Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2020

«Ακούει ο πύργος ελέγχου; Έχουμε πρόβλημα συνεννόησης για το Πανεπιστήμιο!»

alla

Ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου σήμερα, στον Σκάι(φυσικά)και τους Λυριτζή και Οικονόμου, αποκάλυψε ποιο είναι το πρόβλημα με τα πανεπιστημιακά τμήματα στο Αγρίνιο. Λοιπόν, υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης κατά το “Houston, we have a problem” μάλλον. Όπως εξήγησε, ειδικά με το Αγρίνιο “έχουμε ένα πρόβλημα συνεννόησης νομίζω, ήρθαν και οι φορείς και νόμιζα ότι κάπου καταλήξαμε αλλά τελικά αυτοί βγήκαν και άλλα είπαν ότι είπαμε”! Κάπως σαν την ιστορική δήλωση του αντιπροέδρου του Εσεσσαϊκού, αν αντιλαμβάνεστε.

Θέλοντας να βοηθήσουμε, φτιάξαμε το πιο κάτω ποτ-πουρί της χθεσινής εκδήλωσης για το Πανεπιστήμιο, συν την σημερινή δήλωση Γαβρόγλου.

*Είναι η ένωση των εν Αθήναις Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων η οποία πήρε την πρωτοβουλία και βρήκε τον κ. Γαβρόγλου και όχι “οι φορείς” γενικά. Της οποίας οι θέσεις δεν είναι δεσμευτικές ή θεσμικές παρά μόνο υποβοηθητικές, έτσι δεν είναι; Μέσω της πρόσβασης που έχει στα υπουργεία δηλαδή η οποία είναι μεγαλύτερη από του δημάρχου Αγρινίου!

*Πρόκειται περί παρεξήγησης ότι οι επιχειρηματίες(που οι περισσότεροι είναι επαγγελματίες με έναν εργαζόμενο στην επιχείρησή τους)θα αποφασίσουν για το μέλλον του Πανεπιστημίου. Όταν οι φοιτητές άκουσαν χθες από τον κ. Πιστιόλα ότι μπορούμε να παρακάμψουμε την «επανίδρυση» και να πάμε σε «δυνάμωμα» των τμημάτων έφυγαν ήσυχοι. Διότι κατάλαβαν πως η διαχείριση είναι κάπως χαλαρή και εκείνους τώρα πια τους απασχολεί μόνο να φύγουν από το Αγρίνιο. Προς στιγμή είχαν φοβηθεί πως κάτι έτοιμο και κοστολογημένο θα παρουσιαζόταν.

*Επίσης πρόκειται περί  παρεξήγησης ότι τα μνημόνια, η Ε.Ε. , η πλουτοκρατία, η άγνοια για τις ανάγκες των φοιτητών και το κυνήγι του κέρδους θέλουν το Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο. Ειδικά ένας φοιτητής που μιλούσε με την φρασεολογία του ΠΑΜΕ φάνηκε να τα έχει πιστέψει τα παραπάνω: αντίθετα τα μνημόνια επιβάλλουν περιστολή δαπανών και οι κ.κ. Γαβρόγλου και Παπαγεωργίου το έχουν εξηγήσει πως η αναδιάρθρωση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ έχει «συζητηθεί» με τους δανειστές. Κοινώς, μας έχουν πει να τα μαζέψουμε και τα πιο πρόσφορα τμήματα ήταν εκείνα που τα ξεγύμνωσε το εμπνευσμένο σχέδιο Αθηνά των προηγούμενων που κυβερνούσαν. Τις επιταγές των δανειστών, λοιπόν, πρέπει να μακαρίζουν οι φοιτητές αν πάνε προς Πάτρα τα τμήματα!

*Παρεξήγηση, ειδικά μεταξύ των φοιτητών, ήταν και πως η πρωτοβουλία των εν Αθήναις δημοσιογράφων -με καταγωγή από Αιτωλοακαρνανία- είχε την στήριξη και των τοπικών δημοσιογράφων. Δεν είχαν ιδέα για τις κινήσεις οι ντόπιοι και νομίζω ότι η κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο κ. Τσιακανίκας από το Star, προσπαθώντας να κατευνάσει κάποιους φοιτητές είπε το περίφημο «κι εμείς δεν μένουμε εδώ, στην Αθήνα μένουμε»!

Και τώρα μερικές αλήθειες:

*Δεν πρόκειται περί παρεξήγησης, αυτό που παρακολουθήσαμε χθες είναι το σύνολο διάφορων επιδιώξεων, κάποιες από τις οποίες ακόμη δεν είναι γνωστές. *Είναι αλήθεια ότι κάποιοι λίγοι φοιτητές ήταν ασεβείς με τις εκφράσεις τους και τη γλώσσα του σώματός τους(«σεβάσου ότι υπήρξα κι εγώ φοιτητής» ακούστηκε από τον κ. Πιστιόλα, μια φράση που μόνο στην Ελλάδα μπορούσε να ακουστεί!). *Είναι αλήθεια ότι οι νέοι έχουν μάθει να σταματούν εκδηλώσεις και μάλλον χάρη έκαναν στην εκδήλωση που την επέτρεψαν, αν ήθελαν δεν θα γινόταν! *Εμείς οι μεγαλύτεροι έχουμε μάθει να μιλούμε και πίσω μας να υπάρχει ένα πανό με μια δήλωση που ακυρώνει εντελώς την εκδήλωση, κάπως σαν τους τοίχους της πόλης όπου κυκλοφορούμε όλοι μας!  *Στον διάδρομο καθώς οι φοιτητές αποχωρούσαν υπήρξε μια μικρή σύγκρουση καθώς ένας επικεφαλής τμήματος είπε σε άλλον επικεφαλής τμήματος: «είχες την ευκαιρία να τους ξεφτιλίσεις και ειδικά τους κυβερνητικούς βουλευτές και δεν το ‘κανες»! Εκείνος που δεν το ‘κανε άρχισε να αντιδρά στην τρομακτική κατηγορία αλλά επικράτησε ψυχραιμία.

Είναι, τέλος, αλήθεια πως τα πανεπιστήμια έχουν αναφυλαξία στους «ιδιώτες» ή μάλλον ακούγονται  πιο δυνατά όσοι έχουν αυτή την αναφυλαξία. Λες κι εκείνοι που σπουδάζουν τα παιδιά τους στην Πάτρα δεν είναι «ιδιώτες». Οι τελευταίοι, όμως, πρέπει να έχουν πρόταση και για μετά από 3-4 χρόνια, ειδικά από τη στιγμή που αυτοπροσδιορίζονται ως επιχειρηματίες. Τότε που ίσως η Ελλάδα αποφασίσει να κάνει ό,τι γίνεται στον κόσμο όπου υποτίθεται πως ανήκει, για όταν δηλαδή θα επιτρέπονται τα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Κι όχι να μένει στο «όταν φύγουν τα τμήματα από το Αγρίνιο η πόλη θα χάσει το 50% του εισοδήματός της»! Εκεί τα παιδιά(που δεν είναι πια παιδιά) ένιωσαν να επιβεβαιώνονται για το ποιο ήταν το αντικείμενο της εκδήλωσης. Εκεί δικαιώθηκαν, όπως και όταν ειπώθηκε πως «το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας ήταν ένα μόρφωμα για διοικητικούς λόγους».

Υ.Γ. «Το θέμα έχει λήξει, μένει να δούμε τι έφταιξε», έλεγε ανεπίσημα πολιτικός παράγων της περιοχής μας. Να σημειωθεί ότι οι φοιτητές πλέον δεν είναι φιλικοί με κανέναν από τους πολιτικούς της περιοχής. Κάμποσα άκουσαν και ορισμένοι που παλιότερα εισέπρατταν χειροκροτήματα σε όσα έλεγαν.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.