Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Αγρίνιο-11η Ιουνίου: Απέτισε φόρο τιμής στους Ήρωες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (φωτό)

Αγρίνιο-11η Ιουνίου: Απέτισε φόρο τιμής στους Ήρωες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (φωτό)

Σε εξέλιξη είναι η επίσκεψη στο Αγρίνιο της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις της επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους (11η Ιουνίου 1821).

Οι εκδηλώσεις από φέτος λαμβάνουν χώρα με όλες τις τιμές καθώς συμπίπτουν και με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ενώ πρόκειται για μια από τις ελάχιστες επίσημες επισκέψεις Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγρίνιο κατά τη Μεταπολίτευση.

Η Πρόεδρος αφίχθη στις 11:00 στη Μητρόπολη για τη Δοξολογία και έμπροσθεν του ναού την υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός.

Κατά την υποδοχή της πολύς κόσμος βρισκόταν στους δρόμους πέριξ της Μητρόπολης, τιμές απέδωσε άγημα του Πεζικού και η μπάντα του Στρατού ανέκρουσε τον εθνικό ύμνο ενώ ήχησαν και οι καμπάνες. Στην οδό Τσικνιά εξάλλου παρατάχθηκαν σημαιοφόροι σχολείων.

Η Δοξολογία τελέστηκε ακολουθώντας τα αυστηρά μέτρα που προβλέπονται για την πανδημία και το «παρών» έδωσε συγκεκριμένος αριθμός ατόμων, όπως βουλευτές, δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας, εκπρόσωποι παρατάξεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Φορέων. Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Σπήλιος Λιβανός. Παρόντες  οι Βουλευτές Κ. Καραγκούνης ,Γ. Βαρεμένος, Θ. Μωραΐτης, Δ. Κωνσταντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος Ν. Φαρμάκης, ο Υποστράτηγος Λ. Γιοβάνης, οι Δήμαρχοι Κ. Λύρος, Σπ. Κωνσταντάρας, Γ. Κατσούλας, Γ. Αποστολάκης, Γ. Τριανταφυλλάκης,  Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές και εκπρόσωποι φορέων και  συλλόγων της πόλης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η ιστορικός Ανθή Παπαθανασίου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Για τη δικαιοσύνη του παρόντος και για τη δικαιοσύνη των αιώνων, το προσκλητήριο των ηρώων, στη λαμπρή τούτη στιγμή: Γιωργάκης Νικολού Βαρνακιώτης, Αλεξάκης Βλαχόπουλος, Γιώτης Βαρνακιώτης, Γιαννάκης Στάϊκος, Θοδωράκης Γρίβας, Γώγος Μπακόλας, Ανδρέας Ίσκος, Δημήτρης Μακρής,  Κώστας Σαδήμας, Σωτήρης Κοτζαμάνης, Πέτρος Ντόβας, Αναγνώστης Καραγιάννης. Όλοι αυτοί, τα μεγάλα πρόσωπα της Αρχής μας! Και έσμιξαν με τους άλλους Μεγάλους της Επανάστασης του 1821  και ακολούθησαν τη δημιουργική της πορεία.  Όλοι μαζί, μίλησαν με το καργιοφίλι και την ασημένια πάλα, εγείροντας σε διαρκή χρόνο, την ένταση μιας φλόγας, για Αρετή και Ελευθερία».

Αμέσως μετά, η κ. Κ. Σακελλαροπούλου συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου μετέβησαν στο Μνημείο Πεσόντων διασχίζοντας την οδό Τσικνιά. Κατά μήκος της οδού είχαν στοιχηθεί μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Αγρινίου μαζί με μέλη παραδοσιακών συγκροτημάτων της πόλης.

Στην πλατεία Μαρίας Δημάδη τελέστηκε επιμνημόσυνη  από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και  ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.