η “ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ”.
Το Σούλι δίνει πρώτο το παρόν στην μάχη με αποκορύφωμα του το “χορό του Ζαλόγγου”, Στη συνέχεια η Δημιουργία της ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ” έδωσε τους σκλαβωμένους Έλληνες φτερά για τον μεγάλο Αγώνα του Γένους . Το κίνημα του Υψηλάντη συγκίνησε τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ απ’ άκρη σ΄ άκρη , ξεσηκώθηκε η Πελοπόννησος με το σύνθημα “Τούρκος μη μείνει στο Μοριά, μήτε στον κόσμο όλο” . Άστραψε το δαιμόνιο άστρο του Αλέξανδρου Υψηλάντη , του Θεόδωρου Κολωκοτρώνη, του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, του Παπαφλέσσα, του Καραισκάκη , του Αθανάσιου Διάκου , του Μάρκου Μπότσαρη του Κων/νου Κανάρη, του Μιαούλη , της Μπουμπουλίνας και τόσων άλλων επώνυμων ηρώων. Κορυφαία πράξη της Ελληνικής Επανάστασης παραμένει ανεξίτηλα γραμμένη στην Ιστορία της Εξέγερσης , η πράξη της φρουράς των “ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ” του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ , που σε “λίγες μέρες θα γιορτάσουμε την εκατοστή ενεακοστή όγδοη επέτειο.
Ακόμη υπάρχουν και τόσες άλλες ηρωικές “ανώνυμες μορφές”¨ που έπεσαν για την ΛΕΥΘΕΡΙΑ τούτου του τόπου.
Για την ανάσταση του Γένους , χρειάστηκε να θυσιαστούν οκτακόσιες χιλιάδες ψυχές. Η επανάσταση του 1821 δεν είναι μόνο ένα Ελληνικό γεγονός , αλλά ξεπερνά τα σύνορα μας και έχει πλέον δικαιωθεί σαν ένα μεγάλο και σπουδαίο γεγονός κοσμοιστορικό , παγκόσμιας εμβέλειας .
Δίδαξε, έτσι σε όλους τους Λαούς της γης , ότι:
α. το πνεύμα νικά την ύλη
β. οι λίγοι , όταν αποφασίσουν να πεθάνουν για τα δίκαια τους , νικούν τους πολλούς.
γ. οι “δούλοι” με την αυτοθυσία τους , μπορούν να γίνουν ελεύθεροι.
δ. Όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΟΥΝ και ΠΡΟΟΔΕΥΟΥΝ και κανείς εχθρός δεν τους νικά.
Στην επανάσταση πήραν μέρος όλοι οι Έλληνες , ανεξάρτητα από φύλο , ηλικία , επάγγελμα , μόρφωση και κοινωνική θέση. Όλοι έδωσαν τα πάντα σ΄αυτόν τον υπέρτατο αγώνα. Κανένα άλλο έθνος δεν πέρασε τόσες και τόσες δοκιμασίες όσες το Ελληνικό Έθνος στην πλέον των τριών χιλιάδων χρόνων της ιστορίας του ζωή.
Θέλουμε , να ζήσουμε και θα ζήσουμε , σαν κράτος και σαν Έθνος , όσο ενάντια κι αν μας χτυπά η μοίρα , όσοι ποταμοί αίματος και αν χρειασθεί να χυθούν. Η νίκη θα είναι πάντα δική μας, αρκεί να είμαστε ενωμένοι και πιστοί στις παραδόσεις και στις αρετές της φυλής μας.
Πρέπει να θυμόμαστε το χρέος μας απέναντι στην Πατρίδα.
Όλοι θα πρέπει να ευχόμαστε η ψυχή του ΕΛΛΗΝΑ να μην μεγαλουργεί μόνο σε καιρούς πολέμου, αλλά να αγωνίζεται και να πετυχαίνει , ακόμη περισσότερο σε καιρό “ΕΙΡΗΝΗΣ” κάνοντας την ΠΑΤΡΙΔΑ μας ακόμη “ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ” που να την φοβούνται οι εχθροί και να την ζηλεύουν οι ΦΙΛΟΙ.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821 όπως λέει και ο εθνικός μας ποιητής ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ.
“ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΗΡΘΑΝ
ΘΑ ΡΘΟΥΝΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
ΚΡΙΤΕΣ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΣΟΥΝ
ΟΙ ΑΓΕΝΝΗΤΟΙ ΝΕΚΡΟΙ”
Τέλος όλοι μαζί , ας αναφωνήσουμε:
“ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821”
“ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ”
“ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ”
Ευχαριστώ για την φιλοξενία σας
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΣΥΡΡΟΣ
ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ