Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

80-90% κάτω η ζήτηση πετρελαίου

Και η βενζίνη με το σταγονόμετρο

Στροφή σε άλλες πηγές θερμότητας. Δ. Κακούρης «Από τα 110 πρατήρια του νομού μόνο το ένα τρίτο έχει προμηθευτεί πετρέλαιο διότι τα υπόλοιπα δεν είχαν παραγγελίες»

Ενόψει του  δύσκολου φετινού χειμώνα ένα  θέμα που προβληματίζει ιδιαίτερα  τους καταναλωτές  είναι η θέρμανση .Σε συνελεύσεις πολυκατοικιών, σε συζητήσεις μεταξύ οικογενειών σχετικά με τα μειωμένα τους έσοδα και τις περικοπές που θα πρέπει να γίνουν στα έξοδά τους, παντού! Στις αλυσιδωτές αλληλεπιδράσεις μιας οικονομίας που πλήττεται καθημερινά, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τους ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων καθώς οι παραγγελίες έχουν μειωθεί δραματικά σε σχέση με πέρυσι.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε σε συνομιλία μας μαζί του και ο κ. Δημοσθένης Κακούρης, πρόεδρος βενζινοπωλών στην Αιτωλοακαρνανία και τη Λευκάδα «Η ζήτηση του πετρελαίου έχει περιοριστεί κατά 85-90% από πέρυσι» επιβεβαιώνει. Υπάρχουν μάλιστα και πρατήρια που δεν έχουν καν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης φέτος καθώς θα πρέπει να δοθεί προκαταβολή από τους πρατηριούχους στις εταιρίες από τις οποίες προμηθεύονται τα καύσιμα και οι βενζινοπώλες, μπροστά στην φετινή άρνηση του κόσμου για την αγορά πετρελαίου ,διστάζουν. «Υπολογίζεται μείωση μεγαλύτερη του 50%.Από αρχές Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα οι παραγγελίες ήταν λιγότερες από 15,μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές.» παρατηρεί η κ. Δώρα Σιδέρη , υπάλληλος σε βενζινάδικο. Και είναι λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι η τιμή έχει φτάσει το 1,33 ευρώ ανά λίτρο από 0.99 που ήταν πέρυσι. Ακόμα και αυτές οι λίγες

πρόεδρος βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας κ. Δημοσθένης Κακούρης

παραγγελίες γίνονται κυρίως από οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά, από ηλικιωμένους ,νηπιαγωγεία και γηροκομεία και δύσκολα ξεπερνούν τα 250 λίτρα όπου οι αντίστοιχες αγορές πέρυσι κυμαίνονταν στον μισό με ένα τόνο, ενώ οι πολυκατοικίες αναμένεται να μείνουν σχεδόν όλες με άδειες δεξαμενές καθ΄ όλη την διάρκεια του χειμώνα.

Παρόμοια η κατάσταση και με την βενζίνη.«Τα 30 ευρώ είναι το νέο φουλάρισμα!»  λέει χαριτολογώντας η ίδια και οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με την αποφυγή της κυκλοφορίας των οχημάτων τους όσο γίνεται.

Σε ότι αφορά το πρόβλημα της θέρμανσης φαίνεται πως καταφεύγουν σε άλλες μεθόδους. Μικροκαταστήματα που πωλούν και είδη θέρμανσης μας επιβεβαιώνουν ότι ο κόσμος ρωτά όλο ένα και περισσότερο για σόμπες και αερόθερμα.Με δυσκολία βέβαια αποφασίζουν την αγορά τους φοβούμενοι ίσως οι περισσότεροι τον αυξημένο λογαριασμό της ΔΕΗ. Κυρίως έχει παρατηρηθεί αύξηση στην αγορά ξυλόσομπας και πιο πολύ στις ενεργειακές που χρειάζονται λιγότερη κατανάλωση ξύλων και θερμαίνουν τον χώρο περισσότερο. «Ναι στρέφονται πολλοί σε αυτή τη λύση και όντως πωλούνται περισσότερες σε σχέση με πέρυσι» μας επιβεβαιώνει ο ιδιοκτήτης  καταστήματος με είδη θέρμανσης κ.Λιάγκας. Ο κόσμος φαίνεται να βλέπει την αγορά ξυλόσομπας σαν μια μικρή και χρήσιμη επένδυση καθώς η αγορά πετρελαίου έχει γίνει πλέον δυσβάσταχτη.

Ζαρκαβέλη Μαρίνα-Eφημερίδα ΓΕΓΟΝΟΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.