Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Ποιες πόλεις νιώθουμε και ποιες νιώθουν το Αγρίνιο πιο κοντά τους

xarthsagrinioΣυνήθως η παραπάνω ερώτηση είναι θέμα γκάλοπ ή ανεπίσημης δημοσκόπησης. Στην προκειμένη περίπτωση θα προσπαθήσουμε να το προσεγγίσουμε με άλλη βαρύτητα και μάλιστα εκείνης της διδακτορικής διατριβής. Στη διδακτορική διατριβή του κου Σωκράτη Παυλέα με θέμα “Η δομή και η ανάπτυξη του Ελληνικού Συστήματος Αστικών Κέντρων” στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μελετάται με επιστημονικό τρόπο το παραπάνω ζήτημα. Αρκετές αναφορές υπάρχουν και στην πόλη μας το Αγρίνιο και μάλιστα με έντονο ενδιαφέρον.

Εκείνη όμως η πτυχή της έρευνας που αφορά το παρόν άρθρο είναι το ερώτημα που τέθηκε “Από ποια πόλη πιστεύετε ότι εξαρτάται σε κάποιο βαθμό η πόλη σας”. Στην περίπτωση του Αγρινίου ιεραρχικά οι απαντήσεις έθεσαν ως πρώτη πόλη την Πάτρα, ως δεύτερη τα Ιωάννινα και ως τρίτη την Αθήνα.

Δεν θα λέγαμε ότι το ίδιο διαισθάνονταν η Πάτρα για το Αγρίνιο, καθώς οι αντίστοιχες απαντήσεις εκεί έθεταν ως πρώτη πόλη αλληλεπίδρασης την Αθήνα, ως δεύτερη το Αίγιο και ως τρίτη τον Πύργο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τα Γιάννενα, τα οποία θεωρούν ως πόλεις αλληλεπίδρασης την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προφανώς λόγω Ιονίας και Εγνατίας Οδού.

Αντίθετα στην Άρτα έθεσαν το Αγρίνιο ως τρίτη εξαρτώμενη πόλη μετά τα Ιωάννινα και την Πρέβεζα. Στο Καρπενήσι επίσης  ως τρίτη πόλη έθεσαν το Αγρίνιο μετά τη Λαμία και την Αθήνα.

Την πιο “τιμητική” ωστόσο θέση είχε το Αγρίνιο στην Λευκάδα καθώς εκεί απάντησαν ότι είχε την πρώτη θέση. Έπονταν η Πρέβεζα, τα Ιωάννινα και η Αθήνα.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι πόλεις αλληλεπίδρασης τουλάχιστον το 2014  (έτος έγκρισης της  εν λόγω διατριβή) που αντιλαμβάνονται εμάς ως κόμβο  είναι  αστικά κέντρα, με τα οποία το Αγρίνιο είχε παλιούς και παραδοσιακούς δεσμούς. Αντίθετα ως Αγρίνιο δεν καταφέραμε να απλώσουμε την αλληλεπίδραση μας έστω και ως φήμη σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα και έτσι η σχέση αλληλεπίδρασης προς Πάτρα και Ιωάννινα μάλλον είναι μονόδρομη.

Σίγουρα πρέπει να προβληματίσει επίσης ότι δεν βρέθηκε μεγάλη πόλη στην Περιφέρεια να κατονομάσει το Αγρίνιο ως αναφορά οικονομικής εξάρτησης.Και αυτό πρέπει να προβληματίσει…

Λ.Υ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.