Το νεοσύσταστο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας που εδρεύει στο Αγρίνιο, ως ένα από τα τέσσερα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, θα λειτουργήσει για πρώτη ακαδημαϊκή σεζόν με ελάχιστους πρωτοετείς. Μάλιστα ουδείς εξ αυτών αποφοίτησε από Γενικό Λύκειο, γεγονός που έφερε το τμήμα την κορυφή της αρνητικής δημοσιότητας.
Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος σε ένα κείμενο-καταπέλτη κάνουν λόγο για «εκκωφαντική αποτυχία ενός αμφίβολου σχεδιασμού» επισημαίνοντας πως το τμήμα δεν δημιουργήθηκε σε «λευκό χαρτί» αφού το Πανεπιστήμιο Πατρών εισηγήθηκε και το ΥΠΑΙΘ μετεξέλιξε ένα πολυτεχνικό τμήμα σε γεωπονικό!
Σημειώνουν μάλιστα πως η ουσία βρίσκεται στο ότι ο πειραματισμός αυτός έγινε χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς να ληφθεί υπόψιν η άποψη των ενδιαφερόμενων μελών του Τμήματος και χωρίς εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά.
Επισημαίνουν εξάλλου πως «η αποτυχία αυτή τη φορά έχει όνομα»: «Συγκεκριμένα, τα μέλη της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΠΠ που το σχεδίασαν με τον τρόπο που το σχεδίασαν και τους συμβιβασμούς που έκαναν, τα μέλη της Συγκλήτου του ΠΠ που το ψήφισαν παρά τις αντιρρήσεις και τις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν, την Πρυτανική Αρχή του ΠΠ που ήταν ο ιθύνων νους και η βασική οργανωτική δύναμη του εγχειρήματος, την ΕΘΑΑΕ που ενέκρινε αβρόχοις ποσί το σχέδιο και τους αρμόδιους Υπουργό και Υφυπουργό Παιδείας που εν τέλει ίδρυσαν αυτό το Τμήμα βαπτίζοντας τους μηχανικούς γεωπόνους και νομοθέτησαν κωμικοτραγικές καταστάσεις όπως την απονομή διπλώματος μηχανικού περιβάλλοντος από την Γεωπονική Σχολή του ΠΠ».
Η ανακοίνωση:
Η εκκωφαντική αποτυχία ενός αμφίβολου σχεδιασμού
Τα αποτελέσματα εισαγωγής υποψηφίων που ανακοινώθηκαν στις 27/7/2023, κατέδειξαν αδιαμφισβήτητα την αποτυχία της «ισχυρής γεωπονικής σχολής στην Αιτωλοακαρνανία», έτσι όπως την εισηγήθηκε το Πανεπιστήμιο Πατρών (ΠΠ)και τη θεσμοθέτησε το ΥΠΑΙΘ: συνολικά 126 φοιτητές προερχόμενοι από το ΓΕΛ εισήχθησαν στα 4 τμήματα της Γεωπονικής Σχολής με έδρα το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι, και επιπλέον 54 φοιτητές από το ΕΠΑΛ με ειδικές εξετάσεις. Ειδικότερα, στο νεοσύστατο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας με έδρα το Αγρίνιο εισάγονται 0 (μηδέν) φοιτητές από τα ΓΕΛ και 13 από τα ΕΠΑΛ.
Το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας δεν δημιουργήθηκε σε «λευκό χαρτί» αφού το ΠΠ εισηγήθηκε και το ΥΠΑΙΘ μετεξέλιξε ένα πολυτεχνικό τμήμα σε γεωπονικό! Συγκεκριμένα, πρόκειται για μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού που εκπόνησε το ΠΠ κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, στη συνέχεια ψηφίστηκε από την Σύγκλητο, εγκρίθηκε από την ΕΘΑΑΕ και νομοθετήθηκε από το ΥΠΑΙΘ, παρότι θεωρητικώς υπεύθυνος για την διάρθρωση των Ιδρυμάτων και για τον εθνικό σχεδιασμό για την Παιδεία είναι η εκλεγμένη κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος απορροφήθηκε από το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας το οποίο ταυτοχρόνως ιδρύθηκε.
Πέραν αυτών, η ουσία βρίσκεται στο ότι ο πειραματισμός αυτός έγινε χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς να ληφθεί υπόψιν η άποψη των ενδιαφερόμενων μελών του Τμήματος και χωρίς εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά. Αντιρρήσεις και αιτιάσεις επί του σχεδίου του στρατηγικού σχεδιασμού διατυπώθηκαν από το τμήμα μας ήδη από τότε (26/2/2021), όπου σε κατά πλειοψηφία απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, επισημαίναμε πως «… Το σχέδιο χαρακτηρίζεται από ελλιπή καταγραφή των δεδομένων, ασάφεια στις προτάσεις του καθώς επίσης και από έλλειψη ακαδημαϊκής, κοινωνικής και τεχνοκρατικής τεκμηρίωσης για τις λύσεις που προτείνονται σε αυτό. Επίσης, επισημαίνεται ότι το σχέδιο προέκυψε χωρίς να έχει προηγηθεί καμία σχετική απόφαση των συνελεύσεων των σχετιζόμενων τμημάτων …» και παρακάτω «…[η Γενική Συνέλευση] διαπιστώνει ότι το Tμήμα «Αειφορικής Γεωργίας» που προτείνεται να απορροφήσει το Tμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος δεν είναι βιώσιμο…» (ολόκληρη η τότε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος εδώ: http://www.env.upatras.gr/…/atta…/apofasi_synelefsis.pdf )
Δεν μας άκουσε κανένας…
Και με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων Εξετάσεων, δυστυχώς οι προβλέψεις μας επιβεβαιώθηκαν. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε το λειψό υφιστάμενο προσωπικό του Τμήματος να οργανώσει ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα σπουδών σε ένα άγνωστο εν πολλοίς εκπαιδευτικό πεδίο, να προσδώσει καινοτομικό χαρακτήρα σε αυτό το ασαφούς τίτλου Τμήμα, να διαφημίσει την έννοια της αειφορίας στην κοινωνία διαμέσου κύκλου ομιλιών, να παράξει ερευνητικό έργο σε κατάσταση μετασχηματισμού του ερευνητικού του πεδίου και συνεπαγόμενων αυτού δυσχερειών νομοθετικού χαρακτήρα.
Όμως, η αποτυχία αυτή τη φορά έχει όνομα. Συγκεκριμένα, τα μέλη της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΠΠ που το σχεδίασαν με τον τρόπο που το σχεδίασαν και τους συμβιβασμούς που έκαναν, τα μέλη της Συγκλήτου του ΠΠ που το ψήφισαν παρά τις αντιρρήσεις και τις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν, την Πρυτανική Αρχή του ΠΠ που ήταν ο ιθύνων νους και η βασική οργανωτική δύναμη του εγχειρήματος, την ΕΘΑΑΕ που ενέκρινε αβρόχοις ποσί το σχέδιο και τους αρμόδιους Υπουργό και Υφυπουργό Παιδείας που εν τέλει ίδρυσαν αυτό το Τμήμα βαπτίζοντας τους μηχανικούς γεωπόνους και νομοθέτησαν κωμικοτραγικές καταστάσεις όπως την απονομή διπλώματος μηχανικού περιβάλλοντος από την Γεωπονική Σχολή του ΠΠ.
Τώρα όμως, ο κόμπος των αέναων σχεδιασμών επί χάρτου έφτασε στο χτένι των μηδενικών φοιτητών. Αρκετά λοιπόν με τους πειραματισμούς. Τρία διαφορετικά ιδρύματα με επτά διαφορετικούς πρυτάνεις και οκτώ κυβερνήσεις με 14 υπουργούς παιδείας έχουν πειραματιστεί με τις καριέρες, το ακαδημαϊκό κύρος και εν τέλει με τις ζωές μας. Απαιτούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τις Πρυτανικές Αρχές προκειμένου να βρεθεί από κοινού μια βιώσιμη λύση για όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας του Τμήματός μας (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικοί).
Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας
Αντωνοπούλου Γεωργία
Αντωνοπούλου Μαρία
Ζώτος Αναστάσιος
Κουτελιέρης Φραγκίσκος
Κούτσιας Νίκος
Τεκερλεκοπούλου Αθανασία
Τσιάμης Γιώργος
Φωτιάδη Αγγελική
12 Σχόλια
Η πικρή αλήθεια είναι ότι, ποτέ οι τοπικές αρχές (βουλευτικες, δημοτικες), δεν στήριξαν όσο έπρεπε τα τοπικά πανεπιστημιακά τμήματα, ειδικά στο Αγρίνιο. Απαράδεκτο το γεγονός οτι, από τη δεκαετία του ’80, όταν (επίσης χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό), πρωτοιδρυθηκε πανεπιστημιακή σχολή στο Αγρίνιο, μέχρι σήμερα, σχεδόν 35 χρόνια μετά, δεν υπάρχουν μόνιμες φοιτητικές εστίες, και λοιπες πανεπιστημιακες εγκαταστάσεις (είχε προταθεί – πολύ σωστά – χώρος του πολιτικού αεροδρομίου στο Δοκιμι). Η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει τους βουλευτές, που δεν διεκδίκησαν δυναμικά ότι αναλογούσε στην πόλη, δεν “χτύπησαν το χέρι στο πολιτικό τραπέζι”, ποιουμενοι την νησσαν, στις ορέξεις των γειτόνων μας, ποιος ξέρει με ποια πολιτικά ανταλλάγματα…. Αλλά και τις δημοτικές αρχές, που άφησαν τις κατά καιρούς (πρόχειρες, το ξαναεπισημαινουμε), ιδρυθεισες σχολές, εύκολη λεία, κυρίως για την Πάτρα, αλλά και τα Γιάννενα. Και έρχεται σήμερα ο κ. Πρύτανης, να μας μεμφθει για τις υποδομές (δικαίως, αν δεν ήταν σκανδαλωδώς υποκριτικές οι αιτιάσεις του). Και δεν μιλάμε για το συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά για το θεσμό της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών, που όλα αυτά τα χρόνια, με μεθοδικότητα και προκλητικότητα, διέφθειρε στην αρχή, και στη συνέχεια “άρπαζε” κατά το δοκούν τα τμήματα, το ένα μετά το άλλο! Δεν ξεχναμε την καθοδηγουμενη και υποκριτική “αγανάκτηση” φοιτητών και καθηγητων, που “διερρηγνυαν τα ιμάτια τους” (η κάθε πλευρά για το δικό της λόγο), έχοντας ως “μοτό” ότι το Αγρίνιο δεν προσφέρεται για έδρα πανεπιστημιακών σχολών, γιατί, για τους μεν δεν διέθετε υποδομες για “φοιτητική ζωή” και για τους δε, δεν διεθετε…. ικανό αριθμό φοιτητών (πρωτοφανή κριτηρια!!!!!). Όμως, εμείς αφήσαμε ανοικτή την κερκόπορτα, με τις προχειρότητες και την ανύπαρκτη πολιτική μας στάση. Έπρεπε, από δεκαετίας, τουλαχιστον, να λειτουργούν σύγχρονες φοιτητικές υποδομές, πλήρως, ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολογία και αμφισβήτηση. Αν δεν είναι έτσι τα πράγματα / γεγονότα, πως είναι; Ας ανοίξει ΤΩΡΑ η συζήτηση για ορθολογικό προγραμματισμό, γιατί οσονουπω, για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ίσως αλλάξει το καθεστώς και θα μπορεί μια πόλη με υποδομές, να ιδρύσει τμήματα, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, αρκεί να μπορεί να τα στηρίξει οικονομικά και να έχει σύγχρονα και ουσιαστικά τμήματα, ανταποκρινόμενα στη σημερινη εποχή, ώστε και τα πτυχία να έχουν την ανάλογη βαρύτητα για επαγγελματική αποκατάσταση. Και το Αγρίνιο / Αιτωλοακαρνανία, σίγουρα διαθέτουν πολύ σοβαρά και σύγχρονα αντικείμενα πανεπιστημιακής διδασκαλίας. Ή δεν είναι έτσι;
Τμήματα και σχολές που δεν έπρεπε καν να υφίσταται και να πως τους συμπεριφέρεται η πραγματικότητα. Με το ζόρι να λειτουργούν για να δουλέψουν κάποιοι διδακτορικοί και να πάρουμε κάνα νοίκι; Σχολές μόνο σε Πάτρα, Γιάννενα στην περιοχή μας. Δεν σηκώνει στο Αγρίνιο. Δεν είναι πανάκεια το πανεπιστήμιο για την όποια αναπτυξη.
Εγώ από περισυ φώναζα να μη φύγει τι Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας διότι ήταν τόσο μόνο με σίγουρους φοιτητές. Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς κ μάσησαν την καραμέλα ότι θα ιδρυόταν και καινούριο τμήμα.. Πάρτε τώρα 10 φοιτητές εκεί στο Αγρίνιο έτσι για να μην παραπονιέστε.
@Αιτωλός on 03/08/2023 1:19
Δεν σηκώνει το Αγρίνιο πανεπιστημιακά τμήματα ; Τι λες ; Και σηκώνουν πανεπιστημιακά τμήματα πόλεις που έχουν το 1/3 ή 1/4 του πληθυσμού του Αγρινίου ; Αυτό που φταίει είναι που ποτέ οι τοπικοί “αρχοντες” δεν στήριξαν σοβαρά το πανεπιστήμιο στην πόλη. “Αρχοντες” σαν αυτούς που κόλλησαν στην Αιτωλοακαρνία στην Αχαϊα .
Με το ζόρι να λειτουργούν για να δουλέψουν κάποιοι διδακτορικοί και να πάρουμε κάνα νοίκι; ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΕΡΧΟΥΜΕ ΕΠΙΣΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΝΕ ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΓΡΑΨΩ . ΠΟΙΟΣ ΝΕΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ , ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΦΟΥ Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. ΤΑ ΧΩΡΑ ΣΒΥΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ . Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΧΑΝΕΤΑΙ . ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΕΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ .ΤΑ ΤΕΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΦΟΥΡΝΙΕΣ
Είναι γεγονός ότι η Αιτωλοακαρνανία συμπιέζεται γεωγραφικά μεταξύ Ιωαννίνων και Αγρινίου. Οι ενέργειες των τοπικών αρχόντων έπρεπε να γίνουν από χρόνια και με σύστημα. Σήμερα πολλοί υποψήφιοι κομματικών παρατάξεων κατάγονται από την ευρύτερη Αιτωλοακαρνανία. Γιατί δεν τίθεται το θέμα της παραμονής ή και αύξησης τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία στις προεκλογικές συζητήσεις και πάντα το βάζουν τελευταίο ή το παραλείπουν; Εφόσον και πάλι ο νέος περιφερειάρχης θα κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία και ίσως και ο υποψήφιος της δεύτερης σε ψήφους παράταξης, δεν πρέπει να συνεννοηθούν τουλάχιστο σ’ αυτό το θέμα; Ποιοί δήμαρχοι επιτέλους θα βρούν το θάρρος να τους τα πούν; Γιά να σε ακούσει η κεντρική κυβέρνηση πρέπει ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να τα διεκδικήσετε κι εσείς κι εμείς. Και λέω εμείς, εννοώντας τους Πατρινούς γιατί αυτή η μετακίνηση τμημάτων, άρα και φοιτητών στην πόλη μας από τις δικές σας, αύξησε τη ζήτηση ενοικιαζόμενων σπιτιών με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής των ενοικίων γιά όλους μας στην Πάτρα κι όχι μόνο στους φοιτητές.
Μη διχάζεστε γιατί δήθεν το Αγρίνιο δεν έχει υποδομές επειδή βγαίνει ο νυν πρύτανης και το λέει συνέχεια στα ΜΜΕ γιά να σας ταπώσει στις διαμαρτυρίες σας. Κάντε μία έρευνα σε όλα τα Πανεπιστήμια να δείτε πόσα και ποιά έχουν εστίες και πόσους μπορούν φοιτητές μπορούν να εξυπηρετήσουν. Το θέμα αυτό είναι σοβαρό, αλλά αφορά όλες τις πόλεις κι όχι μόνο του Αγρινίου. Αλλά ο πρύτανης Μπούρας είναι πανέξυπνος με τα ΜΜΕ και λέει κιόλας ότι ντρέπεται με την ανυπαρξία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ιδιώτες του Αγρινίου γιά ενοικίαση, αγορά, δεν ξέρω τί άλλο, χώρων γιά φοιτητικά εστία.
Το λέει αυτό γιατί μέσα του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΕ Ο,ΤΙ ΚΑΤΑΠΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ. Το κακό δεν είναι αυτό, το κακό είναι ότι ό, τι πρότεινε αυτός και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, εφάρμοσε με θρησκευτική ευλάβεια η υπουργός Κεραμέως. Το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο είναι μία από τις παταγώδεις αποτυχίες του στο Πανεπιστήμιο Πατρών και η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Ποιά πτυχή του θέματος να πιάσει κανείς να τους βρεί όλους ψεύτες.
Ας πάρουμε πρώτα την προπαγάνδα που ανέπτυξε η δεξιά κυρίως παράταξη ενάντια στον τότε υπουργό Γαβρόγλου ότι λειτουργούν σε μικρές πόλεις τμήματα γιά να έχουν δουλειές τα σουβλατζήδικα, οι καφετέριες και τα rent a home. Τα πρώτα θύματα εφαρμογής ιδεοληπτικών μέτρων της υπουργού Κεραμέως σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών ήταν ο Νομός σας και ο Νομός Ηλείας. Γιατί όλοι δέχτηκαν ότι λειτουργούν πολλά άχρηστα δήθεν τμήματα, τα οποία γίνονται όμως χρήσιμα όταν λειτουργούν στην Πάτρα. Το τελευταίο είναι σωστό μερικώς ,περισσότερο όμως είναι λάθος. Γιατί το Τμήμα ΔΠΠΝΤ Αγρινίου εξολοθρεύτηκε ενώ διεξήγαγε έρευνα σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά γιά να μετατραπεί σε ένα κοινό τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο οποίο τάχα συγχωνεύτηκε το άλλο κατεστραμμένο τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου. Στην πραγματικότητα το τελευταίο καταργήθηκε. Σήμερα το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Ρίο έχει βάση κάτω από 9500 μόρια, ενώ το ίδιο έχει συμβεί τις προηγούμενες δύο χρονιές μετά την άλλη σοφία της υπουργού Κεραμέως που είναι η αδιάκριτη εφαρμογή της βάσης. Το υποβαθμισμένο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Πάτρας δε συμπληρώνει το συνολικό αριθμό φοιτητών που προτείνει το υπουργείο. Αλλά βέβαια, δεν υπάρχει καμία διαμαρτυρία στην πόλη των Πατρών όταν τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα αύξησαν πλέον τα νοίκια τους όταν 1570 νέοι φοιτητές από τα 7 καταργημένα τμήματα των γύρω πόλεων ήρθαν στην Πάτρα. Στο σύνολο θα είναι 1570χ4έτη σπουδών=6500. Τα σουβλατζήδικα και οι καφετέριες του Αγρινίου, του Μεσολογγίου και του Πύργου τους φταίγανε. Μεγάλο πρόβλημα έχει επίσης από χρόνια το Τμήμα Επιστήμης Υλικών στην Πάτρα γιά το οποίο κάθε χρόνο οι υποψήφιοι λιγοστεύουν. Αλλά ό, τι είναι στην Πάτρα δεν έχει πρόβλημα κατά τους σοφούς μας αντιπρυτάνεις.
Επειδή το “μαχαίρι” στα τμήματα έγινε μόνο στο Πανεπιστήμιο Πατρών, τώρα ζητούν να κόψουν κι άλλα τμήματα σε πανεπιστήμια των συνόρων και των νησιών. Τότε ο πρύτανης μαζί με τους αντιπρυτάνεις του λέγανε ότι ο Γαβρόγλου έκανε τη συγχώνευση των ΑΕΙ-ΤΕΙ γρήγορα, πρόχειρα και βεβιασμένα, επειδή έβλεπαν με απέχθεια αυτήν την κίνηση. Σήμερα που το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, το Τμήμα Αλείας και Υδατοκαλλιεργειών που επίσης το κατέστρεψαν αφαιρώντας το νευραλγικό τομέα της Ζωικής Παραγωγής, δεν έχουν εισακτέους, ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΝΑ ΤΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑΛ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ. Και γνωρίζουμε όλοι ότι οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ έχουν πολύ χειρότερο επίπεδο από εκείνο των πρώην ΤΕΙ. Αλλά όταν δε μας αρέσει το κακό, μπορούμε να προτιμήσουμε το χειρότερο, όταν έχουμε σπείρει την προπαγάνδα μας όπως ο τσοπάνης με το λύκο στα πρόβατα. Το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας ήταν καταδικασμένο από την αρχή σε απαξίωση γιατί επιλέχτηκε γι’ αυτό ένας αόριστος, μεσοβέζικος ως προς το γεωπονική του κατεύθυνση τίτλος γιά να ικανοποιήσει τους καθηγητές του καταργημένου τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος που είχε ιδρύσει μόλις το 2019 ο Γαβρόγλου. Πειράματα δηλαδή στην πλάτη των υποψήφιων και των γονιών. Ε. οι τελευταίοι δε μάσησαν. Και δε φταίει γι’ αυτό η πόλη του Αγρινίου, αλλά ο κακός σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Πατρών.
Και γιά να ξεγελάσουμε κι άλλο τους χωριάτες, τους ρίχνουμε και μία Κτηνιατρική τάχα γιά να διασκεδάσουμε τους διαφωνούντες. Άλλο ένα ψέμα γιά ξεκάρφωμα. Γνωρίζουμε όλοι ότι αυτό το τμήμα το διεκδικούν το Γεωπονικό, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και κυρίως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Κι αν δεν προτιμηθεί το Γεωπονικό που είναι από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της χώρας, το Δημοκρίτειο είναι ακόμα πιό επικίνδυνο. Όλοι θυμόμαστε ότι το Δημοκρίτειο στην περίπτωση της ίδρυσης της Νομικής στην Πάτρα, κινητοποιήθηκε, ευαισθητοποίησε φορείς και κυβέρνηση υπέρ του και τελικά η Κεραμέως που ήταν αρνητικά διατεθειμένη από την αρχή, κατάργησε το σχετικό προεδρικό διάταγμα συμβολικά ως πρώτη της πολιτική ενέργεια. Και τώρα, τα ίδια θα γίνουν. Κτηνιατρική δε θα γίνει στην Αιτωλοακαρνανία. Κι όταν δε θα γίνει, πάλι ο πρύτανης θα βγεί ή να δικαιολογηθεί ή να σας κατηγορήσει ότι δεν είχατε το α ή το β.
Ξεσηκωθείτε γείτονες. Σας κοροϊδεύουν. Καλύτερα να μην είχατε κανένα τμήμα, παρά το χάλι του ράβε-ξήλωνε τμήματα εδώ και μία δεκαετία από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο μέσω του πρύτανή του Παναγιωτάκη, είχε υποσχεθεί εδώ και μία δεκαετία ότι θα αναπτύξει τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας που απορρόφησε. Και απ’ αυτήν την ανακατωσούρα παιδεύονται και αθώες ψυχές, οι φοιτητές μας που κάνουν το λάθος και δηλώνουν τμήματα που είναι αντικείμενα πειραματισμών. Θυμηθείτε την άθλια συμπεριφορά των ακαδημαϊκών αυτών σε επί διαφορετικών κυβερνήσεων κι ευαιαθητοποιήστε τους τοπικούς σας άρχοντες. Εκείνοι πρέπει να θέσουν το σημερινό κι οποιοδήποτε άλλο πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών μπροστά στις ευθύνες του. Γιατί στο συγκεκριμένο θέμα υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του και καλό είναι να περιοριστεί σ’ αυτές και μόνο.
Εδώ οι γεωπονικές σχολές δεν έχουν κόσμο και θα έχει αυτή η σαχλαμάρα; Συνέλθετε κύριοι! Στην Ελλάδα και στο Αγρίνιο που δεν αποτελεί εξαίρεση έχουμε μάθει να φτιάχνουμε πανεπιστήμια και σχολές στο πόδι περιμένοντας το κράτος. Η τοπική αυτοδιοίκηση επιτέλους να δουλέψει για να βρει πόρους και σχέδια για την ίδρυση μη-κρατικού πανεπιστημίου στο Αγρίνιο. Δεν είναι εύκολο ούτε είναι κάτι που θα μπορέσει να το παρουσιάσει στην προσεχή προεκλογική περίοδο. Είναι στρατηγικές ανάπτυξης που απαιτούν πολυετή σχεδιασμό και σοβαρή μελέτη για να ωριμάσουν. Δεν είναι σιντριβάνια και πεζόδρομοι.
Καταρχήν οφείλω κάποιες διορθώσεις.”…να συμπιέζεται γεωγραφικά μεταξύ Ιωαννίνων και Πατρών”. Αυτό που συμβαίνει με το Αγρίνιο κυρίως, την πόλη των 90000 κατοίκων, δε συμβαίνει πουθενά στην Ελλάδα. Στο πολιτικό παιχνίδι έχει μπεί από χρόνια με αρνητικό τρόπο το Μεσολόγγι, κυρίως επειδή εκεί υπήρχε γιά χρόνια το ΑΤΕΙ και είχε και φοιτητική εστία. Κανονικά, οι φορείς του Μεσολογγίου έπρεπε να δρούν συμπληρωματικά κι όχι ανταγωνιστικά στη διεκδίκηση τμημάτων ή σχολών από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Να μην μπώ σε λεπτομέρειες, αλλά σε όλη αυτό το πεδίο πειραματισμών του νυν πρύτανη, οι δήμαρχοι του Μεσολογγίου, έχουν παίξει αρνητικό ρόλο. Οφείλετε λοιπόν να τα βρείτε με τους Μεσολογγίτες έτσι ώστε να κερδίσετε κάτι από την κεντρική κυβέρνηση. Κι επιτέλους, ας λειτουργήσει και λίγο αυτός ο όγκος του πληθυσμού πιεστικά στους Μεσολογγίτες να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους.
Έπειτα, ό, τι επιχείρημα σας ρίχνουν οι τάχα σοφοί του Πανεπιστημίου Πατρών, τις δέχεστε και τις καταπίνετε. Υπάρχουν ως ανασταλτικοί παράγοντες αυτά που λένε, αλλά δεν είναι οι κυρίαρχοι. Αν εσείς δεν καταλάβετε τις δυνάμεις σας, θα σας το παίζουν πάντα ισχυροί και θα περνούν τις απόψεις τους. Στο προηγούμενο άρθρο σας απέδειξα τις αντιφάσεις των επιχειρημάτων τους και ότι επειδή έχουν αυτές τις θέσεις που έχουν, αντλούν το απαιτούμενο κύρος γιά να πείσουν κι εσάς και την εκάστοτε κυβέρνηση.
Οι πειραματισμοί του Πανεπιστημίου Πατρών ξεκίνησαν με τη μετεγκατάσταση της Σχολής Οικονομικών Επιστημών από το Αγρίνιο στην Πάτρα το 1998 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Συνεχίστηκαν το 2013 με τη συγχώνευση της Αθηνάς στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. και το 2019 επί Γαβρόγλου γιά να αποθεωθούν επί Κεραμέως το 2020. Αυτά σημαίνουν ότι καταφέρνουν να περνούν τις θέσεις τους ανεξάρτητα από ποιά κυβέρνηση είναι στην εξουσία. Και πάντα το Αγρίνιο είναι το θύμα.
Θέλω επίσης να απορρίψω τους οποιουσδήποτε αυτοκτονικούς σχεδιασμούς γιά ίδρυση δημόσιου ή μη κρατικού πανεπιστημίου στην Αιτωλοακαρνανία. Η Αιτωλοακαρνανία είναι μέρος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και σ’ αυτόν το στρατηγικό σχεδιασμό πρέπει να πάρει μέρος.
Η πρυτανική αρχή έχει δίκιο μόνο σε ένα μέρος. Ο σχεδιασμός του Γαβρόγλου είχε ένα βασικό λάθος. Ότι λειτουργούσαν τμήματα διαφορετικών σχολών στις πόλεις της Π.Δ.Ε. Ε, αυτό εκμεταλλεύτηκε ο πρύτανης γιά να κάνει τα δικά του. Και μετά βγαίνει και λέει ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι αποκεντρωμένο, όταν ΜΟΝΟ Η ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΛΛΗ Π.Ε. Οι υπόλοιπες σχολές είναι όλες στην Πάτρα. Κι όχι στην Πάτρα, αλλά στο Ρίο, γιατί λέει κι εκεί ψέματα αφού οι περισσότεροι μένουν εκεί και την πανεπιστημιούπολη στο Κουκούλι την οδηγούν στην απαξίωση.
Με αυτή λοιπόν τη λογική, επανέρχεται η Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Αιτωλοακαρνανία όπως είχε γίνει επί μακαρίτη Άρη Σισσούρα με τα τμήματά της ως εξής: 1)Οικονομικών Επιστημών με έδρα το Μεσολόγγι.2)Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας με έδρα το Αγρίνιο. 3)Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος(επαναλειτουργία του τομέα του παλιού ΔΠΠΝΤ)και Διοίκησης Τουρισμού με έδρα τη Ναύπακτο. 4)Διοίκησης Επιχειρήσεων και Αγροτικών Προϊόντων(επαναλειτουργία του τομέα του παλιού ΔΕΑΠΤ) με έδρα το Αγρίνιο. 5)Πληροφορικής το οποίο θα μεταφερθεί από την Άρτα στο πλαίσιο γενικότερης αναδιάρθρωσης στο δυτικό άξονα με μετακινήσεις διπλών ομοειδών τμημάτων σε κοντινή απόσταση, με έδρα το Μεσολόγγι. Η Σχολή αυτή θα αποχτήσει κατεύθυνση προς την Αγροτική Οικονομία και τον Τουρισμό. Να έχει τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ξενοδόχων, Ιδιοκτητών οικιών της περιοχής, όπως και των Συνεταιρισμών, των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής, αφού αυτούς θα συμβουλεύει και θα βοηθά.
Αντίστοιχα, η Γεωπονική Σχολή μετακινείται οριστικά στην Ηλεία με τα 4 τμήματά της. Επίσης, μεταφέρεται το ΤΕΦΑΑ από το ΑΠΘ στην Αμαλιάδα και το Τμήμα Επιστήμης Υλικών από την Πάτρα στο ΑΠΘ.
Το τελευταίο είναι η λύση στο κλείσιμο τάχα άχρηστων τμημάτων σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα. Δηλαδή, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν άχρηστα τμήματα, αλλά τμήματα σε κοντινή απόσταση χωροθετημένα, όπου το ένα ανταγωνίζεται το άλλο, όπως το Γεωπονίας Άρτας και το Γεωπονίας Μεσολογγίου. Όπως το ΤΕΦΑΑ Σερρών και το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης. Έτσι, πέφτει η βάση του ενός, και όταν υπάρχουν λίγοι που το δηλώνουν, το χρησιμοποιούν οι καλοθελητές ως επιχείρημα γιά κλείσιμο.
Θα μου πείτε σ’ αυτόν τον κανόνα υπάγονται 110 περίπου τμήματα. Και γιά να γίνει, θα επηρεαστούν εκατοντάδες οικογένειες καθηγητών. Όμως κανένα τμήμα δε θα κλείσει ή δε θα απειλείται με κλείσιμο όπως σήμερα. Και το κυριότερο: θα υπάρξει επιτέλους δίκαιη χωροταξική κατανομή τους στις περιφέρειες της χώρας. Δεν μπορεί στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα να λειτουργούν διπλά, τριπλά και τετραπλά ομοειδή τμήματα και ολόκληρες περιοχές να μην έχουν ούτε δείγμα απ’ αυτά. Κι από την άλλη, οι ίδιοι οι καθηγητές αυτών των τμημάτων να δείχνουν με το δάχτυλο τις τάχα προβληματικές σχολές των συνόρων και των νησιών. Αν θέλουν να δοθεί λύση, ας πάνε τα τμήματά τους εκεί, κι ας επιστρέψει το χ ή το ψ προβληματικό τμήμα στο κέντρο.
Παράδειγμα: Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν δύο τμήματα Μουσικών Σπουδών σε δύο διαφορετικά ΑΕΙ. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου λειτουργεί ένα προβληματικό Τμήμα Γεωγραφίας το οποίο δε διαθέτει κάποιο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη. Μετακινείται λοιπόν στο ΑΠΘ, αναβαθμίζεται, βγαίνει από την επικίνδυνη ζώνη κι αντίστοιχα, το ένα τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στη Μυτιλήνη που δε διαθέτει τέτοιο τμήμα πουθενά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, δεν κλείνει κανένα τμήμα.
Η άλλη λύση είναι η αλλαγή αντικειμένου, ολική ή μερική με αλλαγή και της ονομασίας του τμήματος. Αυτό προτείνεται και γιά το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας. Προφανώς ο τίτλος δεν ελκύει κανέναν αφού δεν παραπέμπει ευθέως σε Γεωπονικό Τμήμα και αν συνεχιστεί αυτό, του χρόνου θα δούμε και χειρότερα. Κατά το παράδειγμα λοιπόν ενός συγγενικού τμήματος που λειτουργεί στο ΕΚΠΑ, κι αυτού προερχόμενου από τις συγχωνεύσεις του Γαβρόγλου, του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων το οποίο ζητάει κι αυτό να αλλάξει τίτλο, να μετονομαστεί σε Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων. Οφείλει το Πανεπιστήμιο Πατρών να αναπροσδιορίσει τους στόχους του σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ελληνικής αγοράς και τις ανάγκες των υποψήφιων και ν΄΄αφήσει τα μεγαλεπήβολα σχέδια και τους οραματισμούς γιατί δεν πείθει κανένα, αλλιώς το τμήμα οδεύει προς οριστικό κλείσιμο. Αλλά τότε θα φταίνε πάλι οι Αγρινιώτες.
Αρθούρε, μαζί σου, έβαλες και μπόλιο μελάνι βλέπω!!
Κατ’ αρχήν επιτρέψτε μου να αμφισβητήσω την υπόθεση περί παραρτημάτων που αποτελεί επιχείρημα όλων αυτών που δεν αντιλαμβάνονται την σχέση εκπαίδευσης και ανάπτυξης.
Τι θα ήταν η Πάτρα σήμερα χωρίς το Πανεπιστήμιο? Όπως λέει και ό ίδιος ο πρύτανης το ΠΠ είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση της περιοχής ενώ γύρω από το ΠΠ έχει στηθεί ένα σημαντικό οικοσύστημα επιχειρήσεων εστιασμένο σε τομείς υψηλής τεχνολογία απασχολώντας χιλιάδες νέους υψηλών προσόντων.
Τα σουβλάκια και τα δωμάτια είναι συνακόλουθο μια τέτοιας δραστηριότητας και όσοι το χρησιμοποιούν έχουν σαν στόχο την απαξίωση των δημόσιων Πανεπιστημίων και την ενίσχυση των ιδιωτικών δομών (που φυσικά θα γίνουν σε Αθήνα και Θεσ/νίκη.
Το θέμα των παραρτημάτων. Δεν μπορώ να καταλάβω πως υπερθεματίζουμε για τα παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα αλλά δεν πρέπει τα ιδρύματα να έχουν παραρτήματα στην ίδια την χώρα. Άσε δε που πολλά κορυφαία Πανεπιστήμια έχουν παραρτήματα σε άλλες πόλεις π.χ. Πανεπιστήμιο Μονάχου, Πανεπιστήμια στην Αμερική κ.λ.π. Η σωστή θέση είναι να ιδρύονται τμήματα με υποδομές και προσωπικό και μάλιστα τμήματα μιας σχολής να βρίσκονται στο ίδιο φυσικό χώρο.
Η δημιουργία τμημάτων πρέπει να γίνεται με όρους αυστηρά ακαδημαϊκούς και αναπτυξιακούς. Οτιδήποτε άλλο είναι έγκλημα. Διεθνώς η ίδρυση τμημάτων αποφασίζεται από το ίδρυμα. Έτσι δεν παρεμβαίνει καμία πολιτεία στο αν για παράδειγμα δημιουργηθεί κάποιο τμήμα, το περιεχόμενο σπουδών το επαγγελματικό προφίλ των αποφοίτων. Αν ίσχυε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τότε η Σουηδία και άλλες χώρες θα δημιουργούσαν τμήματα Ιατρικής και δεν θα εισήγαγαν γιατρούς. Απλώς το κόστος ανάπτυξης μιας σχολής Ιατρικής είναι ασύμφορη για ένα Πανεπιστήμιο με λιγότερο revenue.
Τέλος, ειδικά εμείς οι Αιτωλοακαρνάνες δεν μπορούν να διαμαρτυρόμαστε γιατί όλα αυτά τα χρόνια κάναμε ότι μπορούσαμε για να υποβαθμίσουμε την Τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό. Το 2010 είχε προταθεί ή ένωση ΤΕΙ Πανεπιστημίου αλλά δεν προχώρησε, αργότερα θεσμοθετήθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας που επίσης δεν στηρίχθηκε και εγκαταλείφθηκε, όταν το 2013 διαλυόταν το ΤΕΙ Μεσολογγίου και δημιουργήθηκε το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με έδρα την ΠΑΤΡΑ το ίδιο, όταν έγινε η συγχώνευση με το ΠΠ το 2019 το τμήματα σε Ηλεία εξαφανίσθηκαν, τα τμήματα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι αποδυναμώθηκαν (με τρόπους που σωστά επισημαίνουν και άλλοι σχολιαστές) τεχνηέντως.
Πού ήταν οι βολευτές του νομού (ειδικά αυτοί που εκλέγονται για πολλοστή φορά) ΠΟΥΘΕΝΑ, η τοπική αυτοδιοίκηση επίσης απούσα η χωρίς σχέδιο. Η δε ΠΔΕ και οι εκ αιτωλοακαρνανίας ορμώμενοι άσε καλύτερα. Αυτούς επιλέγουμε, τους αφήνουμε ανεξέλεγκτος 4 χρόνια και μετά τους ξαναψηφίζουμε.
Πρέπει να αντιληφθούμε αγαπητοί φίλοι ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας θα οδηγήσει σε αποψίλωση της επαρχίας. Ένα παιδί από την επαρχία σε μεγάλο βαθμό οι σπουδές του θα πραγματοποιηθούν εκτός της πόλης που ζει. Ένα παιδί από Αθήνα και Θεσ/νικη σχεδιάζει εάν δεν σπουδάσει στην πόλη του τότε να επιλέξει την πόλη με κριτήριο να περάσει καλή φοιτητική ζωή. Και χωρίς νέους δεν υπάρχει προοπτική.
ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ
Αμεση Μεταφορα του Γεωπονικου Παν/μιου απο το κρατος των Αθηνων στο Αγρινιον.Τα υπολοιπα ειναι παυσιπονα των πολιτικων.
San Jose(Silicon Valley),Ca,USA
Δεν έχω πάει στο Αγρίνιο και δεν μπορώ να έχω προσωπική άποψη. Ωστόσο είχα την τύχη να γνωρίσω μερικούς ανθρώπους από εκεί που σίγουρα είχαν μεράκι και όρεξη να κάνουν κάποια πράγματα. Η αίσθησή μου είναι ότι η προσπάθεια είναι αρκετά ερασιτεχνική και αποκομμένη ίσως από αλληλεξαρτώμενους παράγοντες. Καλό είναι να εντοπιστούν τα αίτια της μειωμένης ζήτησης και ανταπόκρισης. Σε ποιους κυρίως απευθύνεται η γεωπονική σχολή; Σε εντόπιους, εγχώριους ή διεθνείς φοιτητές; Υπάρχει σαφής στόχος; πως χρηματοδοτείται; υπάρχει συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια και ειδικούς; πόσο δεκτική είναι η τοπική κοινωνία σε νέα πράγματα και άλλες, ενδεχομένως ξένες νοοτροπίες και μεθόδους διδασκαλίας; οι εγκαταστάσεις είναι σύγχρονες; έχει γίνει μέριμνα για ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη; υπάρχει κατάλληλη γη για καλλιέργεια στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας ώστε να υπάρχει πρακτική άσκηση; υπάρχουν κατάλληλες κατοικίες για τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό; γενικά λαβαίνοντας υπόψη ότι συνήθως οι φοιτητές είναι μικρότερης ηλικίας, παρέχει το Αγρίνιο κατάλληλες ευκαιρίες αναψυχής και δικτύωσης για νέους; κατά τα άλλα δε βρίσκω κανένα λόγο αποτυχίας, κάθε αρχή και δύσκολη. Ίσως πρέπει να γίνει κάποια ενημέρωση σαν διαφήμιση αν το επιτρέπει η νομοθεσία με στόχο να προσελκύσει τους νέους αφού πρώτα γίνει μια έρευνα τι απαιτήσεις έχουν οι επίδοξοι φοιτητές. Σε όλες τις σχολές και πανεπιστήμια υπάρχουν κάποιοι που μένουν και κάποιοι που εγκαταλείπουν. Αυτό θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον αρχικό προγραμματισμό και δεν είναι απαραίτητα δείγμα αποτυχίας.