Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Aνθρωπιά για τη Λένα

PA070003-300x225Συγκίνησε η υπόθεση της άπορης και άστεγης δημοσιογράφου. Ενδιαφέρον από πολίτες και πρώην συναδέλφους της

Συγκίνηση ακόμα και πέρα από τα όρια του νομού προκάλεσε το δράμα που ζει η κα Λένα, η άπορη πρώην δημοσιογράφος που έχασε πρόσφατα το σπίτι της μετά από μια δικαστική διαμάχη. Μόλις μια μέρα μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, το τηλέφωνο της «Συνείδησης» δέχθηκε πολλές κλήσεις από απλούς πολίτες και δημοσιογράφους που θέλουν, ο καθένας με τον τρόπο του, να βοηθήσουν την άτυχη γυναίκα.

Η κα Λένα, παλιά δημοσιογράφος με καριέρα σε έντυπα ελληνικά αλλά και του εξωτερικού, βγήκε πρόωρα στη σύνταξη εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, ήδη από την παιδική της ηλικία. Η σύνταξή της όμως είναι πολύ χαμηλή, μόλις 340 ευρώ το μήνα, και η ίδια τα βγάζει δύσκολα πέρα. Η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία καλείται να εγκαταλείψει το σπίτι 28 τετραγωνικών στο οποίο κατοικούσε τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά την καθιστά πλέον και άστεγη, καθώς δεν έχει που αλλού να μείνει.

Αφού απευθύνθηκε σε κάποιους φορείς της πολιτείας και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί μια λύση, αποφάσισε να κάνει έκκληση μέσω της εφημερίδας ζητώντας να βρεθεί ένα κοντέινερ ή ένα παλιό τροχόσπιτο, για να το τοποθετήσει σ’ ένα μικρό χωράφι που της ανήκει, ώστε να μείνει μέσα σ’ αυτό και να βγάλει το χειμώνα.

Ένα 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, αρχίσαμε να δεχόμαστε τις πρώτες τηλεφωνικές κλήσεις από πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται για να βοηθήσουν, ακόμα και από άλλους νομούς στους οποίους έφτασε η «Συνείδηση». Καθώς όμως οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους, κάποιοι ζητάνε να έρθουν σε επαφή και με άλλους ανθρώπους οι οποίοι επίσης εκδήλωσαν την πρόθεσή τους για να βοηθήσουν, ώστε να μοιραστούν τα έξοδα. Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική άνεση αλλά έχουν την καρδιά να βοηθήσουν έναν συνάνθρωπό τους που βρέθηκε σε μια δύσκολη κατάσταση, κάνει ακόμα περισσότερο συγκινητική την προσφορά τους.

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν και πολλοί δημοσιογράφοι, πρώην συνάδελφοι της κυρίας Λένας, οι οποίοι αναδημοσίευσαν την έκκλησή της για βοήθεια και κάλεσαν στη «Συνείδηση» για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση αυτή. Μάλιστα, αρκετοί απ’ αυτούς ζήτησαν να έρθουν σε επαφή με την ίδια, προκειμένου να συμβάλλουν και σε άλλες ανάγκες που μπορεί να έχει, πέρα από το πρόβλημα με την κατοικία της. Μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον έχουν δείξει δημοσιογράφοι από την εφημερίδα «Δημοκρατία», την τηλεόραση του «ΣΚΑΙ», την ενημερωτική ιστοσελίδα «briefingnews.gr» και τη διαδικτυακή τηλεόραση του «zougla.gr».

Τηλεφωνήσαμε στην κα Λένα και της είπαμε για την ανταπόκριση που υπάρχει στην έκκλησή της. Ήρθε στα γραφεία της εφημερίδας, με το ηθικό της εμφανώς αναπτερωμένο. Τη ρωτήσαμε πως αισθάνεται και μας είπε τα εξής: «Νοιώθω πολύ συγκινημένη. Εκεί που ένοιωθα ότι δεν έχω κανέναν κι έμεινα χωρίς οικογένεια, βρέθηκαν άνθρωποι καλοσυνάτοι. Με την οικονομική δυσπραγία δεν πίστευα ότι θα υπάρχει ανταπόκριση του κόσμου αλλά τελικά διαψεύστηκα. Από την ώρα που είδα την ανταπόκριση αυτή, έχω αρχίσει να τραγουδάω «Μη ρωτάς το χελιδόνι γιατί η άνοιξη τελειώνει». Τους ευχαριστώ όλους από την καρδιά μου. Μακάρι να μπορούσα να τους ευχαριστήσω όλους έναν-έναν ξεχωριστά από κοντά…»

Το τηλέφωνο συνεχίζει να χτυπάει. Απλοί πολίτες, πρώην συνάδελφοί της, συνεχίζουν να καλούν ζητώντας τρόπους να βοηθήσουν. Αύριο, ο κλητήρας θα χτυπήσει πάλι την πόρτα της κας Λένας ζητώντας της να φύγει από το σπίτι. Η ίδια μας λέει ότι θα αρνηθεί να εγκαταλείψει το σπίτι μέχρι να βρεθεί έστω μια πρόχειρη λύση. «Κάπου να βάλω το κεφάλι μου να μην κρυώνω, μόνο αυτό θέλω…».

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.