Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Aπτόητος ο Σουφλιάς για τον Αχελώο.

Aπτόητος ο Σουφλιάς για τον Αχελώο.

Η λίμνη της Κάρλας και το φράγμα της Γυρτώνης στον νομό Λάρισας πυροδότησαν νέες κόντρες μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά, και του βουλευτή, πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για τα δημόσια έργα, Γιάννη Μαγκριώτη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σουφλιά, ο προϋπολογισμός του έργου του φράγματος της Γυρτώνης, που δημοπρατήθηκε το 2006, είναι 38 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, σε ό,τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά:

Θα έχει μήκος 90 μέτρα, πλάτος 40 μέτρα και ύψος 12 μέτρα, ενώ ο ταμιευτήρας του θα έχει επιφάνεια 1.300 στρέμ. και τα νερά θα προέρχονται από την απορροή του ποταμού Πηνειού και από τη μεταφορά νερών του Αχελώου.

* Τροφοδοτούνται ο ταμιευτήρας της Κάρλας με νερά του ποταμού Πηνειού και οι υφιστάμενες λιμνοδεξαμενές.

Ανακριβείς χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις Σουφλιά, πως τον Μάρτιο του 2010 θα έχει γεμίσει ο ταμιευτήρας με 135 εκ. κυβικά νερού, ο βουλευτής Γιάννης Μαγκριώτης, πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα δημόσια έργα, ο οποίος τόνισε ότι: «Το αντλιοστάσιο του Πηνειού δεν μπορεί να δώσει παραπάνω από 60-70 εκ. κυβικά νερού τον χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν 2 χρόνια περίπου για να γεμίσει η Κάρλα με νερό. Επιπλέον, για να γεμίσει η Κάρλα, προφανώς θα περάσουν τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια».

* «Να υπερασπίζετε την εκτροπή του Αχελώου», παρότρυνε τους εκπροσώπους φορέων και αγρότες, που βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στην Κάρλα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς και κατηγόρησε τις οικολογικές οργανώσεις για «οικολογικό στραβισμό».

Οπως δήλωσε έπειτα από σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η παροχέτευση του 15% των νερών του Αχελώου προς τον θεσσαλικό κάμπο, είναι ένα έργο που προχωρά πλέον χωρίς εμπόδια.

Αναδημοσίευση από εφημερίδα ”Ελευθεροτυπία”

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.