Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Αγωνία για τα σημερινά κρούσματα: Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για νέο σκληρό lockdown

Αγωνία για τα σημερινά κρούσματα: Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για νέο σκληρό lockdown

Κοντά σε νέο σκληρό lockdown η χώρα αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων – Τετραψήφιος αναμένεται ο σημερινός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού

Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες, καθώς η άνοδος των κρουσμάτων κορονοϊού αναμένεται να αποτελέσουν το τελικό κριτήριο των αποφάσεων για την αυστηροποίηση ή μη των μέτρων κατά της διασποράς του ιού. Σε περίπτωση που τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά συνεχίζουν να αυξάνονται ανησυχητικά, δεν αποκλείεται να πέσει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο ενός νέου σκληρού lockdown σε ολόκληρη τη χώρα.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης αναφέρουν σε όλους τους τόνους πως όλες οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας και πως καθημερινά εξετάζονται όλα τα νέα δεδομένα. Κάθε ένας από τους δείκτες που εξετάζουν οι ειδικοί έχουν ανοδική τάση ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας ξεπέρασε το 1. Συνεπώς στο τέλος της εβδομάδας παρά τις διαβεβαιώσεις Ταραντίλη πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη που να δικαιολογεί αυστηρότερα μέτρα, δεν αποκλείεται να παρθεί η απόφαση για lockdown τύπου Μαρτίου στη χώρα.

Οι ειδικοί αναμένεται να κάνουν τις εισηγήσεις τους ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά καθώς δεν έχει διαπιστωθεί μεταδοτικότητα ενώ εστίαση και γυμναστήρια θα συνεχίσουν να παραμένουν κλειστά.

Η Αττική κρίνει τις αποφάσεις

Βαρόμετρο στις εξελίξεις, θα αποτελέσουν οι νέες μολύνσεις που θα εντοπιστούν στην Αττική, η οποία βρίσκεται ήδη στο “κόκκινο”, αλλά και τα κρούσματα της μετάλλαξης του ιού που θα καταγραφούν.To πιθανό τρίτο κύμα επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα απασχολεί ιδιαιτέρως το υπουργείο Υγείας, το οποίο προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο ενώ προβληματισμός επικρατεί για την εικόνα της Αττικής ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

Στη σύσκεψη της Δευτέρας που έγινε στο υπ. Υγείας τέθηκε το ζητούμενο να υπάρξει ετοιμότητα σε όλη τη χώρα τόσο σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση όσο και στην ετοιμότητα του συστήματος υγείας. Το γεγονός που ανησύχησε όσους συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, είναι ότι καθημερινά έχουμε πλέον 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Σε επιφυλακή είναι οι υγειονομικές αρχές και για τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που εντοπίζονται στη χώρα, τα οποία αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

“Τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων σήμερα”

Τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ιδιατέρως ανησυχητικά. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, έκρουσε τον “κώδωνα του κινδύνου” για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού για σήμερα, Τρίτη.

“Είναι πολύ πιθανό σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και ακριβώς γι’ αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση να τηρούμε τα μέτρα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος ΕΟΔΥ.

“Ενδεχόμενο σκληρό lockdown θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας”

“Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown”, επεσήμανε το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. Διευκρίνισε πάντως, ότι η εξέλιξη της επιδημίας “είναι καθαρά δυναμικό φαινόμενο, τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά, εξετάζονται σαφώς μέρα – μέρα, και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα – εβδομάδα”.

“Σήμερα που μιλάμε δε θα οδηγηθούμε σε σκληρό λοκντάουν, αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί την επομένη” ξεκαθάρισε.

“Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία λαμβάνοντας υπόψη θέματα οικονομίας και θέματα εκπαίδευσης. Είμαστε κυβέρνηση που λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα, και το θέμα είναι να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα στις νέες συνθήκες” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποσαφηνίζοντας ότι οι εισηγήσεις της επιτροπής λαμβάνονται υπόψη με βάση την πλειοψηφία της επιτροπής.

“Δεν είμαι μεγάλη ακόμα η επιβάρυνση του ΕΣΥ παίζει όμως ρόλο στη λήψη των αποφάσεων” σημείωσε.

Πηγή: thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.