Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Aγρίνιο: έτοιμοι να συμβάλλουν και ιδιώτες γιατροί αν απαιτηθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Aγρίνιο: έτοιμοι να συμβάλλουν και ιδιώτες γιατροί αν απαιτηθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Στην πλέον κρίσιμη καμπή βρίσκεται η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα του 2ου lockdown με τον αριθμό των κρουσμάτων να σταθεροποιείται μεν αλλά παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα και τους θανάτους να αυξάνονται όπως και οι διασωληνώσεις.

Το Σύστημα Υγείας δέχεται αφόρητες πιέσεις σε κάποιες περιοχές με χαρακτηριστικότερη τη Θεσσαλονίκη  όπου οι ΜΕΘ σε αρκετά νοσοκομεία έχουν «μπουκώσει» από τα κρούσματα covid που καλούνται να νοσηλεύσουν και οι ιατροί έχουν φθάσει στο σημείο να προχωρούν σε δραματικές εκκλήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο άρχισε η συζήτηση για τη δυνατότητα συμβολής των ιδιωτών γιατρών όλης της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Σχετική πρόσκληση απηύθυνε ο υπουργός Υγείας,  Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Οι εκπρόσωποι των ιατρών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη  επανέλαβαν την πρόθεση των ιδιωτών ιατρών να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, κάτι που άλλωστε πράττουν από την πρώτη στιγμή μέσα από τις ιδιωτικές μονάδες υγείας και τα ιατρεία τους. Επίσης στην τηλεδιάσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξει καλύτερος συντονισμός όλων των υγειονομικών δυνάμεων, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό επίπεδο μέσω των Ιατρικών Συλλόγων.

Η κουβέντα αυτή διεξάγεται και στο Αγρίνιο όπου η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη αναφορικά με τον αριθμό των ασθενών καθώς σήμερα-Τετάρτη 18 Νοεμβρίου-19 νοσηλέυονται στο Νοσοκομείο της πόλης αλλά οριακή λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Οι νοσοκομειακοί ιατροί δεν έχουν σταματήσει να απευθύνουν εκκλήσεις για ενίσχυση με προσωπικό ώστε να ανταποκριθεί το νοσοκομείο επαρκώς στις αυξημένες ανάγκες του κορωνοϊού και στα υπόλοιπα περιστατικά.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου ζητούν βέβαια ενίσχυση στα πλαίσια του ΕΣΥ αλλά οι εκκλήσεις του υπουργού και η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί δεν αφήνει ασυγκίνητο τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Παντελής Παπαθανάσης απέστειλε, από την προηγούμενη Παρασκευή, επιστολές σε ιδιώτες συναδέλφους του ώστε να βολιδοσκοπήσει το κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν τις προσπάθειες του ΕΣΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας εφόσον τους ζητηθεί.

Βέβαια, όπως σημειώνει ο κ. Παπαθανάσης στο agrinionews,  δεν έχει υπάρξει ακόμη και κάποια επικοινωνία ή επαφή από μέρους της διοίκησης του Νοσοκομείου, ώστε να συζητηθούν και να αξιολογηθούν οι όποιες ανάγκες. «Πώς να βοηθήσουμε άλλωστε αν δεν γνωρίζουμε τι απαιτήσεις υπάρχουν;» τονίζει χαρακτηριστικά. Ο κ. Παπαθανάσης καταλήγοντας υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι «αν χρειαστεί να βοηθήσουμε θα το κάνουμε, θα πρέπει ο καθένας μας να το θέλει. Δε γίνεται τίποτα με το ζόρι, αλλά οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι κρίσιμες».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος από την πλευρά του ζήτησε επίσης από τον υπουργό Υγείας να υπάρξει έκτακτη ενίσχυση των ιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση αμοιβών αλλά και ενίσχυση ειδικά όσων δίνουν καθημερινά τη μάχη με περιστατικά covid-19. Κάλεσε εξάλλου τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προκειμένου να μη χαθεί ούτε λεπτό, ώστε να μην υπάρχουν τραγικές απώλειες.

Για το θέμα ρωτήθηκε από το agrinionews.gr και ο πρόεδρος των Νοσοκoμειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Μπακόπουλος που εξέφρασε ενστάσεις για το κατά πόσο ιδιώτες γιατροί μπορούν να συνδράμουν. «Στερούνται της απαραίτητης εξοικείωσης για να λειτουργήσουν σε νοσοκομειακό πλαίσιο, μπαλώματα είναι αυτά. Ούτως ή άλλως δεν έχει εκφράσει κανείς ενδιαφέρον προς το παρόν», ανέφερε.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.