Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Αγρίνιο 2010-2020: Αδράνεια, μετανάστευση, οικονομική κρίση, μόνο Ιόνια Οδός, Παναιτωλικός στην Super League και τίποτε άλλο

Αγρίνιο 2010-2020: Αδράνεια, μετανάστευση, οικονομική κρίση, μόνο Ιόνια Οδός, Παναιτωλικός στην Super League και τίποτε άλλο

Του Λίνου Υφαντή,

Αν και το καταλάβαμε αργά σε 10 μέρες αλλάζουμε δεκαετία. Εύλογα λοιπόν θα αρχίσουν οι ανασκοπήσεις της δεκαετίας σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο. Η οικονομική κρίση, τα μνημόνια και τα απόνερα τους θα κυριαρχούν. Μαζί με αυτά έρχεται η γεωπολιτική κρίση και η Τουρκία που μας κάνει προσωρινά να τα ξεχνάμε.

Το τι συμβαίνει πανελλαδικά έχει αντανάκλαση και στην τοπική μας κοινωνία. Βέβαια στην περίπτωση μιας πόλης, που δεν αναπτύχθηκε καθόλου όπως στο Αγρίνιο, η αντανάκλαση των οικονομικών φαινομένων ήταν πολύ χειρότερη. Τι κάναμε ως Αγρίνιο αυτή τη δεκαετία για νέες δουλειές; Τίποτε απολύτως.Αν εξαιρέσει κανείς νησίδες πεφωτισμένων που πάλεψαν μόνοι τους και στήσαν τις επιχειρήσεις τους, που άντεξαν στην κρίση, κάναμε το απόλυτο μηδενικό. Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν η μετανάστευση νέων. Θα πει κανείς πάντοτε υπήρχε. Αν τα Αγρινιωτάκια φεύγανε τη δεκαετία του ’60 και του ’70 για να δουλέψουν μεροκάματο στην Αθήνα ή το 2000 στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα πάλι στην Αθήνα, τη δεκαετία 2010-2020  φεύγαν για το εξωτερικό. Φυσικά δεν είναι μόνο οι γιατροί, οι μηχανικοί και κάποιες συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως επικρατούσε να λέγεται. Πόσοι από μας ξαφνικά χάνονταν από ανάμεσα μας, τους βλέπαμε μερικά από μερικούς μήνες και μαθαίναμε ότι ήταν βαφείς σκαφών στην Ολλανδία ή ελαιοχρωματιστές στη Βόρεια Ευρώπη  ή αλλού;

Η ανάπτυξη Τριχωνίδας δεν έγινε, ο πρωτογενής τομέας -πέρα από μερικούς πεφωτισμένους που εκσυχρονίστηκαν -ρήμαξε τον μικρό κλήρο και μείναμε στις αυταπάτες του τουρισμού. Όλη αυτή η κατάσταση άφησε τον τόπο μας να φυτοζωεί. Οι υπόλοιποι  παραμένοντες να αγωνίζονται να κρατήσουν τα κεκτημένα: Πανεπιστήμια, δρόμους, έργα κτλ κτλ.

Μόνη φωτεινή εξαίρεση η Ιονία Οδός, έργαρα που έφερε την πόλη μας 2,5 ώρες κοντά στην Αθήνα και εκτός απομόνωσης. Ακόμα και αυτή όμως πέρασε έξω από την πόλη μας, τουλάχιστον όμως ήταν το πιο συνταρακτικό σαν υποδομή που έγινε την δεκαετία αυτή. ¨Ήταν όμως το μόνο.

Άλλη φωτεινή εξαίρεση που επίσης έβγαλε την πόλη από την απομόνωση  είναι η άνοδος του Παναιτωλικού στην Super League μετά από 34 χρόνια. Η Ιόνια οδός δεν έφτανε από μόνη της για να μην μπερδεύουν το Αιγίνιο με το Αγρίνιο στη Βόρεια Ελλάδα ή ότι το Αγρίνιο δεν είναι στην Πελοπόννησο, όπως νόμιζαν κάποιοι τη δεκαετία το ’90. Έφτανε και το κοινωνικό κομμάτι του σαλονιού της Super League, της Α΄κατηγορίας του ποδοσφαίρου. Ας βρίσκεται το ποδόσφαιρο σε ύφεση και απομυθοποίηση συνολικά την εποχή των μνημονίων και της κρίσης.

Κάπως έτσι λοιπόν είδε τα τελευταία 10 χρόνια ένας συμπολίτης σας που επέλεξε συνειδητά και με αγάπη για τον τόπο του να περάσει την τρίτη δεκαετία της ζωής του εδώ.Ας ελπίσουμε στο μέλλον σε ένα μόνο πράγμα: Ότι οι αδράνειες πάντα κυοφορούν μεγάλες αλλαγές…

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

 1. lefteris

  Μη φοβάστε ρεεεεεεε! Τώρα ήρθε ο μεγάλος, ο τεράστιος, ο δεν είναι βόας δεν είναι κροταλίας, είναι ο Κουλης ο μεσιας!

 2. Ανώνυμος

  ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΓΙΝΑΝ.ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ ΚΑΙ ΕΤΡΕΞΕ ΤΗΝ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ.

 3. Μάριος

  Κύριε Υφαντή έχω κατά καιρούς διαβάσει αρκετά άρθρα σας τα οποία τα μου άρεσαν. Δεν ξέρω αν σας ενδιαφέρει η άποψη ενός αγνώστου σε εσάς ανθρώπου και συμπολίτη, ο οποίος και ο ίδιος επέλεξε να μην φύγει από τον τόπο του, την τριτη δεκαετία της ζωής του… αλλά θα σας την γράψω. Ο τρόπος που πλέον διαβάζω τα άρθρα σας έχει αλλάξει , ομολογώ ότι η επιλογή σας να συστρατευθείτε και να ακολουθήσετε στις δημοτικές εκλογές, ανθρώπους που εχουν την μεγαλύτερη ευθύνη για τον δρόμο που έχουμε πάρει ως Αιτωλοακαρνανία , γενικά μου φανέρωσε πως είστε ενας από αυτούς ..που απλά προσπάθησε και προσπαθεί μέσα από ωραία (ομολογουμένως πολλές φορές ) άρθρα, να γίνει γνωστός και να παρει στην συνέχεια ένα κομματάκι δήθεν εξουσίας. Σίγουρα έχετε το δικαίωμα να παλέψετε για τον τοπο μας και να διεκδικήσετε πολλά περισσότερα μεσα από την τοπική αυτοδιοίκηση , άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν πολλοί νεοσωτήρες, αλλά όχι με αυτούς … και όταν λέω αυτούς δεν εννοώ μόνο την παράταξη την οποία στηρίξατε, αλλά και αυτούς που επανεξελέγησαν. Θα μπορούσατε να βρείτε δέκα σωστούς και καθαρούς ανθρώπους να προσπαθήσετε για το καλό… πλεον δεν μπορείτε να αφήνετε νοήματα στα άρθρα σας , γιατί είναι ξεκάθαρο το τι εξυπηρετούν. Κρίμα .

 4. Ανώνυμος

  ΠΟΣΟ ΕΝΟΧΛΕΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΔΩΣΕ ΨΩΜΙ ΣΕ ΦΤΩΧΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ.

 5. Ανώνυμος

  ΑΓΡΙΝΙΟ,ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ Σ΄ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ !!ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΘΥΜΟ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΔΟΜΕΝΟ……………. CHRISTOS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.