Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020

Κάτοικοι Αγίου Νικήτα Λευκάδας: “Δεν θα ανεχτούμε την επαναμίσθωση της παραλίας Μύλος”

Η Ανοικτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίου Νικήτα Λευκάδας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι “δεν θα ανεχτούμε την επαναμίσθωση της παραλίας Μύλος”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Όπως είχε προγραμματιστεί από την Ανοικτή Συνέλευση Κατοίκων του Αγίου Νικήτα, πραγματοποιήσαμε, το βράδυ της Δευτέρας 19 Αυγούστου, δημόσια παρέμβαση στην πλατεία της αγοράς της Λευκάδας με στόχο την ανάδειξη του ζητήματος της καταπάτησης της παραλίας Μύλος.

Στην παρέμβαση αυτή επιβεβαιώσαμε ότι ο ντόπιος κόσμος γνωρίζει λεπτομερώς το ζήτημα του Μύλου, τάσσεται υπέρ του αγώνα μας, αλλά και θέτει στο τραπέζι συνολικά το ζήτημα της καταπάτησης των δημοσίων χώρων στη Λευκάδα (βλ. πρωτίστως Πόρτο Κατσίκι). Συμφωνήσαμε δε στο γεγονός ότι η απελευθέρωση του Μύλου δημιουργεί προηγούμενο και ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την επανακατάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα του νησιού, απέναντι στη φαρσοκωμωδία που έχουν σκηνοθετήσει Κτηματική Υπηρεσία και επιχειρηματίες.

Ο δημόσιος διάλογος που έλαβε χώρα στην αγορά συμπυκνώθηκε στο ορατό πλέον γεγονός ότι η μη επαναμίσθωση της παραλίας επιφορτίζει το νέο δημοτικό συμβούλιο, ενώ έχει γίνει σαφές ότι δεν θα ανεχτούμε καμία παράταση της καταπάτησης του Μύλου.

Μετά την επιτυχία της δράσης αυτής, οργανωθήκαμε για άλλη μια φορά και το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Αυγούστου παρευρεθήκαμε στον Μύλο. Στόχος μας ήταν η επανοικειοποίηση της παραλίας στην πράξη αλλά και η συγκομιδή των σκουπιδιών εκεί, όπου πλέον χτίζουν βουνά οικολογικής ασυνειδησίας μιας και οι Δήμος/Λιμεναρχείο θυμούνται την παραλία μόνο ως προς τα έσοδα των ομπρελο-ξαπλωστρών. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι τόσο ο Μύλος όσο και ο ίδιος ο Άγιος Νικήτας στηρίζουν αποκλειστικά την καθαριότητα τους στον εθελοντισμό ορισμένων από εμάς.

Κατά τη δημόσια παρέμβαση μας και τη συγκομιδή των σκουπιδιών στον Μύλο βρεθήκαμε μπροστά σε μια ευχάριστη έκπληξη. Δεκάδες ντόπιοι και ξένοι παραθεριστές στάθηκαν στο πλευρό μας και όλοι μαζί, ως συλλογικό πλέον σώμα, μαζέψαμε τα σκουπίδια ενώ έπειτα διαδηλώσαμε γύρω από τις ομπρελο-ξαπλώστρες κάνοντας για άλλη μια φορά κατανοητό ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε το καθεστώς της καταπάτησης της παραλίας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, όπως και με τις περσινές παρεμβάσεις, ότι ένας δημόσιος χώρος παίρνει σάρκα και οστά πρωτίστως με τη φυσική μας παρουσία εκεί.

Καταλήγοντας, θα θέλαμε να μοιραστούμε τα εξής. Στεναχωριόμαστε όταν βλέπουμε την παρθένα παραλία της καρδιάς μας να μετατρέπεται σε άλλη μια βιομηχανία κέρδους και απληστίας. Όπου το όμορφο χάος της αμμουδιάς έδωσε τη θέση του στην αυστηρή διάταξη της ξαπλώστρας κι όπου η διαδοχή των απέραντων αμμόλοφων αντικαταστάθηκε από τη καταναλωτική φαλλικότητα μιας καντίνας. Οργιζόμαστε όταν αντί του γαλάζιου ορίζοντα βλέπουμε τέσσερα πλέον taxi-boat να πηγαίνο-έρχονται με μανία από τον Άγιο Νικήτα, όταν αντί της θαλάσσιας οσμής μυρίζουμε το βρωμερό μαζούτ και όταν αντί του μεταλλικού ήχου του νερού πάνω στο βότσαλο ακούμε τον αέναο βόμβο του πετρέλαιο-κινητήρα.

Ο ώριμος άνθρωπος όμως δεν βυθίζεται ούτε στη στεναχώρια ούτε και στην οργή. Απεναντίας, έχει μάθει να συγκεντρώνει όλο αυτό το φορτίο και να το διοχετεύει στην όρεξη να ζήσει. Αυτό είναι κι ο αγώνας για τον Μύλο. Είναι ο αγώνας για να επαναφέρουμε όλες αυτές τις αισθήσεις που μας κάνουν ανθρώπους κι όχι ακόρεστες μηχανές καταθλιπτικής απόλαυσης. Κι αυτός ο αγώνας είναι ένα ταξίδι που μας αφορά όλους κι όχι μονάχα εμάς που είχαμε το προνόμιο να αγαπήσουμε την παραλία ετούτη.

Αν μη τι άλλο, κατανοούμε ότι η επανοικειοποίηση της παραλίας αυτής θα αντηχήσει και στις επόμενες γενιές, διατηρώντας το ανεκτίμητο δικαίωμα του ελεύθερου Μύλου ακόμα και για αυτούς που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί.

Ας γίνει ξανά και ξανά ξεκάθαρο στο επερχόμενο δημοτικό συμβούλιο ότι δεν θα ανεχτούμε η παραλία Μύλος να βυθιστεί στον βούρκο της ακολασίας. Βήμα-βήμα, από το ξήλωμα της ξαπλώστρας έως και την κατεδάφιση της καντίνας, είμαστε εξ’ αρχής αποφασισμένοι να επανοικειοποιηθούμε την παραλία. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω και θα φτάσουμε μέχρι το τέλος του ορατού σύμπαντος έως ότου να πάρουμε πίσω αυτό που δικαιωματικά ανήκει σε όλους μας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

13 Σχόλια

 1. Ντόπιος

  «Η εμπορευματοποίηση του τουρισμού» είναι δικιά σου έννοια-εφεύρεση φίλε δεξιέ, αλλά η χαζομάρα και η αμορφωσιά είναι συνηθες χαρακτηριστικό του συναφιού σου. Η «εμπορευματοποίηση του Μύλου» από την άλλη στην οποία και αντιτίθενται οι κάτοικοι είναι μια έννοια υπαρκτή. Όλες οι παραλίες της Λευκάδας είναι οργανωμένες/κατακτημένες και ο Μυλος ήταν η τελευταία παρθένα. Και σε πείραξε που οι ντόπιοι, όχι κάποιοι τύποι σαν και του λόγου σου που είναι άσχετοι, πατάνε φρένο στην ισοπέδωση της παραλίας τους; Έλα στο καλό, καληνυχτακιας είσαι.

 2. Παρατηρητής Ζωής

  Αυτό που οι έλληνες δεξιοί προασπίζονται την ιδιωτικοποίηση και την καταπάτηση των δημοσίων χώρων με τόσο πάθος είναι φαινόμενο μοναδικό. Την ελλαδα την οποία τόσο διαφημίζουν ότι αγαπάνε την παραδίδουν ανοικτόχερα στο μικρό ή μεγάλο κεφάλαιο αναδεικνύοντας την διαχρονική αντίφαση στην ίδια τους την οντολογία. Δρουν δηλαδή ως αυτό που είναι: ιδεολογικά (εθνικά) προϊόντα της ίδιας της αναπαραγωγής του ελληνικού κεφαλαίου. Ο φίλος ο Ακης που σχολιάζει από πάνω, ο οποίος δυστυχώς πιθανότατα δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει τις αράδες αυτές, είναι το κλασσικο παράδειγμα δεξιού που συγκεντρώνει πάνω του ολόκληρη την αντίφαση αυτή του ελληνικού εθνικισμού: από τη μια νοιάζεται για την «ελλαδα» ενώ από την άλλη αναγνωρίζει την κυριαρχία του ίδιου του κεφαλαίου που την ξεζουμίζει και την μετατρέπει σε αντικείμενο διαχείρισης των λίγων (με τα φράγκα). Αυτό είναι κι ένα από τα σύγχρονα παραδείγματα που αναδεικνύουν το έθνος ως κατασκευή και υπερβατική έννοια. Κι ας σταματήσουμε εδώ διότι οι φίλοι αναγνώστες της ιδεολογικής κατηγοριας του Ακη μπορεί να πάθουν καμία αναπάντεχη επιληψία. Εύχομαι νίκη στον αγώνα των κατοίκων του Αγίου Νικήτα. Αποτελείτε έμπνευση για όλους μας. Χαιρετισμούς!

 3. Πασοκοτέκτων

  Ρίχνοντας μια ματιά στα προφίλ διαπίστωσα ότι όλοι σας εργάζεστε στο δημόσιο και ξεστομίζετε βλακείες εκ του ασφαλούς. Αν ζούσατε από τον Τουρισμό, τη μοναδική εμπορική δραστηριότητα που διασώθηκε από την ιδεοληψία των ομοιδεατών σας, που συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας ώστε να μπορούν πληρώνονται οι ξεκούραστοι μισθοί και οι πρόωρες συντάξεις σας, αυτές τις κομπλεξικές αρλούμπες περί «εμπορευματοποίησης» δεν θα τις λέγατε!

 4. Δημοσθένης Φίλιππας

  Το να λες την μισή αλήθεια(αυτή που σε βολεύει στον ισχυρισμό σου) είναι βασικό στοιχείο της προπαγάνδας…
  Πρώτος διδάξας ο Γγέμπελς!
  Το να λες το απόλυτο ψεύδος ως αλήθεια τι άραγε μπορεί να είναι;
  Κύριε Πασοκοτέκτων(μιας και αυτό το όνομα επιλέγεις για να γράψεις τις δικές σου αρλούμπες) σε ενημερώνω ότι η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίου Νικήτα αποτελείται από ανθρώπους απ’ολο όλο το επαγγελματικο, μορφωτικο, ιδεολογικο, πολιτικο και κομματικο φάσμα… Με εξαίρεση φυσικά τους νοσταλγούς του Ναζισμου.
  Η πλειοψηφία δε των ανθρώπων αυτών ασχολείται ( και) με τον τουρισμό.
  Ο ισχυρισμός ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι άχρηστοι αποτελεί μια τουλάχιστον ρατσιστική γενίκευση… Αντίστοιχη με το όλοι οι πολιτικοί χρηματίζονται, όλοι οι Γάλλοι είναι βρωμιάρηδες, όλοι οι ταξιτζήδες είναι χοντροί, κοιλαράδες, βλάχοι με μουστάκι και τα λοιπά…
  Μια ταπεινή συμβουλή για την δική σας επαγγελματική σταδιοδρομία… Θα ήταν καλύτερο να μην ακολουθήσετε τον κλάδο των ντετέκτιβ, μυστικών υπηρεσιών και γενικά τον κλάδο του Τζεϊμς Μποντ… Δεν τα καταφέρνετε!

 5. Αη Γκιωτης εργατης

  Εγω ξερω οτι δουλευω στον τουρισμο 10 χρονια. Εργαζομενος, οχι αφεντικο. Ενσημα ουτε για αστειο, ρεπο ουτε κουβεντα, υπερωριες ανταξιες του κανονικου ωραριου και εννοειται απληρωτες και μεροκαματο γενικα της ξεφτιλας γυρω στο 30ευρω. Οπότε μενω χωρις ασφαλιση, κοινωνικη προνοια και ΟΚ την συνταξη την εχω κλειδωσει στο χρονοντουλαπο της ιστοριας. Αυτοι ειναι οι επαγγελματιες του Τουρισμου του Πασοκοβουρλου παραπανω! Αυτοι πλουτιζουν (κοβουν το μινιμουν των αποδειξεων μιας και αναφερθηκε το ΑΕΠ) και εμεις ως εργαζομενοι μενουμε με ενα κομματι ψωμι στο χερι. Αντε γεια ρε που θα μας πεις οτι ο Τουρισμος σωζει τον τοπο. Τις τσεπες τις δικες σου και του “ξαπλωστρα” φουσκωνει. Αντε με τα λαμογια που σχολιαζουν εδω μεσα πισω απο μια οθονη!

 6. Πασοκοτέκτων

  @Αη Γκιωτης εργατης κάνε άλλα 102 χρόνια υπομονή, όπως καρτερικά κάνεις από την Οκτωβριανή Επανάσταση μέχρι σήμερα, και τα συντρόφια σου παραπάνω θα κολεκτιβοποιήσουν τον Τουρισμό για να τρως με χρυσά κουτάλια! χαχαχα

 7. Αη Γκιωτης εργάτης

  Γενικά το αναγνωρίζω οτι προσπαθείς αλλά απο άποψη χιούμορ κι αισθητικής παίρνεις 0/10. Κοιτά να δεις τώρα πως έχει. Σε μια ελληνική κοινωνία όπου το εφοπλιστικό κεφάλαιο ουσιαστικά δεν φορολογείται, όπου τα μικρά αφεντικά εφευρίσκουν συνεχώς τρόπους να μειώνουν την κρατική εισφορά με αποκορύφωμα το μικρό κεφάλαιο στον Τουρισμό που έχει ξεχάσει τι σημαίνει απόδειξη… εσυ και το συνάφι σου φωνάζετε τόσα χρόνια ότι φταίνε οι «τεμπεληδεσ δημόσιοι υπάλληλοι» χαχαχαχαχα. Δηλαδή πέραν του ότι είστε άσχετοι για το πως κυκλοφορεί το κεφάλαιο στο σύγχρονο κράτος, αβαντάρετε τα φραγκάτα λαμόγια του τόπου μας και τους βγάζετε λάδι. Όπως γράφει κι ο φίλος στο φβ, είστε όντως περήφανα αποπαίδια του ελληνικού κεφαλαίου. Εδώ με τα συντρόφια έχουμε ξεκαρδιστεί με την τρεχάλα και τον ιδρώτα που χει φάει το συνάφι σου ως προς το ζήτημα του Μύλου. Γενικα στο δημόσιο διάλογο της Λευκάδας έχετε ισοπεδωθεί και δεν έχουμε ακούσει ούτε ένα καλό επιχείρημα, μόνο κοτσάνες για εισφορές και δημόσιους υπαλλήλους. Περιμένουμε τη στιγμή φέτος που η παραλία δεν θα ξαναμισθωθει και θα επιστρέψετε και επίσημα στον πάτο της πηγαδας απ όπου βγήκατε.

 8. Δημοσθένης Φίλιππας

  Τί εἶναι ἡ πατρίδα μας
  Τί εἶναι ἡ πατρίδα μας; Μὴν εἶν᾿ οἱ κάμποι;
  Μὴν εἶναι τ᾿ ἄσπαρτα ψηλὰ βουνά;
  Μὴν εἶναι ὁ ἥλιος της, ποὺ χρυσολάμπει;
  Μὴν εἶναι τ᾿ ἄστρα της τὰ φωτεινά;

  Μὴν εἶναι κάθε της ρηχὸ ἀκρογιάλι
  καὶ κάθε χώρα της μὲ τὰ χωριά;
  κάθε νησάκι της ποὺ ἀχνὰ προβάλλει,
  κάθε της θάλασσα, κάθε στεριά;

  Μὴν εἶναι τάχατε τὰ ἐρειπωμένα
  ἀρχαία μνημεῖα της χρυσὴ στολή,
  ποὺ ἡ τέχνη ἐφόρεσε καὶ τὸ καθένα
  μία δόξα ἀθάνατη ἀντιλαλεῖ;

  Ὅλα πατρίδα μας! Κι αὐτὰ κι ἐκεῖνα,
  καὶ κάτι πού ῾χουμε μὲς τὴν καρδιὰ
  καὶ λάμπει ἀθώρητο σὰν ἥλιου ἀχτίνα
  καὶ κράζει μέσα μας: Ἐμπρὸς παιδιά!
  Ιωάννης Πολέμης (1862-1924)

  Αν εξαιρέσουμε την αρχαία ελληνική κληρονομιά που για την οποία καμία ευθύνη δεν φέρουμε ούτε έχουμε συμβάλει καθόλου καθώς η μόνη σχέση με τους αρχαίους προγόνους είναι ότι κατοικούμε στον ίδιο τόπο, κάτω από τον ίδιο φως και μέσα στο ίδιο… (με ένα τρόπο) φυσικό περιβάλλον… Αν εξαιρέσουμε λοιπόν την αρχαία ελληνική κληρονομιά και τα μνημεία αυτής ο πρώτος και κύριος λόγος που κάποιος επισκέπτεται την χώρα μας είναι η ομορφιά του ελληνικου φυσικού τοπίου!
  Τα βουνά, οι θάλασσες, οι παραλίες, οι καμποι, τα δάση, τα ποτάμια, οι λίμνες, τα νησιά και τα λοιπά… Το τουριστικό προϊόν της χώρας εκτός από το κομμάτι της αρχαίας ελληνικής ιστορίας (για το οποίο δεν μπορείς να κάνεις τίποτα κύριε πασοκοτέκτων) είναι το φυσικό της περιβάλλον!!! Αυτό πουλάει και αυτό διαφημίζεις… Και μετά έρχονται όλα τα άλλα… Υπηρεσίες, διασκέδαση, αγορές, κουζίνα… Αν ακόμα δεν κατάλαβες πουλάμε φύση…. Και σ’αυτους που την πουλάμε μπορούν και θέλουν να την αγοράσουν ακριβά… Δεν έρχονται εδώ για τα ωραία σου μάτια και την αισθητική σου, την καθαριότητα, την ευγένεια ,τους τρόπους, την κουλτούρα σου…
  Άρα η παραπάνω δράση μας βοηθάει εσένα και τ’ αφεντικά σου ή εσένα ακόμα πιο πολύ αν είσαι αφεντικό…
  Δεν σε βοηθάει μόνο αν είσαι ο καντινοξαπλώστρας!
  Αυτά είναι η πατρίδα μας κύριε πασοκοτέκτων… Και κάτι που χουμε μες την καρδιά και λάμπει αθωρητο σαν ηλίου ακτίνα και κράζει μέσα μας που δεν μπορείς να το καταλάβεις γιατί δεν το έχεις νιώσει ποτέ και λέγεται αγάπη για την πατρίδα, αγάπη για τον τόπο μας, αγάπη για τις επόμενες γενιές που έρχονται (ναι και για τα παιδιά σου πασοκοτεκτωνα) αγάπη για τους ανθρώπους, τα ζώα και τη φύση!
  Αγάπη που δεν έχει να κάνει με δεξιούς ή αριστερούς… Δεν έχει να κάνει με προσωπικό συμφέρον αλλά με συνολικό….
  Σου εύχομαι λοιπόν κάποτε να την νιώσεις αυτή την αγάπη και τότε θα σε καλοδεχτούμε στην συντροφιά μας.

 9. Πασοκοτέκτων

  Σύντροφοι κάντε υπομονή άλλα 102 χρόνια! Όπου να ‘ναι ο Καπιταλισμός καταρρέει! χαχαχαχα Ρε τι πλάκα έχουν ετούτοι!! χαχαχαχαχα

 10. Αη Κιτας

  Πρωτοι οι ελλινες δεξιουληδες στο πληκτρολόγιο. Σας έδωσε μεγάλη ανάσα το ιντερνετς. Εκτός από Οκτωβριανή επανάσταση γκουγκλαρε «Μελιγαλάς» να θυμηθείς τα παππουδια σου. Εβιβες

 11. Ροδα τσαντα και κοπανα τους φασιστες

  Akis Roditis βριζεις και λασπωνεις τους Αη Γκιωτες δημοσια με ονομα και προσωπο, παλικαρατα! Τουλαχιστον το πασοκοτεκνο ξερει και κρυβεται πισω απ την ανωνυμια του πληκτρολογιου. Και απο τις φωτό σου βλέπουμε προτιμας τον Αη Νικητα για μπανακι! Απορουμε αν ξαναπας και σε παρουν γραμμη τι θα ακολουθησει! Εγω στη θεση σου θα ‘χα τσουτσουριασει λιγο.

 12. Δημοσθένης Φίλιππας

  Τίποτα δεν θα ακολουθήσει ρόδα τσάντα και κοπάνα.
  Και σε παρακαλώ πολύ να λείπουν αυτά τα σχόλια!
  Όσο περνάει από το χέρι μου δεν θα ανεχθώ απειλές και θα είμαι ο πρώτος που θα υπερασπιστεί τον παραπάνω κύριο.
  Ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει ότι θέλει και αυτό που λέει τον χαρακτηρίζει.
  Επίσης η διεκδίκηση και η δράση δεν έχει κομματικό χαρακτήρα…ιδεολογικό,πολιτικό ναι… Όχι κομματικό… Ξεκολλάτε το μυαλό σας από τους καλούς και τους κακούς, τους αριστερούς και τους δεξιούς, τους Μελιγαλάδες και το Γράμμο και το Βίτσι!
  Τελειώσαμε μ’αυτα ευτυχώς.
  Ας συγχωρέσουμε κι ας συγχωρεθούμε!
  Αν δεν μπορείτε να κάτσετε στα σπίτια σας και οι μεν και οι δε!

  Τώρα
  Κύριε πασοκοτέκτων ο αριθμός, ο πλούτος, το βάθος το απύθμενο, η ουσία, η αξιοζήλευτη ανάλυση, το μέγεθος και η σοβαρότητα των επιχειρημάτων που παραθέτετε παραπάνω είναι αποστομοτικά τόσο ειδικά όσο και γενικά!
  Και φυσικά δεν μπορώ να λησμονήσω τον τρόπο με τον οποίο τα εξηγήσατε όλα αυτά!
  Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να συμφωνήσω μαζί σας!
  Έχετε απόλυτο δίκιο!
  Επίσης καταλαβαίνω ότι εκτός από υπερφυσική ευφυΐα διαθέτετε και προφητικές-μαντικές ικανότητες… Ως άλλος μάντης Τειρεσίας, ως νέα Κασσάνδρα αναγγέλλετε την πτώση του καπιταλισμού σε άλλα 102 χρόνια, το 2121 δηλαδή, που θα συμπέσει με τους εορτασμούς των 300 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και είναι και νούμερο σημαδιακό… Δύο φορές 21… Ααααα…τώρα το κατάλαβα.. Γι αυτό και τα χρυσά κουταλιά… Θα τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα… Μάλλον στο καινούργιο καζίνο του Ελληνικού… Ε; μεγάλε δάσκαλε;
  Επίσης 102 είναι τα χρόνια που μας χωρίζουν από την οκτωβριανη επανάσταση του 1917 (1917+102=2019)
  Αν δεν βρίσκεστε σε απόλυτη σύγχυση είστε πολύ μπροστά ω μεγάλε μυστη!
  Σας ευχαριστούμε και αναμένουμε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.