Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

38 κατ.ευρώ στην πραγματική οικονομία, λέει ο Κατσιφάρας

38 κατ.ευρώ στην πραγματική οικονομία, λέει ο Κατσιφάρας

«Μέσα σε ένα δεκαήμερο περισσότερα από 38 εκατομμύρια ευρώ ενίσχυσαν την πραγματική οικονομία της Δυτικής Ελλάδας. Χρήματα που προήλθαν ύστερα από επίμονες και συστηματικές προσπάθειες και πιέσεις της Περιφέρειας και τα οποία δίνουν ανάσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά». Αυτό υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ενημερώνοντας σήμερα το απόγευμα το Περιφερειακό Συμβούλιο για την ροή πληρωμών της Περιφέρειας από τις αρχές Δεκεμβρίου και μετά.

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ειδικότερα ότι τις τελευταίες ημέρες στην πραγματική οικονομία της Περιφέρειας έχουν διοχετευτεί: 12,5 εκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 13 εκατομμύρια ευρώ που ήδη εκταμιεύονται προς τους σεισμόπληκτους Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, 8,5 εκατομμύρια ευρώ που αποτελούν πληρωμές για τις ιδιωτικές επενδύσεις (αναπτυξιακός νόμος) και 5 εκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από το Ταμείο Συνοχής. «Καταβάλλουμε ήδη μια εργώδη προσπάθεια ώστε το σύνολο των χρημάτων αυτών να έχει μεταβιβαστεί στους δικαιούχους πριν το τέλος του έτους, δηλαδή έως την άλλη Παρασκευή», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Προ ημερησίας διατάξεως, ύστερα από πρωτοβουλία του περιφερειακού συμβούλου και βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου συζητήθηκε το θέμα των 50 απολύσεων που έγιναν πρόσφατα στην εταιρεία Silsio, που δραστηριοποιείται στον χώρο των φωτοβολταϊκων και εδρεύει στην Βιομηχανική Περιοχή Πατρών (συμφερόντων του επιχειρηματικού ομίλου Κοπέλούζου). «Είναι ένα νέο πλήγμα που δεν μπορούμε να το αντέξουμε, ειδικά σε μια εποχή που η ανεργία στην περιοχή καλπάζει», είπε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση με σκοπό την αποτροπή των απολύσεων.

Επίσης, το Σώμα αποφάσισε να συζητηθεί διεξοδικά σ’ επόμενη συνεδρίαση ερώτηση που είχε κατατεθεί από την περιφερειακή σύμβουλο Γεωργία Ντάτσικα για την κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας και τις πρωτοβουλίες στήριξης ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη την σύσταση Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Πρόεδρος του οποίου εξελέγη, ύστερα από πρόταση του Περιφερειάρχη, ο περιφερειακός σύμβουλος Ευγένιος Μπαλκάμος.

Στην εισήγηση του ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «κάθε χρόνο περίπου 2.000 συμπολίτες μας σ’ όλη την χώρα χάνουν την ζωή τους στην άσφαλτο. Μια μικρή κωμόπολη σβήνεται από τον χάρτη ενώ πολλές χιλιάδες ακόμη είναι εκείνοι που τραυματίζονται βαριά, καθηλώνονται σε αναπηρικά καροτσάκια και ζουν εφ’ όρου ζωής με τις συνέπειες ενός τροχαίου ατυχήματος. Πίσω από τους αριθμούς και τις στατιστικές κρύβεται αμέτρητος πόνος, ανθρώπινες τραγωδίες και δράματα, με ευθεία αναφορά στον κοινωνικό μας ιστό. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εξαιτίας του αναχρονιστικού και επικίνδυνου εθνικού και επαρχιακού οδικού της δικτύου, βρίσκεται μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανάμεσα στις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους υψηλότερους δείκτες τροχαίων ατυχημάτων. Τα θύματα είναι κυρίως νέοι άνθρωποι. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι στις ηλικίες από 15 έως 29 ετών τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου».

«Μπρος σ’ αυτήν την ζοφερή κατάσταση», συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Το ζήτημα της οδικής ασφάλειας, της ευαισθητοποίησης των οδηγών, της πρόληψης, της τήρησης όλων των κανόνων οδικής ασφάλειας που μας επιτρέπουν να φτάσουμε σώοι στον προορισμό μας, είναι υπόθεση όλων μας. Στη Δυτική Ελλάδα οι τρεις κύριοι οδικοί εθνικοί άξονες (Πατρών – Κορίνθου, Πατρών – Πύργου – Καλαμάτας, Αντιρρίου – Ιωαννίνων) παρουσιάζουν τεράστια επικινδυνότητα και κατατάσσονται στις εθνικές οδούς της χώρας με τα περισσότερα θανατηφόρα ή βαριά τροχαία».

Και πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι γνωστό ότι καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες και ασκεί πολλαπλές πιέσεις ώστε τα έργα της «Ολυμπίας» και της «Ιονίας» Οδού, που θ’ αναμορφώσουν άρδην το οδικό μας δίκτυο, να απεμπλακούν και να ολοκληρωθούν στον συντομότερο δυνατόν χρόνο. Η ίδια προσπάθεια καταβάλλεται, παρά τους περιορισμένους πόρους, και για την αναβάθμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου της Δυτικής Ελλάδας. Ωστόσο, πέραν των έργων υποδομής που αναμφίβολα παίζουν βασικό ρόλο στην ενίσχυση του βαθμού οδικής ασφάλειας, υπάρχει η εξίσου κρίσιμη παράμετρος της οδικής συμπεριφοράς, της νοοτροπίας των οδηγών και εν γένει της εμπέδωσης μιας νέας συνείδησης που θα συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ποσοστιαία αναλογία το μεγαλύτερο μέρος των τροχαίων ατυχημάτων σημειώνονται εντός κατοικημένων ζωνών».

Περιγράφοντας τον ρόλο του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας ο κ. Κατσιφάρας ανέφερε ότι «το Συμβούλιο θα μελετά, θα αξιολογεί, θα διαμορφώνει και θα προτείνει συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων και ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας αλλά και με βάση τις γενικότερες πολιτικές που απορρέουν από το Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα 2011-2020. Το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας θα κατατείνει, κυρίως, στην εκπόνηση και παρακολούθηση του Περιφερειακού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 2011-2020 στο οποίο θα εξειδικεύονται οι προτεραιότητες μας σε περιφερειακό επίπεδο και θα τίθενται συγκεκριμένοι ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.